«Σχεδόν δύο αιώνες πριν, ο Ελληνικός λαός διεκδίκησε την ανεξαρτησία του και ξεκίνησε ένα μακρύ αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη γενέτειρά της» αναφέρει στο μήνυμά του ο αμερικανός πρόεδρος

Στα κοινά ιδεώδη που συνδέουν  τις ΗΠΑ με την Ελλάδα και στην ισχυρή φιλία που συνδέει τα δύο έθνη επικεντρώνεται  η φετινή διακήρυξη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

«Σχεδόν δύο αιώνες πριν, ο Ελληνικός λαός διεκδίκησε την ανεξαρτησία του και ξεκίνησε ένα μακρύ αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη γενέτειρά της», αναφέρει στην αρχή της διακήρυξης του ο Ομπάμα, σημειώνοντας ότι «Ελληνοαμερικανοί διέσχισαν ωκεανούς για να πολεμήσουν για την ελευθερία της πατρίδας των προγόνων τους και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και στο ψυχρό πόλεμο, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στάθηκαν δίπλα δίπλα».

«Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας τιμούμε τις βαθιές συνδέσεις μεταξύ των δύο εθνών μας και γιορτάζουμε τα δημοκρατικά ιδεώδη στην καρδιά της κοινής ιστορίας μας» τονίζει.

Ο πρόεδρο των ΗΠΑ συνεχίζει λέγοντας ότι η αμερικανική μορφή της διακυβέρνησης οφείλει πολλά στη μικρή ομάδα των ελληνικών πόλεων-κρατών, πρωτοπόροι της δημοκρατίας χιλιάδες χρόνια πριν.

Ακόμη έκανε αναφορά στα ελληνικά ιδεώδη, όπως είπε, που καθοδήγησαν τους Ιδρυτές του αμερικανικού έθνους.

Η ελληνική αρχαιότητα, συνεχίζει στην διακήρυξή του ο Μπαράκ Ομπάμα, έχει εμπνεύσει γενιές, από συγγραφείς και ακτιβιστές, αρχιτέκτονες και εφευρέτες.

«Ελληνοαμερικανοί έχουν συμβάλει ως ηγετικές μορφές στον πολιτισμό, σε κοινότητες, επιχειρήσεις, αλλά και στην κυβέρνηση. Μέσω των γενεών, έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της διαρκούς δημοκρατίας μας – ένα έθνος που αποδέχεται τις υποχρεώσεις μας ο ένας προς τον άλλο και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι ή να πέφτουμε σαν ένας».

Ο πρόεδρος Ομπάμα σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και η φιλία μας παραμένει τόσο ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε».

 Μάλιστα κάνει αναφορά και στη οικονομία της χώρας λέγοντας ότι καθώς «η Ελλάδα λαμβάνει αυστηρά μέτρα για να ανασυγκροτήσει την οικονομία της και να φέρει ανακούφιση στον ελληνικό λαό, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν τη συνεχή υποστήριξή τους».

«Σήμερα, ας επιβεβαιώσουμε έναν δεσμό που εκτείνεται πέρα από την κυβέρνηση, συνδέει τους λαούς μας και εμπνέει όλους όσους προσπαθούν να επιλέξουν το δικό τους πεπρωμένο».

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι: «Τώρα, επομένως, εγώ, ο Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που έχει ανατεθεί σε μένα από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφασίζω να ανακηρύξω την 25η Μαρτίου του 2014, ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας. Καλώ το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμήσει την ημέρα αυτή με κατάλληλες τελετές και δραστηριότητες».