Στα 6,382 δισ. ευρώ ανέρχονται οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενέργησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας προσδιορίστηκαν σύμφωνα με το Βασικό Σενάριο, το οποίο προβλέπει ύφεση 4,2% το 2013, και ανάπτυξη 0,6%, 2,9% και 3,7% για κάθε έτος μέχρι το 2016.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα διαμορφώνονται ως εξής:

Eurobank: 2,945 δισ. ευρώ
Εθνική: 2,183 δισ. ευρώ
Τρ. Πειραιώς: 425 εκατ. ευρώ
Alpha Bank: 262 εκατ. ευρώ
Attica Bank: 397 εκατ. ευρώ
Πανελλήνια Τράπεζα: 169 εκατ. ευρώ.

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+0,65% θεωρεί ότι, μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας, οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες για τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης (Ιούνιος 2013-Δεκέμβριος 2016) καλύπτονται από αποθέματα ασφαλείας που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών (π.χ. τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, την πώληση στοιχείων ενεργητικού, κ.λπ.), καθώς και από τα κονδύλια του ΤΧΣ που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα.

Stress tests: Στα 6,4 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών