ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ συμβουλιο ασφαλειασ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ παιδιων ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΙΝΕΛΛΗ

Τη σπουδαιότητα της προώθησης από τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών συγκεκριμένων σχεδίων δράσης για την προστασία των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο, υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την Παρασκευή 7 Μαρτίου, στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης για το θέμα που διοργάνωσε το Λουξεμβούργο ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Μάρτιο.

Νωρίτερα σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα την απόφαση S/RES/2143/2014 στην οποία καταγράφονται πρακτικά βήματα για την καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και υπογραμμίζεται η ανάγκη να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την προστασία των παιδιών και για την απόδοση ευθυνών στους δράστες τέτοιων εγκλημάτων. Στην απόφαση, το ΣΑ καταδικάζει απερίφραστα κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης παιδιών και της εκμετάλλευσής τους από τις διάφορες πλευρές σε ένοπλες συγκρούσεις, καθώς επίσης τις δολοφονίες, τους βιασμούς και άλλες πράξεις σεξουαλικής βίας, τις απαγωγές, τις επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων και την άρνηση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια.

«Όλα τα παιδιά δικαιούνται και αξίζουν προστασίας, όχι εκμετάλλευσης. Ανήκουν στα σχολεία και όχι σε στρατούς και σε ομάδες μαχητών. Τα παιδιά πρέπει να είναι ‘οπλισμένα’ με μολύβια και βιβλία, όχι με όπλα και χειροβομβίδες» ήταν το μήνυμα του Γ.Γ. κ. Ban Ki Moon, στην εισαγωγική ομιλία του, κατά το άνοιγμα της ανοιχτής συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Γ.Γ. κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να προστατεύσουν τα παιδιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή συγκρούσεων και να αποτρέψουν μια νέα γενιά από το να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους στερήσεις. «Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να είναι παιδιά, να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και να έχουν ευκαιρίες ζωής», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ.

Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης κ. Σπινέλλης μίλησε τόσο με την εθνική ιδιότητά του αλλά και εκ μέρους του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας, μιας διαπεριφερειακής συσπείρωσης κρατών, με στόχο την προώθηση της ανθρώπινης ασφάλειας ως μέσου για την επίτευξη ειρήνης, ανάπτυξης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο Δίκτυο Ανθρώπινης Ασφάλειας συμμετέχουν οι Αυστρία, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιορδανία, Μάλι, Νορβηγία, Παναμάς, Σλοβενία, Ελβετία και Ταϊλάνδη καθώς και η Νότια Αφρική ως παρατηρητής.

Επίσης, ο Πρέσβης κ. Σπινέλλης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη στρατιωτική χρήση των σχολείων καθώς και στις επιθέσεις σε σχολεία ως εργαλείο πολέμου, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι τα σχολεία, τα οποία υπό ομαλές συνθήκες, αποτελούν ασφαλείς τόπους, μετατρέπονται σε τόπους εκφοβισμού και τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα η κουλτούρα της βίας να αντικαθιστά την κουλτούρα της μάθησης και να ενισχύει ιδεολογίες περί ενός ανασφαλούς κόσμου. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη Συρία, ο Πρέσβης κ. Σπινέλλης επεσήμανε ότι από το 2013, περίπου 1000 σχολεία στη χώρα έχουν χρησιμοποιηθεί ως κέντρα κράτησης και βασανισμού. «Είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν μαθητές και δασκάλους από επιθέσεις και να προστατεύσουν επίσης τα δικαιώματα των παιδιών στη μάθηση, κάνοντας βήματα για τον τερματισμό της στρατιωτικής χρήσης των σχολείων και για την απόδοση ευθυνών στους δράστες τέτοιων εγκλημάτων», υπογράμμισε ο κ. Πρέσβης.

Ο Έλληνας ΜΑ κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν στις εθνικές στρατηγικές τους σχέδια δράσης, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με στόχο την προστασία των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και να αναλάβουν δεσμεύσεις για την εφαρμογή των σχεδίων αυτών.