Πλήρης επιβεβαίωση των θέσεων που ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, στις 15/1/2014, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση του Ε.Ε.Α. για τα πρόστιμα φωτιά από το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε δείγμα 1262 απαντήσεων στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από τις 21/1/2014-23/1/2014:

Το 71% θεωρεί ότι τα πρόστιμα της Εφορίας είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις και το 27% ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα στην μάχη της φοροδιαφυγής

Για το όριο των 500€ για πληρωμές με κατάθεση στην τράπεζα το 85% των απαντήσεων θεωρεί ότι θα φέρει σοβαρά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για το πρόστιμο των 10.550 ευρώ για την μη αναγραφή εργαζόμενου στην ΑΠΔ το 59% πιστεύει ότι είναι εξοντωτικό για τις επιχειρήσεις και το 26% ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα στην μάχη της φοροδιαφυγής

Τέλος, για την μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων που συντομεύει τον χρόνο ενημέρωσης των βιβλίων σε 15 μέρες είναι το 93% πιστεύει ότι είναι προθεσμία εξοντωτική για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές.

Όπως επισήμανε το Ε.Ε.Α. στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, είναι υπέρμαχο της επιβολής αυστηρότατων προστίμων σε όποιους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν.

Προκειμένου να συνετιστούν οι φοροφυγάδες,  λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να έχουν σαν αποτέλεσμα την συμμόρφωση των επαγγελματιών αλλά που τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την τελική εξόντωσή τους.

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει Πρόνοια, όταν ο πολίτης ή ο επαγγελματίας, εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους, εξοντώνεται και μάλιστα όταν λειτουργεί χωρίς δόλο.

Αναπόφευκτα μέσα στο πλαίσιο των ασφυκτικών προθεσμιών και στην διάρκεια της πενταετίας θα υπάρξει ανθρώπινο λάθος.

Τελικά ποιο είναι το ζητούμενο; Η τιμωρία; Η επιβολή τεράστιων προστίμων που σαν αποτέλεσμα θα έχει τον μαρασμό της Ελληνικής Οικονομίας, το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας;

Θεωρούμε τόσο η Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Υπουργείου Εργασίας, θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά και να εφαρμόσουν τα αυστηρά πρόστιμα μόνο σε όσους αποδεικνύεται ότι συστηματικά δεν εφαρμόζουν τον Νόμο  και φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν με δόλο.

 

Πιστεύετε ότι τα νέα πρόστιμα που ορίζει η φορολογική νομοθεσία είναι:

Αυτό που πρέπει για την σύλληψη της φοροδιαφυγής       38
Εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις                                      893
Δεν θα έχουν αποτέλεσμα στην μάχη της φοροδιαφυγής  333

Πιστεύετε ότι το όριο των 500 ευρώ που ορίζει η φορολογική νομοθεσία για την πληρωμή με μετρητά είναι:

Φυσιολογικό                                                                         195
Θα φέρει σοβαρά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  1067

Πιστεύετε ότι το πρόστιμο των 10.550 ευρώ για μη αναγραφή εργαζόμενου στην ΑΠΔ είναι:

Αυτό που πρέπει για την σύλληψη της εισφοροδιαφυγής  188
Εξοντωτικό για τις επιχειρήσεις                                      743
Δεν θα έχει αποτέλεσμα στην μάχη της φοροδιαφυγής     331

Πιστεύετε ότι η μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων που συντομεύει τον χρόνο ενημέρωσης των βιβλίων σε 15 μέρες είναι:

Αυτό που πρέπει για την σύλληψη της φοροδιαφυγής 87
Εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές       1175

Από τo E.E.A..