Η χαλάρωση των διεθνών ελέγχων μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα σε συνδυασμό με τον εκφυλισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, λόγω των επερχόμενων διπλών εκλογών και με τις πιέσεις πολιτευτών και κυβερνητικών στελεχών για την ικανοποίηση της κομματικής πελατείας, έχουν δημιουργήσει ένα μάλλον εκρηκτικό σκηνικό στη Δημόσια διοίκηση. 

Την κατάσταση αυτή φαίνεται ότι όχι μόνο δεν εμποδίζουν αλλά «πριμοδοτούν» οι άνθρωποι του ΔΝΤ, οι οποίοι επενδύουν πολιτικά στην αυτοδιάλυση του συστήματος.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν κύκλοι του Ταμείου ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί τελικά να αποδεχθεί τις θέσεις και τις απόψεις που προωθεί το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, καθώς θα αποτύχουν τα μοντέλα και οι προβλέψεις που επικαλείται η ελληνική πλευρά, τα οποία χαρακτηρίζονται ακόμα και από κύκλους των Βρυξελλών υπεραισιόδοξα.

Ενώ στην Ελλάδα επικρατούν οι μικροπολιτικοί σχεδιασμοί στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα. Άμεσα αναμένονται απαντήσεις όμως για τις δυο εκθέσεις (του ΔΝΤ και της ΕΚΤ) που αφορούν την τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν υποβληθεί ακόμα.

Αυτές περιλαμβάνουν και ένα κατάλογο δράσεων και μέτρων που ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα ώστε να ξεμπλοκάρει η επόμενη αξιολόγηση, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα καθυστερήσει και αντί για το καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Φθινοπώρου.

Το ΔΝΤ όμως συντάσσει τις εκθέσεις του με την παραδοχή υψηλού δημοσιονομικού κενού της τάξης των 5 δισ. μέχρι το 2016, πράγμα που αμφισβητεί ευθέως η ελληνική κυβέρνηση.

Το Ταμείο ελπίζει ότι με την κατάρρευση μηχανισμών και προγραμμάτων λόγω των εκλογών και συνδυασμό με την υπέρμετρη αισιοδοξία των παραγόντων εντός Ελλάδος όλοι οι επιμέρους δείκτες θα έχουν εκτροχιαστεί και οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι ήδη εκτός στόχου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την κατάργηση των φόρων υπερ τρίτων, σημείο για το οποίο έχει δεσμευτεί αλλά το τρενάρει, καθώς αν το υλοποιήσει τότε θα αποκαλυφθούν ελλείμματα σε ταμεία και φορείς τα οποία θα πυροδοτήσουν την αυτόματη λήψη μέτρων.

Το Μνημόνιο που έκρυψαν κάτω από το χαλίΌπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα αναμένεται να αποκαλύψει πολύ περισσότερα προβλήματα καθώς η κυβέρνηση καλείται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και του θέρους να υλοποιήσει δεσμεύσεις για τις οποίες έλαβε χρονική παράταση αλλά όχι και απαλλαγή.

Έτσι άμεσα πρέπει να καταργηθούν οι φόροι υπερ τρίτων, να νομοθετηθεί η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει καθώς υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κενό για το 2015 και άρα δεν απαιτούνται πρόσθετα έσοδα.

Παράλληλα η τρόικα έχει ζητήσει να ολοκληρωθούν και οι αλλαγές στον ΦΠΑ, απαλλάσσοντας επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις. 

Η τρόικα έχει απαιτήσει και την εφαρμογή της ρήτρας των μηδενικών ελλειμμάτων και στα επικουρικά ταμεία, κάτι με το οποίο διαφωνεί η κυβέρνηση αλλά το έχει ψηφίσει.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αποφύγει την πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών που έχει αναλάβει τότε ένα νέο κύμα λιτότητας θα πλήξει την ελληνική οικονομία, προκαλώντας κοινωνικές αναταράξεις.

Η άλλη επιλογή της κυβέρνησης θα είναι να δεχθεί την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού να συνηγορήσει σε νέο δάνειο και συνεπώς νέο μνημόνιο.

Όπως έχει αποκαλύψει το Sofokleousin.gr ΔΝΤ και ΕΕ έχουν έρθει σε συμφωνία για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα, με βήμα, βήμα ελάφρυνση του χρέους, νέο δάνειο υπό τη μορφή standby credit line agreement και υπογραφή νέου μνημονίου.

sofokleousin.gr

Λαγκάρντ: Υποτιμήσαμε τις συνέπειες της εξυγίανσης στην Ελλάδα