Η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος για την Ουκρανία, που παρουσίασαν οι ΗΠΑ. Δεκατρία μέλη το υπερψήφισαν ενώ η Κίνα τήρησε αποχή.

«Η Ρωσία μπορεί να ασκήσει βέτο σ’ ένα ψήφισμα του Σ.Α. αλλά όχι και στην αλήθεια», είπε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ

Πρόσθεσε ότι η ψηφοφορία στο Σ.Α. απομονώνει περαιτέρω τη Ρωσία από την διεθνή κοινότητα και επιδεικνύει την επιθυμία της για ενωμένη, δημοκρατική και κυρίαρχη Ουκρανία».

Η πέμπτη παράγραφος του διατακτικού στο σχέδιο ψηφίσματος υπογράμμιζε ότι το αυριανό δημοψήφισμα « δεν έχει ισχύ και δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιασδήποτε αλλαγής του καθεστώτος της Κριμαίας». Επίσης καλούσε όλα τα κράτη μέλη, διεθνείς οργανισμούς κι άλλες υπηρεσίες να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος της Κριμαίας στη βάση αυτού του δημοψηφίσματος και να απόσχουν από οποιαδήποτε δραστηριότητα ή συναλλαγή που θα μπορούσε να ληφθεί ως αναγνώριση παρόμοιου αλλαγμένου καθεστώτος».

Σαράντα κράτη μέλη του ΟΗΕ συγκηδεμόνευσαν το σχέδιο ψηφίσματος, μεταξύ αυτών και το σύνολο των μελών της Ε.Ε.. Η Κύπρος ήταν η τελευταία χώρα που έβαλε την υπογραφή της κάτω από τις 27 υπόλοιπες υπογραφές των μελών της Ε.Ε.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας στο Σ.Α. το λόγο έλαβαν όλα τα μέλη. Η αντιπαράθεση για το Ουκρανικό μετατίθεται τώρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία θα συγκληθεί την Πέμπτη. Η ψηφοφορία δεν έχει δεσμευτικό αποτέλεσμα, το αποτέλεσμά της ωστόσο θα αποτελέσει μία περαιτέρω πολιτική πίεση.