Της Δήμητρας Καδδά 

Συνεχείς διαπραγματεύσεις έως το βράδυ του Σαββάτου θα διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές με στόχο μία συμφωνία η οποία "είναι πολύ φιλόδοξο να πω ότι θα υπάρξει", όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά το τέλος της μαραθώνιας συνάντησης με την τρόικα που έληξε στις 2πμ. Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά αλλά στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες.

Το κρίσιμο ζήτημα των τραπεζών έχει προγραμματιστεί να βρεθεί ξανά σήμερα στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές παρουσία εκπροσώπων της ΤτΕ. Το κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι οι διαφορές με την τρόικα και ειδικά με το ΔΝΤ παραμένουν σε τρία πεδία:  στο θέμα των αναγκών που προκύπτουν από τα τεστ αντοχής (που θα ανακοινωθούν σήμερα όπως προαναγγέλθηκε) , στο χρονικό περιθώριο «λίγων μηνών» που δίνεται για τις ΑΜΚ των τραπεζών, αλλά και  στις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι αυτό που ζητάει η Ελλάδα είναι η ίση μεταχείριση για το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί ώστε να γίνουν οι ΑΜΚ. Δηλαδή, εξήγησε,  να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες με αυτούς που θα επιβάλλει η ΕΚΤ σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η ελληνική πρόταση για τις τράπεζες

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΥΠΟΙΚ κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση στην τρόικα με την οποία ζητά να γίνουν οι ΑΜΚ με βάση τα ελληνικά stress tests που, όπως είπε, θα ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη. Στη συνέχεια, αν τα ευρωπαϊκά τεστ που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο δείξουν ότι υπάρχει διαφορά, αυτή να καλυφθεί με τα διαθέσιμα 14 δισ. ευρώ του ΤΧΣ τα οποία δεν θα πειραχθούν στο ενδιάμεσο.

"Σεβόμαστε τη θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά το ΔΝΤ πρέπει να τα βρει με την ΕΚΤ, δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μοχλός πίεσης", ανέφερε η ίδια πηγή. "Δεν θέλουμε να μπλοκαριστεί η πρόοδος της αναθεώρησης του μνημονίου από αυτό το λόγο", πρόσθεσε.
 
Πιθανή επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, εάν δεν "κλείσουν" όλα, δεν "κλείνει" τίποτα. Στο – πολύ πιθανό πλέον – σενάριο να μην  επιτευχθεί συμφωνία έως το Eurogroup της Δευτέρας, ο ίδιος παράγοντας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να επιχειρηθεί  άμεσα συμφωνία, έστω και  μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα….
 
Βροχή πέφτουν τα ραντεβού της Πέμπτης

Πέραν των τραπεζών, παραμένουν ανοιχτά πολλά άλλα μέτωπα. Σήμερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, έχουν «κλειδώσει» διαδοχικά ραντεβού με την τρόικα στο κτίριο του ΥΠΟΙΚ παρουσία των αρμόδιων υπουργών και στελεχών για τράπεζες, ομαδικές απολύσεις, ΟΟΣΑ, ενέργεια, ναυτιλία, αποκρατικοποιήσεις.

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη και Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη.

Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας πρέπει να αναχωρήσει την Κυριακή για Βρυξέλλες.

«Υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχουν και πολλά ανοικτά σημεία, υπάρχουν και αποκλίσεις», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Εξήγησε ότι χθες τέθηκε επί τάπητος η «βεντάλια» θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών αλλά και το σκέλος των τραπεζών που αφορά στο νομοσχέδιο περί ανακεφαλαιοποίησης.

Από σήμερα ξεκινά και η συζήτηση για το δεύτερο κείμενο του μνημονίου (MοU), ενώ θα συνεχιστεί και η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο έως το 2018 με βασικό αντικείμενο το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή αφού επισήμως η ημερομηνία είναι στις 15 Μαΐου.

Προς το παρόν όμως η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει -κατ ελάχιστο- τη θετική εισήγηση περί προόδου. Και αυτή απαιτεί σύγκλιση σε πολλά πεδία.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 δεν έχει κλείσει οριστικά, αλλά «σε πολύ μεγάλο βαθμό η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014. Είμαστε πολύ πιο κοντά από όλα σε συμφωνία για αυτό». Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει ή είναι πολύ μικρό» και το δημοσιονομικό κενό του2015.  Ξεκαθάρισε επίσης ότι για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Μάιο  απαιτείται η εκταμίευση των δόσεων και ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β»που να προβλέπει ότι η Ελλάδα θα φθάσει στο Μάιο χωρίς τη δόση.
 
Αναζητείται συμφωνία για  τα πρόστιμα – ο φόρος υπεραξίας

Αναφορικά με τα πρόστιμα και το φόρο υπεραξίας πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με ανταλλαγή συμβιβαστικών προτάσεων. Για την πορεία εσόδων Φεβρουαρίου ανέφεραν ότι τα πρώτα στοιχεία από ΤτΕ δείχνουν καλή πορεία ειδικά στις επιστροφές φόρων.
 
Επίσης ανέφεραν ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν σχεδιάζεται – προς το παρόν – τουλάχιστο να πάνε στη βουλή με έναν εφαρμοστικό αλλά ξεχωριστά. Επίσης, είπε ότι δεν έχουν οριστεί προς το παρόν προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης.

Ειδική μέριμνα στο μνημόνιο για διαχείριση διαθεσίμων

Ειδική παράγραφο θα έχει το αναθεωρημένο μνημόνιο για τη διαχείριση διαθεσίμων του στενού και ευρύτερου δημοσίου, ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα 3 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το κράτος μέσω του ΤΧΣ. Διευκρίνισε όμως, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για γενικευμένη χρήση του μέτρου.

Παραμένει η διαφωνία τρόικας-Ελλάδας για τις τράπεζες

 

Πηγή:www.capital.gr