Η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, εκτιμά η RBS. Δεν αποκλείει παραχωρήσεις από τρόικα πριν το Μαϊο. "Δημοψήφισμα" οι ευρωεκλογές για ΣΥΡΙΖΑ. 

H Eλλάδα θα ξεπεράσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμά σε έκθεση με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου η RBS, στην οποία βλέπει ως βασικό σενάριο την εισαγωγή σε τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με μερική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή είναι θετική, αλλά παράλληλα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για συγκρούσεις με την τρόικα. "Παρατηρούμε μια αύξηση στην διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας και αυτό δημιουργεί νέους πολιτικούς κινδύνους" επισημαίνουν οι αναλυτές της έκθεσης.

Η RBS εκτιμά πως οι πιστωτές θα έρθουν σε συμβιβασμό με τις ελληνικές αρχές πριν τις εκλογές του Μαϊου, αλλά μετά θα τηρήσουν πιο αυστηρή στάση.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι απαιτήσεις για περαιτέρω μέτρα θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την κυβέρνηση και σε νέες εκλογές. "Νέα μέτρα λιτότητας πιθανότατα δεν θα περάσουν από το κοινοβούλιο και θα οδηγήσουν σε κατάρρευση της κυβέρνησης, προκαλώντας εκλογές που θα αντιμετωπιστούν ως ένα de facto δημοψήφισμα για το ευρώ". 

Το βασικό σενάριο της RBS είναι ότι η Ελλάδα θα μπει σε τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με μερική πρόσβαση στις αγορές. Τονίζει ωστόσο ότι ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι εκλογές.

Στην έκθεση ο διεθνής οίκος παρουσιάζει τις βασικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική διάσωση και προβλέπει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα:

*Οι διαφωνίες για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού το 2014 ανέβαλαν την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Η Ελλάδα πέρασε τον προϋπολογισμό του 2014 χωρίς την έγκριση της τρόικας, συμπεριλαμβάνοντας μόνο την δική της εικόνα για το δημοσιονομικό κενό. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σε τροχιά για να προκαλέσει θετικές εκπλήξεις, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να μετριαστούν οι διαφορές για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού.

*Οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται:

α) Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει

β) Η πολιτική νομιμοποίηση του προγράμματος και η σταθερότητα θα απειληθούν σοβαρά αν κερδίσει με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για τους δήμους και το Ευρωκοινοβούλιο.

*Πιθανές οι παραχωρήσεις από τρόικα αλλά οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι. Η επόμενη φάση της ελληνικής διάσωσης θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι πιθανό οι πιστωτές να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις (χωρίς ωστόσο αλλαγή της στρατηγικής της τρόικα) για να μειωθεί ο κίνδυνος εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και για να μην πνιγεί η ανάκαμψη.

Oι παραχωρήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την έναρξη των συνομιλιών για την ανακούφιση του χρέους πριν τις εκλογές και την διακήρυξη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να λάβει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να επιστρέψουν οι διαφωνίες, με τα κράτη του πυρήνα να επιμένουν (λανθασμένα) και πάλι για πιο γρήγορες προσαρμογές.

*Η τρόικα είναι πιθανό να προχωρήσει σε παραχωρήσεις πριν από τις εκλογές του Μαϊου, ενώ εντάσεις αναμένεται να εμφανιστούν μετά τις εκλογές. Η RBS εκτιμά ότι οι πολιτικοί των χωρών του πυρήνα δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

*Έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για ένα να νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με νέο χρηματοδοτικό κενό για το 2014-2015 που προέρχεται α) από την άρνηση ορισμένων κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης να χρηματοδοτήσουν τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν από την ΕΚΤ, όπως είχε συμφωνηθεί στο δεύτερο μνημόνιο β) την αδυναμία της Ελλάδας να βγει στις αγορές.

*Η Ελλάδα θα επιχειρήσει μια επιστροφή στις αγορές. H RBS προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει μια έξοδο στις αγορές το 2014 αν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είναι κάτω από το 6%. Τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη θα είναι σημαντικά. 

Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα η τράπεζα σημειώνει ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε μια "προαιρετική γραμμή πίστωσης" από τον ESM αντί για ένα τρίτο δάνειο, αλλά σύμφωνα με την RBS το ενδεχόμενο αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

"Αν οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετων ομολόγων κάτω από το 6%, τότε αναμένουμε ότι ο ΟΔΔΗΧ θα δοκιμάσει την όρεξη των αγορών. Η Ελλάδα θα προτιμούσε να βγει από το πρόγραμμα με πρόσβαση στις αγορές και μια πιστωτική γραμμή από τον ESM. Συνεχίζουμε να το αντιμετωπίζουμε ως μια πιθανή θετική έκβαση, αλλά διατηρούμε ως βασικό σενάριο ένα τρίτο μνημόνιο και μερική πρόσβαση στις αγορές" επισημαίνει η RBS.

 

πηγή