Τέσσερα «αγκάθια» παραμένουν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα, Δευτέρα, μετά το μεσημέρι με στόχο να επέλθει συμφωνία. «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε, αλλά δεν το αποκλείω» ήταν η δήλωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών μετά τη 12ωρη σύσκεψη που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί της Δευτέρας. Να σημειωθεί ότι το πρωί της Κυριακής είχε προηγηθεί και άλλη σύσκεψη με την τρόικα διάρκειας 2 ωρών.

Ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι «έχουμε συγκλίνει» και πρόσθεσε πως «εάν δεν κλείσει τη Δευτέρα η συμφωνία, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες». Ωστόσο, έτερο στέλεχος του υπουργείου υποστήριξε ότι «εάν δεν υπήρχε βούληση να γεφυρωθούν οι διαφορές δεν θα διαρκούσε τόσο η σύσκεψη της Κυριακής και δεν θα προγραμματιζόταν νέα για τη Δευτέρα» και πρόσθεσε πως «σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) είναι η κρίσιμη ημέρα για να κλείσουμε». Οι επικεφαλής της τρόικας είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από την Ελλάδα έως την Τρίτη το βράδυ και αυτό είναι ενδεικτικό του χρονοδιαγράμματος που υπάρχει.

 Σε ό,τι αφορά στα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις, αυτά είναι:

1.      Στο υπουργείο Εργασίας. Δεν έχει επέλθει συμφωνία σχετικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

2.      Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η τρόικα επιμένει να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται.

3.      Στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και η εφαρμογή σχεδόν του 100% των προτάσεων του Οργανισμού παραμένει το ζητούμενο για την τρόικα. Ωστόσο, δεν υπάρχει συμφωνία στα θέματα του γάλακτος, των φαρμάκων, των μεταφορών κλπ.

4.      Στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχει επέλθει συμφωνία ακόμα επί των δημοσιονομικών εξελίξεων και ιδίως στο θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος. Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν περίμεναν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα ήταν τόσο υψηλό και τώρα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν στα κεντρικά τους γραφεία το τι έχει συμβεί.

 Για όλα αυτά τα ζητήματα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η στάση της ελληνικής πλευράς έχει χαραχθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να αλλάξει. Όταν θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και επέλθει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε πως θα κινηθούν οι διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μπορεί ακόμα και στο άτυπο Eurogroup της Αθήνας (1-2 Απριλίου) να εγκριθούν οι δόσεις που αναμένει η Ελλάδα. Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «το μέγεθος των αναγκών συνηγορεί ότι δεν θα είναι μόνο μια δόση» και συμπλήρωσε ότι «θα πάρουμε όσα λεφτά χρειάζεται για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Μαΐου».

Σε εξέλιξη η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους

Νέος γύρος διαβουλεύσεων με την τρόικα για τα “ψίχουλα” του