του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού, συγγραφέα

Είχαμε γράψει ένα άρθρο με τίτλο Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα και η Ουκρανία, ότι στην αντιπαράθεσή της η Δύση με την Ρωσία, θα είναι οπωσδήποτε χαμένος η Δύση, δηλαδή το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία δεν είναι η Ρωσία του μεθύστακα Γιέλτσιν, για να κάνουν την Ρωσία αποικία οι Δυτικοί. Οι υποκριτές της Δύσης καταγγέλλουν την Ρωσία για εισβολή. Ξεχνούν όμως επιλεκτικά ότι επιβραβεύουν την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Ας μην το ξεχνάμε. Η Ρωσία ακόμη και τώρα είναι μια πανίσχυρη χώρα και έχει ηγέτη έναν άξιο πατριώτη, ότι κι αν του προσάπτει κανείς. Η ρωσική αρκούδα, δεν «χαρίζει κάστανα» για να το πούμε λαϊκά. Πάντως δεν είναι οσφυοκάμπτης, όπως παρ’ ημίν μερικοί μερικοί (πολλοί θα έλεγα). Πέταξε έξω και τις ΜΚΟ. Το πρώτο κέρδος της Ρωσίας είναι η Κριμαία. Όπως και να έχει το πράγμα και όποιες εξελίξεις κι αν ακολουθήσουν με το δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου, η Ρωσία θα είναι ο κερδισμένος. Και για πρώτη φορά δεν θα πάθει, όπως παντού και πάντοτε ο ελληνισμός, καταστροφή. Στην Κριμαία, όπου βρίσκεται το 90% του ελληνικού πληθυσμού, ο ελληνισμός θα απολαύσει προστασίας. Αυτό είναι πέρα από σίγουρο.

Πώς κινούνται ωστόσο τα νήματα των γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων μας αποκαλύπτει το κατωτέρω άρθρο.

Ουκρανία: Ο ρόλος της Monsanto και του G. Soros στην "εξέγερση"

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

Πολλά είναι τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν αναφορικά με τις γενεσιουργές αιτίες της πρωτοφανούς κρίσης στην Ουκρανία η οποία λίγο απέχει από ένα εμφύλιο πόλεμο με όλα τα μέσα. Η πιο «δημοφιλής» αιτία φαίνεται να είναι αυτή της γεωπολιτικής σύγκρουσης της ΕΕ και των ΗΠΑ από τη μια με τηv Ρωσία από την άλλη με τηv Δύση να επιχειρεί να θέσει υπο τον έλεγχό της τηv χώρα. Και αυτό θα μπορούσε να ήταν σωστό αλλά ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα δύο από τους παράγοντες που έχουν πρωτοστατήσει στηv δημιουργία της υφιστάμενης κατάστασης στην Ουκρανία είναι η εταιρεία παραγωγής μεταλλαγμένων τροφίμων Monsanto και ο «ευεργέτης» των σχολείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη πολυεκατομμυριούχος George Soros.

Η απόφαση που έγινε η αιτία για την εκδήλωση των πρώτων διαδηλώσεων στην Ουκρανία ήταν αυτή του προέδρου της χώρας Viktor Yanukovych ο οποίος διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την σταδιακή ένταξη της χώρας στην Ένωση όταν διαπίστωσε πως η παρούσα θέση της Ουκρανίας ως ο «σιτοβολώνας» της Ανατ. Ευρώπης θα τίθετο υπό κίνδυνο εάν οι Βρυξέλες προχωρούσαν σε «παράδοση» των εκτάσεων της χώρας στον κολοσσό μεταλλαγμένων προϊόντων Monsanto. Παράλληλα η Ρωσία έβλεπε μια συμφωνία με την Ε.Ε. ως απειλή για τηv δική της οικονομική επιβίωση.

Το 2013 η Monsanto αποφασίζει  την kατασκευή μιας μεγάλης παραγωγικής μονάδας καλλιέργειας καλαμποκιού στην Ουκρανία. Η μονάδα αυτή θα κάλυπτε τόσο την εσωτερική κατανάλωση της Ουκρανίας όσο και τις εξαγωγές. Η εισβολή της Monsanto στην αγορά της Ουκρανίας θα ήταν καθοριστικής σημασίας και για τις διαπραγματεύσεις του Κιέβου με την Ε.Ε.

Όπως είχε ανακοινωθεί αυτή θα έμπαινε σε λειτουργία το 2015 ενώ η εταιρεία τον Αύγουστο του 2013 βρισκόταν στηv διαδικασία εξεύρεσης εκτάσεων για την τεράστια επένδυσή της με επίκεντρο την πόλη Vinnytsya. (η πόλη αυτή έγινε αργότερα επίκεντρο ταραχών με διαδηλωτές να επιχειρούν να καταλάβουν αστυνομικούς σταθμούς). Βέβαια η μονάδα θα ήταν στην αρχή όχι για μεταλλαγμένους σπόρους καλαμποκιού αλλά για συμβατικούς όπως είχαν πει και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της Mosanto.

Το πρόβλημα ξεκινά όμως από το Αύγουστο του 2013 όταν οι υπεύθυνοι της Monsanto άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι συναντούν σημαντικά προσκόμματα στην κατασκευή του εργοστασίου στην  Vinnytsya σε σημείο που σήμερα όπως εξηγεί  σε συνέντευξή της στο περιοδικό Forbes η υπεύθυνη τεχνολογίας της Mosanto για την Ουκρανία και την Ρωσία Elena Fomina να μην υφίσταται πλέον συμφωνία για την κατασκευή του. «Νομίζαμε άλλα, αλλά η Ουκρανία δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη περίπτωση», τόνισε  στην συνέντευξη της.

Παρά το γεγονός ότι η Monsanto εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουκρανία καλλιεργώντας εκτάσεις σύντομα ανακάλυψε ότι δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει το εργοστάσιό της εκεί, εξαιτίας προβλημάτων που σχετίζονται με την απροθυμία των ουκρανικών αρχών να τους βοηθήσουν. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. φαίνεται πως αποτέλεσε παράλληλα την αιτία για τηv δημιουργία των συνθηκών εκείνων για την ανατροπή του Viktor Yanukovych.

Παράλληλα όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα τόσο ο George Soros όσο και ο Gene Sharp ιδρυτής του Albert Einstein Institution είχαν μεγάλα σχέδια και συμφέροντα από την συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ε.Ε. τα οποία τορπιλίστηκαν. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα ήταν η εφαρμογή μιας διαδικασίας δημιουργίας των συνθηκών ενός εμφυλίου.

Ο καθοριστικός  ρόλος του G. Soros στην «εξέγερση»

O George Soros – τα ιδρύματα του οποίου όπως το «Solidarity Now»,  θεωρείται από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη ότι «βοηθούν τις κοινωνίες να αναλάβουν μέρος της ευθύνης τους»(!)- ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ουκρανία από το 2008 όταν η τότε πρόεδρος της χώρας Yulia Tymoshenko είχε δηλώσει ότι είναι «ο οικονομικός της σύμβουλος».

Ο Soros από το 2008 μέχρι to 2010 είχε αναλάβει να χρηματοδοτήσει 868 προγράμματα στην Ουκρανία –παρόμοιας φύσης με τα σχολεία και τηv θέρμανση στην Ελλάδα- συνολικού ύψους 10 εκατ. $. Παράλληλα είχε δημιουργήσει τρία ιδρύματα. Ένα κέντρο «ιατρικής περίθαλψης και βιοτεχνολογίας», ένα ταμείο το «Αναγέννηση» τις δραστηριότητες του οποίου ο Yanukovych διέκοψε τοv περασμένο Νοέμβριο και φυσικά σε αγαστή συνεργασία με την Monsanto είχε ιδρύσει «το εργαστήριο για την προώθηση/αλλαγή νομοθετικών ρυθμίσεων»(!) ("Лаборатория законодательных инициатив") Αυτό γιατί η ουκρανική νομοθεσία εμπόδιζε την Monsanto να υφαρπάξει τεράστιες εκτάσεις γης έτσι ώστε να παράγει τα προϊόντα της. Έτσι ο πανούργος Soros φρόντισε να φτιάξει ένα ίδρυμα για την αλλαγή της νομοθεσίας!  

Η προφητική δήλωση του Oleksandr Yefremov

Στις 14/4 του 2011 ο πρόεδρος του κόμματος των Περιφερειών στην ουκρανική βουλή (Verkhovna Rada) Oleksandr Yefremov έχοντας αντιληφθεί τοv βρώμικο ρόλο του G. Soros (αυτού που δήμαρχοι όπως ο Καμίνης και ο Μπουτάρης δέχονται την βοήθειά του!) είχε δηλώσει: «Ο Soros έχει χρηματοδοτήσει κάποιους ανθρώπους στην Ουκρανία για να ανατρέψουν την κυβέρνηση όπως γίνεται στις χώρες της Αφρικής. Είναι σίγουρο ότι ο Soros προετοιμάζει ένα σενάριο τύπου «Λιβύης» για την Ουκρανία»!