Οι διεθνείς επενδυτές έχουν αρχίσει να τοποθετούν χρήματα στις ελληνικές τράπεζες, καθώς αναμένουν πως η βελτιούμενη οικονομία θα ενισχύσει τα κέρδη σε όλη την τραπεζική αγορά, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο κ. Σάλλας ανέφερε πως, καθώς το έλλειμμα της χώρας συρρικνώνεται και το ΑΕΠ σταθεροποιείται, οι τράπεζες είναι πιθανόν να αναρρώσουν από πιεσμένους δανειολήπτες πιο γρήγορα από τις εκτιμήσεις.

«Η προοπτική της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συνεχιζόμενη υποχώρηση των επιτοκίων καταθέσεων στην Ελλάδα σημαίνει πως τα κέρδη θα αυξηθούν σημαντικά», είπε ο 63χρονος τραπεζίτης.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, αυτοί που επενδύουν στην Ελλάδα δεν κοιτούν μόνο για βραχυχρόνια κέρδη, αλλά περιλαμβάνουν θεσμικούς επενδυτές όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και μεγάλα funds που κάνουν μόνο μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εκτίμησε, εξάλλου, ότι η ελληνική οικονομία πιθανότατα να έχει περαιτέρω ώθηση την επόμενη χρονιά, όταν οι τράπεζες ολοκληρώσουν την απομόχλευσή τους και θα αρχίσουν να αυξάνουν το δανεισμό σε εταιρίες και καταναλωτές.

«Βλέπουμε πραγματική βελτίωση, ειδικά στην δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων», είπε ο Σάλλας. «Είναι απαραίτητες οι εσωτερικές συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος και επιχειρήσεις που θα μπορούν να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές». 

Τον προηγούμενο μήνα, η Πειραιώς, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ+0,57% με βάση το ενεργητικό, συγκέντρωσε 1.75 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων από ξένους επενδυτές. Πούλησε επίσης 500 εκατ. ευρώ τριετών ομολόγων λήξης Μαρτίου 2018, στην πρώτη δημόσια προσφορά ομολόγων από ελληνική τράπεζα από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

«Η πρώτη έκδοση ομολόγων θα έχει θετική υποδοχή»

Αναφερόμενος, εν τω μεταξύ, στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Σάλλας εκτίμησε πως, όπως όλα δείχνουν, η πρώτη έκδοση ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο θα έχει θετική υποδοχή από διεθνείς επενδυτές, «υπογραμμίζοντας την πεποίθησή τους για οικονομική ανάκαμψη».

Διαθέτει αρκετά «μαξιλάρια» η Πειραιώς

Τον Μάρτιο, η Πειραιώς διέθεσε 1.03 δισ. νέες κοινές μετοχές στα 1,70 ευρώ η κάθε μια, μετά το stress test που έκανε η κεντρική τράπεζα και που βρήκε χρηματοδοτικές ανάγκες 425 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ Σάλλα, η τράπεζα έχει κάνει προβλέψεις 14 δισ. ευρώ για να καλύψει 27 δισ. προβληματικών δανείων – περίπου το ένα τρίτο του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Όπως είπε, η τράπεζα πιθανότατα δε θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια μετά τη διαγνωστική άσκηση και το stress test της ΕΚΤ, αργότερα φέτος.

«Η Τράπεζα Της Ελλάδος εφήρμοσε μια πολύ συντηρητική προσέγγιση και, πιστεύω, έχει λάβει προβλέψεις ώστε η μεθοδολογία της να είναι συμβατή με αυτή της ΕΚΤ», είπε. «Σε κάθε περίπτωση στην Πειραιώς, έχουμε αρκετά buffers (μαξιλάρια) για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο».

naftemporiki

Σάλλας: H Πειραιώς προσελκύει μακροπρόθεσμους επενδυτές