Τη Δευτέρα συνάντηση με Στουρνάρα-Προϋπόθεση η πρόοδος στις συνεννοήσεις εντός της εβδομάδας, κρίνεται δόση 10,1 δισ. ευρώ

To BHMA

Η Κυριακή 23 Φεβρουαρίου είναι επίστρέφει η τρόικα στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρουν στο «Βήμα» κυβερνητικές πηγές και αξιωματούχοι της τρόικας, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας κατά την οποία άναψε «πράσινο φως» για την επιστροφή των αποστολών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.

 
Η δόση που διεκδικεί η Ελλάδα φθάνει τα 10,1 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα καλύψει της ανάγκες της χώρας ως τον Αύγουστο. Νέα αξιολόγηση της τρόικας αναμένεται τον Ιούνιο, μετά τις Ευρωεκλογές, η οποία θα επικεντρωθεί πλέον στο χρηματοδοτικό κενό, στο νέο πρόγραμμα βοήθειας και στις αποφάσεις για το χρέος.
 
Η τρόικα θα επιστρέψει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην εβδομάδα, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου, δήλωσε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Ολι Ρεν.
 
«Αν και παραμένουν ορισμένα ανοιχτά θέματα, υπήρξε ενθαρρυντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, με το δημοσιονομικό πεδίο να εμφανίζει καλύτερη των εκτιμήσεων πρόοδο αν και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες (Eurostat)» πρόσθεσε ο κ. Ρεν.  
 
Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ωστόσο ότι αναμένονται ακόμη απαντήσεις από την ελληνική πλευρά για ορισμένα θέματα, με πιο βασικό αυτό της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ.
 
 «Η τρόικα θα επιστρέψει ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να έχουμε μια κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου. Εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων,   ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
 
 
Πίεση για μεταρρυθμίσεις
 
Μεγάλη έμφαση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έδωσαν τη Δευτέρα τόσο ο κ. Ρεν όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις τους μετά το Eurogroup.
 
O κ. Ρεν ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή της τρόικας δεν αποτελεί εγγύηση θετικής έκβασης των συνομιλιών για τη δόση των 10,1 δισ. ευρώ καθώς «απομένει πολλή δουλειά ακόμη» ώστε να υπάρξει συμφωνία (staff-level-agreement).
 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις για το 2013 υπερέβησαν τις προσδοκίες, προσθέτοντας ωστόσο ότι σαφής εικόνα θα υπάρξει με την ανακοίνωση της Eurostat στις 23 Απριλίου.
 
Μετά τις Ευρωεκλογές το χρέος  
 

 

Αναφορικά με τις αποφάσεις για μια ενδεχόμενη νέα βοήθεια για την Ελλάδα και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι θα ληφθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενώ ο κ. Ντάισελμπλουμ μετέθεσε το χρονικό ορίζοντα μετά το τέλος του καλοκαιριού.