Το 1961 η Ελλάδα είχε δωρίσει ένα κομμάτι από το Δέντρο του Ιπποκράτη στην Κω, στο αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας

Το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health-NIH), από τα σημαντικότερα στον τομέα του  παγκοσμίως, τίμησε σήμερα, σε ειδική τελετή που διοργάνωσε στην έδρα του στη Μπεθέσδα του Μέριλαντ, τον πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη. 

Το 1961 η Ελλάδα είχε δωρίσει στο NIH ένα κομμάτι δέντρου από την Κω, στη σκιά του οποίου, σύμφωνα με την παράδοση, δίδασκε ο Ιπποκράτης τους μαθητές του. Το κομμάτι αυτό μεταφυτεύτηκε στον περίβολο του Ιδρύματος. Στη δεκαετία του ‘80, το δένδρο προσβλήθηκε από μύκητα και δεν κατάφερε να επιβιώσει, αποτέλεσε όμως αντικείμενο πρωτοποριακής έρευνας επιστημονικής ομάδας του Ιδρύματος, το οποίο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Smithsonian κατόρθωσε να το κλωνοποιήσει παράγοντας πανομοιότυπο αντίγραφό του.

Στη σημερινή τελετή ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρίστος Παναγόπουλος, πλαισιωμένος από την ηγεσία του Ιδρύματος και τον κορυφαίο Έλληνα ερευνητή κ. Κωνσταντίνο Στρατάκη, φύτεψαν συμβολικά το κλωνοποιημένο δένδρο στο χώρο του Ιδρύματος που βρίσκεται τοποθετημένη μαρμάρινη πλάκα προς τιμήν του Ιπποκράτη. Κατά τις προσφωνήσεις τονίσθηκε η συμβολή του Ιπποκράτη όχι μόνο στην Ιατρική, άλλα και στην ηθική της επιστήμης, την οποία ασπάζονται απαγγέλλοντας τον όρκο του οι επιστήμονες της Ιατρικής σε όλο τον κόσμο. 

Χαρακτηριστικά, ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι «Το Δέντρο του Ιπποκράτη έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Στο δικό του κύκλο ζωής, το δέντρο έγινε αντικείμενο έρευνας, εκπληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κληρονομιά του προστάτη του. Το ταξίδι του Δέντρου από το Αιγαίο, από την Κω, το νησί του Ιπποκράτη και ο συμβολισμός του κλώνου που φυτεύουμε σήμερα σε αυτό το φημισμένο και πρωτοποριακό Ίδρυμα, αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση στις διαχρονικές αξίες, όπως τις οραματίστηκε ο Ιπποκράτη».