Η Κύπρος διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου, 6 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών και υπολογίζει ότι θα ανακαλύψει και άλλα τόσα. Σκοπός της Κύπρου είναι να δημιουργήσει ένα σταθμό υγροποιημένου αερίου όπως αναφέρει ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης. Σύμφωνα με ειδικό αφιέρωμα του Bloomberg, το κυπριακό αέριο θα μπορούσε να απεγκλωβίσει την Ευρώπη από τις διαθέσεις της Μόσχας και να δώσει τελικά τη λύση.

Ένας σταθμός στην Κύπρο θα μπορούσε να επεξεργάζεται αέριο από την λεκάνη Λεβάντ, η οποία μπορεί να κατέχει 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και να το μεταφέρει από την θάλασσα στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Η εταιρία που θα αναλάβει να εξερευνήσει την περιοχή ονομάζεται Noble Energy και έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Κυβέρνηση της Κύπρου.

Σχόλιο Ας μιλήσουμε επιτέλους: Και όμως, η Κύπρος έχει μπει στο μνημόνιο και αυτή τη στιγμή θεωρείται πτωχευμένη, ενώ στην πραγματικότητα είναι ίσως πλουσιότερη και από την… Γερμανία! Να σημειωθεί, επίσης, πως πριν από 9 μήνες κατά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε πως μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν ανακαλυφθεί μόνο στο Ιόνιο περίπου 5.3 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Και η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, δηλαδή καταλήστευσης από τους ευρωπαίους εταίρους και διεθνή funds, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται να αποτελέσει τον κορμό της ενεργειακής τροφοδότησης ολόκληρης της Ευρώπης για τα επόμενα 100 χρόνια…!