Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξεράγη την Πέμπτη έξω από κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια στα γύρω καταστήματα, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αναφέρει το Reuters. Το χτύπημα σημειώθηκε λίγες ώρες πριν η Ελλάδα βγει στις διεθνείς αγορές μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης και μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι το αυτοκίνητο εξεράγη χωρίς να υπάρξουν τραυματίες παρά μόνον εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια, επισημαίνοντας ότι κοντά στο σημείο της έκρηξης βρίσκεται το γραφείο του μόνιμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα. Το δημοσίευμα το AFP ανέφερε επίσης ότι το περιστατικό συνέβη «την παραμονή της επίσκεψης της Μέρκελ, επικεφαλής της κυβέρνησης που έπαιξε ρόλο κλειδί στην διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Το Associated Press με τη σειρά του επεσήμανε ότι η μεγάλη αυτή έκρηξη σημειώθηκε στη μεγαλύτερη εμπορική πλευρά της πρωτεύουσας και λίγα μέτρα μακριά από τη Βουλή. Αναφέρθηκε επίσης στα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και στις εκτεταμένες ζημιές, ενώ και αυτό εστιάστηκε στα δύο μεγάλα πολιτικο-οικονομικά γεγονότα στη χώρα μας.

Στην έκρηξη αναφέρθηκαν επίσης οι Telegraph, το ABC News και η Wall Street Journal.

Ιδιαίτερης αναφοράς έτυχε το τρομοκρατικό χτύπημα από το σύνολο σχεδόν των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία επικεντρώθηκαν στην επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Μία ισχυρή έκρηξη αυτοκινήτου – βόμβας σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας», γράφει το Spiegel, ενώ η Zeit σημειώνει ότι «νωρίς το πρωί αυτοκίνητο βόμβα εξεράγη κοντά στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας».

«Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση, με την αστυνομία να εκτιμά ότι μπορεί να ευθύνονται μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», προσθέτει. Και καταλήγει:« Για την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα, η οποία θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία περιγράφει τόσο το γεγονός της έκρηξης, όσο και τη χρονική συγκυρία κατά την οποιά συνέβη το περιστατικό, δηλαδή την αναμενόμενη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές και την επίσκεψη της Μέρκελ.

«Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, η έκρηξη ενός αυτοκινήτου βόμβα στην Αθήνα ήρθε να ρίξει σκιές», γράφει η Handelsblatt.