Υποστηρικτική ανακοίνωση, επιβραβεύοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, του πανίσχυρου αμερικανοϊουδαϊκού οργανισμού. 

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο σήμερα Κυριακή  6 Απριλίου (2014)  το γνωστό   American Jewish Committee με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας  για την συνομιλία  Μπαλτάκου- Κασιδιάρη,  επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του GreekAmericanNewsAgency(που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή 04 .04.14 για την επικοινωνία και  επαφή του πανίσχυρου αμερικανο-εβραϊκού οργανισμού με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σχολιάζοντας ο επικεφαλής του  AJC, DavidHarris, αναφέρει μεταξύ άλλων  η ανακοίνωση ότι  "Αυτό που έκανε ο κ. Μπαλτάκος αποτελεί προσβολή προς τον πρωθυπουργό Σαμαρά και την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού»,  χαρακτηρίζοντας μάλιστα "απίστευτο" το γεγονός ότι ο κ. Μπαλτάκος εκφράζει την συμπάθειά του προς ένα κόμμα που έχει χαρακτηριστεί ως "εγκληματική οργάνωση" από την Ελληνική κυβέρνηση. Ο DavidHarrisκαταδικάζει το βίντεο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το όλο περιστατικό θα πρέπει να αποτέλεσε "σοκ" για τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ-συνεχίζει στο ίδιο ύφος η ανακοίνωση του AJC,  είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι  " ο πρωθυπουργός και οι ελληνικές δικαστικές και νομοθετικές αρχές θα συνεχίσουν την δίωξη της  Χρυσής Αυγής"

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ιουδαϊκού Ιδρύματος (think  Tank)  έχει ως εξής:

Η παραίτησητου Τάκη Μπαλτάκου, προσωπάρχη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ήταν εντελώς δικαιολογημένη, μετά την αποκάλυψη της συνάντησής του με έναν ανώτερο στέλεχος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

"Αυτό που έκανε ο κ. Μπαλτάκος αποτελεί προσβολή προς τον πρωθυπουργό Σαμαρά και την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του AJC, David Harris. "Από μόνη της και μόνο η συνάντηση με τη Χρυσή Αυγή αποτελεί σοκ, αλλά το να εκφράζεις την συμπάθεια για το κόμμα -ή στην πραγματικότητα για την εγκληματική οργάνωση-, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση- είναι απίστευτο".

Στο βίντεο, ο Μπαλτάκος λέει στον Ηλία Κασιδιάρη, βουλευτή της Χρυσής Αυγής ότι ο πρωθυπουργός κίνησε τη διαδικασία έρευνας εναντίον της Χρυσής Αυγής για πολιτικό όφελος. Στην -όπως φαίνεται- φιλική συνομιλία, ο Μπαλτάκος αναφέρεται στην υπόσχεση του Σαμαρά "να ξεριζώσει" την  Χρυσή Αυγή, στην ομιλία του στο AJC στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

“Καταδικάζουμε το βίντεο,” λέει ο Harris.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του μια μέρα μετά την παραίτησή του ο Μπαλτάκος είπε: Μπορεί να υπάρχουν και άλλα βίντεο και μπορεί να έχω πει και άλλα, ανέφερε η εφημερίδα Καθημερινή.

"Το περιστατικό αυτό,πρέπει να αποτέλεσε πραγματικό σοκ για τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ο οποίος έχει ηγηθεί σε πολιτικό και ηθικό επίπεδο της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής", δήλωσε ο David Harris, προσθέτοντας  ότι  "Την ίδιαστιγμή, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και οι ελληνικές δικαστικές και νομοθετικές αρχές θα συνεχίσουν την δίωξη της  Χρυσής Αυγής, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία της οποίας απειλούν την δημοκρατική Ελλάδα.»

Έξιβουλευτές της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένου και του ιδρυτή του κόμματος, βρίσκονται στην φυλακή, ενώ εκκρεμεί η δίκη με την κατηγορία της λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης. Την περασμένη εβδομάδα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία για άλλους πέντε βουλευτές του κόμματος. Η ενορχήστρωση επιθέσεων κατά των μεταναστών, των ομοφυλοφίλων και των πολιτικών τους αντιπάλων είναι μεταξύ των καταγγελιών εναντίον ηγετών Χρυσής Αυγής.

Το AJC(American Jewish Committee) επισκέπτεται την Ελλάδα εδώ και τρεις δεκαετίες, συνεργάζεται στενά με τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις  και έχει συμφωνία σύνδεσης με το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα. ΕΔΩ ΤΟ OFFICIAL ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ