Είναι πολύ αργά. Δεν πείθεις πια… 

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι περίπου μια επανάληψη των 20 προτάσεων που είχε κάνει και το 1995 ως αρχηγός της ΠΟΛΑΝ στο Ζάππειο. Και τότε οι προτάσεις του δεν κατάφεραν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα, όπως το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Ούτε ο λαός, ούτε κανένα άλλο κόμμα πρόκειται να ασχοληθεί με αυτές, λίγες ημέρες πριν τις κάλπες. Όλοι γνωρίζουν ότι μετά τις 25 Μαϊου η πολιτική ζωή θα είναι εντελώς διαφορετική απ’ ότι είναι σήμερα.
 
Φίλε Αντώνη, το 2014 δεν είναι πλέον 1995. Οι ρυθμοί των αλλαγών είναι καταιγιστικοί. Το εθνικό κράτος δέχεται καίρια πλήγματα από την παγκοσμιοποίηση. Η κοινωνία απομαζικοποιείται ραγδαία και στο επίκεντρο των εξελίξεων έρχεται πλέον η ατομικότητα του κάθε ανθρώπου και όχι η κοινωνία της μάζας. Έτσι το αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα, καθίσταται ανίκανο να εκπροσωπεί τους ανθρώπους και γίνεται σιγά σιγά μουσειακό είδος. Οι πολίτες ζητούν πολιτική ελευθερία και προσωπική συμμετοχή.  
 
Δυστυχώς, οι επαναλαμβανόμενες προτάσεις που ακούσαμε χθες, είναι ένα lifting του ισχύοντος αντιπροσωπευτικού πολιτικού συστήματος και κινούνται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πιο κλειστής οικογενειοκρατικής ολιγαρχίας, με τον περιορισμό των ανεπιθύμητων περιφερειακών βουλευτών, που προκαλούν προβλήματα στο αρχηγικό σύστημα. Ταυτόχρονα, γίνεται μια προσπάθεια, να παραμείνει το Σύνταγμα αποκλειστική αρμοδιότητα του πολιτικού προσωπικού, αποκλείοντας για μια ακόμα φορά το λαό από αυτό.
 
Φίλε Αντώνη, ήρθε ο καιρός να εμπιστευτείς το λαό. Ήρθε η ώρα να περάσει η αρμοδιότητα του Καταστατικού Χάρτη της χώρας στον φυσικό ιδιοκτήτη του, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο το λαό. Να κάνεις, είτε αυτό που έκανε ο Ντε Γκώλ το 1958, δίνοντας στο λαό τη δυνατότητα να αποφασίσει για το Νέο Σύνταγμά του, είτε ακόμα καλύτερα να αναθέσεις στον ίδιο το λαό, όπως έκανε ο Πρόεδρος της Ισλανδίας κ. Γκρίμσον, για να φτιάξει μόνος του το Σύνταγμά του. Το ίδιο εξάλλου γίνεται και στην Ιρλανδία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αλλάξεις το άρθρο 110 του Συντάγματος, ώστε να δοθεί επιτέλους στο λαό η αρμοδιότητα να αναθεωρεί στο μέλλον μόνος του το Σύνταγμά του, όπως το κάνουν ακόμα και οι Ρουμάνοι. Οι Έλληνες φτιάξαμε τη δημοκρατία και δυστυχώς σήμερα, το πολιτικό σύστημα, μας θεωρεί ανίκανους να αποφασίζουμε.
 
Φίλε Αντώνη, είναι πολύ αργά πια. Οι προτάσεις σου τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, προκειμένου να αλλάξει η πολιτική ατζέντα, δεν πείθουν κανέναν και θα δεις ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αυτές. Αν τις πίστευες πραγματικά αυτές τις προτάσεις, θα έπρεπε να τις είχε βάλει ήδη ως προαπαιτούμενο, όταν συμφωνούσες με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ τη συγκυβέρνηση τον Ιούνιο του 2012 και τώρα θα έπρεπε να είχαν ήδη ψηφιστεί, έπειτα από έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο. Πολύ φοβάμαι ότι, όπως και το 1995 έτσι και τώρα, οι προτάσεις αυτές θα μείνουν στα χαρτιά. Ο λαός πλέον έχει το λόγο.