Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της Τελετής Απονομής των βραβείων του 1ου Φοιτητικού Διαγωνισμού για την ΕΚΕ «Νίκος Αναλυτής»

Ο Φοιτητικός Διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΔΕΚΕ) και το Ελληνικό Δίκτυο για το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (GCNH), σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013,αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και με απώτερο σκοπό τη συστηματική ένταξη της ΕΚΕ στα προγράμματα σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Ο νέος αυτός θεσμός έδωσε τη δυνατότητα στους νέους να ασχοληθούν με την έννοια και τη συμβολή της ΕΚΕ στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και επικεντρώθηκε σε τρείς δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας την «Αγροτική παραγωγή», τον «Τουρισμό» και τη «Ναυτιλία».

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε την 31η Μαρτίου 2014 με την υποβολή εργασιών, από ομάδες φοιτητών, προερχόμενων από ένα ευρύ φάσμα Ανωτέρων και Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας. Η αξιολόγηση των εργασιών, έγινε από έγκριτους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής και της επιχειρηματικής κοινότητας και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2014.

Από τη διαδικασία αξιολόγησης αναδείχτηκαν οι τρείς νικητήριες ομάδες φοιτητών, οι οποίες έλαβαν σήμερα, τα ισάριθμα βραβεία του διαγωνισμού και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Νέων – ΕΥΕ2014, που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο από 9 έως 11 Μαΐου 2014 ενόψει του εορτασμού της «Ημέρα της Ευρώπης».

Οι τρείς νικητήριες εργασίες του Φοιτητικού Διαγωνισμού είναι οι ακόλουθες:

  • Από την οικονομική διαχείριση στην Κοινωνική Ευθύνη, η οποία υπεβλήθη από τους: Κουρτσιλίδη Χρήστο – Εθν. Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ζαμάνη Λεμονιά – Εθν. & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, Καμπούρη Στεφανία – Παν/μιο Μακεδονίας
  • Η σημασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στον Τουρισμό, η οποία υπεβλήθη από τους: Μακρή Γεώργιο – Μάριο – Α.Τ.Ε.Ι. Πειραιά, Κουνάβη Χρήστο – Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών, Βέργου Νικολέττα, Εθν. Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • Λέσβος: Επιχειρήσεις και Κοινωνία στη νησιωτική Οικονομία, η οποία υπεβλήθη από τους: Χατζηνάκο Περικλή, Μαρκοζάνες Φραγκίσκο, Κελαϊδή Γαβριέλα – Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το ΕΥΕ2014 αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση νέων από όλη την Ευρώπη, και εντάσσεται στους ετήσιους εορτασμούς για την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου). Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα έκφρασης για τη νέα γενιά, όπου μέσω της ανταλλαγής ιδεών και της καινοτόμου προσέγγισης σε καίρια ζητήματα, θα προκύψουν ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης. Το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα γεμίσει για ένα τριήμερο με νέους, στη μεγαλύτερη δημόσια συζήτηση προ των ευρωεκλογών, γύρω από ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής που αγγίζουν και ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους νέους. Βασικό μήνυμα της εκδήλωσης είναι να “εφεύρουμε εκ νέου” την Ευρώπη μέσα από τα μάτια της νέας γενιάς Ευρωπαίων πολιτών, ενισχύοντας έτσι μια περισσότερο συμμετοχική ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Σχετικά με το διαγωνισμό, αλλά και την ελληνική συμμετοχή στο ΕΥΕ2014, η Πρόεδρος του ΕΔΕΚΕ, κ. Μαρία Αλεξίου δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς το φιλόδοξο, αλλά συνάμα και απαιτητικό αυτό ταξίδι φτάνει στον προορισμό του. Η συμμετοχή των Ελλήνων εκπροσώπων στην Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Νέων αποκτά ακόμη ουσιαστικότερο νόημα, όταν η επιλογή τους γίνεται μέσα από μια ολοκληρωμένη και απόλυτα διάφανη διαδικασία, που συμβάλλει στο διάλογο, αλλά κυρίως προωθεί τη συνεργασία της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας σε ένα καίριο τομέα τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη συνολικά, όπως η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας αποτελεί το θεμέλιο λίθο και την απαρχή ενός νέου θεσμού, που δεν είναι άλλος από το Φοιτητικό Διαγωνισμό «Νίκος Αναλυτής», τον οποίο θα υλοποιούμε εφεξής σε ετήσια βάση με στόχο να κινητοποιήσουμε τους νέους να αναλάβουν δράση συμβάλλοντας έτσι στην εμπέδωση και αφομοίωση ενός υπεύθυνου και βιώσιμου μοντέλου επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης».

Επίσης, ο Διευθυντής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος τόνισε πως: «Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει από το 2013 συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις με παρουσίαση προγραμμάτων ΕΚΕ από ελληνικές επιχειρήσεις για την ενημέρωση του κοινού και κυρίως των νέων, σχετικά με τις αρχές που διέπουν την εταιρική υπευθυνότητα. Η συνεργασία αυτή κορυφώνεται με την αποστολή 40 συνολικά νέων, των 15 νικητών του διαγωνισμού που οργάνωσε το ΕΔΕΚΕ και 25 φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου, στη μεγάλη εκδήλωση για την ευρωπαϊκή νεολαία στο Στρασβούργο με συμμετοχή 6000 νέων από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Από τους συμμετέχοντες θα τους ζητηθεί να υποβάλουν ιδέες για μια καλύτερη Ευρώπη, μέσω του διαλόγου, της διαφορετικής έκφρασης, της προώθησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας, γύρω από θέματα όπως η ανεργία των νέων, η ψηφιακή επανάσταση, το μέλλον της Ευρώπης, η αειφόρος ανάπτυξη και οι ευρωπαϊκές αξίες ευρύτερα».

Ο Φοιτητικός Διαγωνισμός φέρει το όνομα του επί σειρά ετών αείμνηστου προέδρου του Δικτύου, Νίκου Αναλυτή, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προαγωγή της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, τόσο στο Ευρωπαϊκό, όσο και στο εθνικό επίπεδο. Το ενδιαφέρον του να μεταλαμπαδεύσει τις αρχές αυτές στους νέους και τους μελλοντικούς επιχειρηματίες υπήρξε αμείωτο και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για το νέο θεσμό. Στην προσπάθεια αυτή σημαντική ήταν επίσης η ουσιαστική υποστήριξη των εταιρειών AegeanAirlines, AXA Ασφαλιστική, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, McCainHellas και Όμιλος ΤΙΤΑΝ, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δε θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση του όλου εγχειρήματος.

πηγή