ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΠΟΥΣΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 

Ξεκινά σήμερα 20 στην  Σαγκάη της Κίνας και θα ολοκληρωθεί  την Τετάρτη 21 Μαϊου η 4η κατά σειρά  μεγάλη διάσκεψη των  24 κρατών μόνιμων μελών της ΕυρΑσιατικής ένωσης της  Ασίας γνωστής και ως CICA(παρακάτω παραθέτουμε το πλήρες ιστορικό της διάσκεψης αυτής καθώς και τους σημαντικούς σταθμούς). Η συνδιάσκεψη θα φιλοξενηθεί από την Κίνα για την διετία 2014 -2016 και κατά την διάρκεια της διετίας αυτής θα συνεχιστούν είτε σε διμερές επίπεδο μεταξύ των χωρών κρατών μελών  οι εργασίες μέσω των μόνιμων ή και έκτακτων  διακρατικών επιτροπών με βασικά και κυρίαρχα θέματα τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, την εδραίωση και εμπέδωση της ειρήνης, φυσικά τα ζητήματα εμπορίου και διεθνών συναλλαγών με τις χώρες της Δύσης και το μείζον θέμα της ενέργειας. Η διάσκεψη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς, μεταξύ των άλλων αρχηγών και ηγετών  θα παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και ο μετριοπαθής  Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani, επίσης  ο πρόεδρος του Καζακιστάν Nursultan Nazarbayev αλλά  και ο Γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ.  Ban Ki-moon.  

Στην ίδια διάσκεψη εκτός από την κινεζική ηγεσία θα παραστεί και η ηγεσία, της άλλης μεγάλης ραγδαία αναπτυσσόμενης οικονομίας της ασιατικής ηπείρου, της Ινδίας. Στην διάσκεψη των χωρών μελών της CICA αυτή είναι στραμμένο επίσης  το βλέμμα με έντονο και ζωηρό ενδιαφέρον της Αμερικής  του Καναδά φυσικά της Ευρωπαϊκής ένωσης  καθώς επίσης και άλλων χωρών που έχουν εμπορικές συναλλαγές με Κίνα και Ινδία  όπως του Λονδίνου της Γερμανίας και φυσικά άλλων εξίσου δυναμικών οικονομιών της Δύσης.

 Η διάσκεψη αυτή, από την οποία, όπως αποκαλύπτει το GreekAmericanNewsAgency,  η Ελλάδα ενώ έχει κάθε λόγο (πολιτικό, τουριστικό, πολιτισμικό, γεωπολιτικό) με ζωτικά ενδιαφέροντα λόγω και  του αυξημένου ενδιαφέροντος όχι μόνον για προσέλκυση επενδύσεων αλλά και λόγω των στενών πια  Ελληνοκινεζικών διμερών σχέσεων, καθώς το  εντονότατο ενδιαφέρον της Κίνας για τα μεγάλα λιμάνια της χώρας αλλά και οι  κινεζικές επενδύσεις που έχουν μέχρι στιγμής γίνει από την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή, καθιστά  τις σχέσεις των δυο χωρών ιδιαίτερα στενές,  δυστυχώς είναι απούσα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να παρευρίσκεται  με την ιδιότητα του παρατηρητή όπως συμβαίνει με  άλλες 10(μέχρι στιγμής) χώρες και τρείς διεθνείς  οργανισμούς που παρακολουθούν  με την ίδια ιδιότητα, αυτή του παρατηρητή, την πρόοδο των εργασιών αυτή της σημαντικότατης πολιτικής  πρωτοβουλίας.  

Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθεί την πρόοδο αυτών των εργασιών και για έναν ακόμα μείζονος σημασίας λόγο,  καθώς βασικό μέλος της ένωσης αυτής είναι η Τουρκία η οποία  είχε την προεδρία την  τριετία 2010-2013. Στο διάστημα αυτών των τριών ετών ελήφθησαν σημαντικές-σε ορισμένες δε των περιπτώσεων σημαντικότατες- αποφάσεις είτε σε διακρατικό διμερές επίπεδο μεταξύ άλλων χωρών κρατών μελών του οργανισμού  και της γείτονος, είτε σε ακόμα πιο διαβαθμισμένο επίπεδο εντός του οργανισμού αυτού, διασφαλίζοντας και αναβαθμίζοντας όχι μόνο τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας(με αποφάσεις και αμυντικής συνεργασίας) στην  ευρύτερη περιοχή  αλλά και σε εμπορικό και τουριστικό  επίπεδο.

Ο Κινέζος Υφυπουργός Εξωτερικών Cheng Guoping σε δηλώσεις του στα διεθνή μέσα ανέφερε  ότι «η Κίνα, ως ιδρυτικό μέλος του CICA φιλοδοξεί να έχει μια θετική συμβολή ως προς την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο  συνεδρίου αυτό , ενώ  έκανε λόγω για την  συμβολή της χώρας  στην ενίσχυση της συνεργασίας , της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της Ασίας»

Περιέγραψε δε  τους τρεις βασικούς  στόχους της συνόδου κορυφής της Σαγκάης εστιάζοντας στην  προώθηση της επικοινωνίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών(σ.σ. κρατών μελών) , συγκεντρώνοντας  μεγαλύτερη  συναίνεση ως προς τις αποφάσεις  οι οποίες όπως είπε θα πρέπει να ληφθούν με  σοφία , ενώ θα αναζητηθούν τρόποι για την επίλυση των πιεστικών ζητημάτων που αφορούν στην Ασία.

Ο κινέζος αξιωματούχος τόνισε επίσης πως  «Μέσα από τη σύνοδο κορυφής , ελπίζουμε να προσφέρουμε μια πλατφόρμα(σ.σ. κοινό ψήφισμα) για τις χώρες με  την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας και συνεργασίας».

Τα κράτη μέλη  της ένωσης αναμένεται να εκδώσουν κοινή  δήλωση – ψήφισμα στην  Σαγκάη για την κοινή τους φιλοδοξία με ουσιαστικές πολιτικές δεσμεύσεις για την ενίσχυση της στρατηγικής τον μεταξύ τους  συντονισμό αλλά  και την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου περιβάλλοντος ασφάλειας , σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου των εξωτερικών δια των δηλώσεων που έκανε ο κ. Cheng.    

Συνέδριο για την Αλληλεπίδρασηκαι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA)

1. Το συνέδριο για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) είναι ένα forum  που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μέσω πολλαπλών προσεγγίσεων για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ασία . Το CICA ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου NursultanNazarbayevτου Καζακστάν, όπως περιγράφεται κατά την διάρκεια της 47η Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1992 ως φορέας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα αριθμεί 24 μόνιμα κράτη μέλη, τα οποία είναι:   το Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, η Καμπότζη, η  Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Ιράν, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Μογγολία, το Πακιστάν, η Παλαιστίνη, η Κορέα, η Ρωσία, το Τατζικιστάν, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ουζμπεκιστάν, και το Βιετνάμ. Η Ινδία διατηρεί το δικαίωμα του ιδρυτικού  μέλους από την στιγμή της ίδρυσης του CICA . Εννέα χώρες ( το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Κατάρ, η Σρι Λάνκα, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ) καθώς και τρεις διεθνείς οργανισμοί (τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΟΑΣΕ και ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών) είναι παρατηρητές. Το Καζακστάν είχε την προεδρία του CICAαπό την ίδρυσή του μέχρι και την 3η Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Ιουνίου του 2010. Η Τουρκία, στην 3η Σύνοδο Κορυφής, ανέλαβε την  προεδρία του CICA, αρχικά για την περίοδο 2010-12 , παίρνοντας παράταση στην συνέχεια μέχρι το 2014. Το 2014 η Κίνα θα αναλάβει την προεδρία του CICA.

 2 . Από τον Ιούνιο του 2006, η Γραμματεία του CICAβρίσκεται στο Almaty. Η κυβέρνηση της φιλοξενούσας χώρας αποφάσισε να μετακινήσει τη Γραμματεία του CICAαπό το Αλμάτι στην Αστανά, όταν δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις. Οι συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου κορυφής σε επίπεδο HOS/HOGυποτίθεται ότι πρέπει να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Μέχρι στιγμής, έγιναν τρεις Σύνοδοι Κορυφής, το 2002, το 2006 και το 2010 . Ο Πρωθυπουργός Atal Bihari Vajpayee συμμετείχε στην πρώτη το 2002, ενώ ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Shri Murali Deora και Εμπορίου & Βιομηχανίας κ. Shri Anand Sharma εκπροσώπησαν τον πρωθυπουργό, ως ειδικοί απεσταλμένοι στην δεύτερη και τρίτη Σύνοδο Κορυφής του CICA, αντίστοιχα . Οι υπουργικές συνεδριάσεις του CICAπραγματοποιούνται επίσης μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Κατά την τελευταία υπουργική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αστανά του Καζακστάν στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, παρακολούθησε και ο υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής Shri Sachin Pilot. Πραγματοποιούνται επίσης συναντήσεις της ειδική ομάδα εργασίας  και της επιτροπής ανώτερων αξιωματούχων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να συζητηθεί η περαιτέρω συνεργασία καθώς και οι συναφείς δραστηριότητες μεταξύ των κρατών μελών του CICAσε τομείς που υπάρχει από κοινού συμφωνία. Οι τελευταίες συνεδριάσεις (της ειδικής ομάδας εργασίας και της επιτροπής ανώτερων αξιωματούχων του CICA) διεξήχθησαν στην Αστανά του Καζακστάν στις 27-28 Ιουνίου του 2013.

3. Στον κατάλογο των CBMs(Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) που εγκρίθηκε το 2004, υπάρχουν πέντε βασικές διαστάσεις για την εφαρμογή τους, η οικονομική, περιβαλλοντική, ανθρώπινη, καταπολέμηση των νέων προκλήσεων και απειλών , και η πολιτικο-στρατιωτική. Τα τελευταία χρόνια ο CICAέκανε την μετάβαση από την αναγνωριστική φάση σε αυτή της υλοποίησης των ΜΟΕ σε διάφορους τομείς.

Τα έγγραφα για το Concept και τα σχέδια δράσης αναπτύχθηκαν και υιοθετήθηκαν σε διάφορα θέματα, όπως σε αυτό της ενεργειακής ασφάλειας, στους διαδρόμους μεταφοράς, στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, της τεχνολογίας των πληροφοριών, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στον τουρισμό, στις νέες απειλές και προκλήσεις και για την ανθρώπινη διάσταση. Οι συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων και τα σεμινάρια που έγιναν είχαν διάφορες διαστάσεις από καιρού εις καιρό. Ορισμένες πρόσφατες εκδηλώσεις και δραστηριότητες μεταξύ άλλων  περιλαμβάνουν:

 την πρώτη συνάντηση του CICAγια τους επικεφαλής της Αστυνομίας στην Αττάλεια στις 26-27 Μαΐου του 2010, το Φόρουμ  στις 30 Μαΐου του 2011,  εξήγγειλε  μάθημα-σεμινάριο  για την πολιτική ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη Σεούλ από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010, την ειδική έκτακτη Διάσκεψη του CICAγια τον διάλογο Issyk – Kol , στο Κιργιστάν στις 2 Οκτωβρίου του 2010, την συνεδρίαση του CICA μεταξύ εμπειρογνωμόνων για  Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιανουαρίου του 2011, διεξήχθησαν  τρία Επιχειρηματικά Φόρουμ  που πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα στην Μπανγκόκ, την Κωνσταντινούπολη και την Αικατερινούπολη, της Ρωσίας στις 30 – 31 Μαρτίου του 2011, 2-4 Απριλίου του 2012 και 11 – 12 Ιουλίου του 2013 αντίστοιχα για κάθε χώρα .

Οργανώθηκε επίσης  συνάντηση  Εμπειρογνωμόνων για τη Συνεργασία στην Ανάπτυξη Ασφαλών και αποτελεσματικών Συστημάτων μεταφοράς στο Μπακού στις 20 – 21 Απριλίου του 2011. Σημαντική θεωρείτε επίσης και η διοργάνωση για την  Περιφερειακή Εκπαίδευση για τις πρόδρομες ουσίες και τον χημικό έλεγχο στην Μπανγκόκ από τις 22 έως τις 28 Αύγουστος του 2011. Έγιναν επίσης  δύο ειδικές  συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση της ερημοποίησης σε Ουλάν Μπατόρ και στο Ικόνιο της Τουρκίας και πραγματοποιήθηκαν στις 6-7 Σεπτεμβρίου 2011 και 18 – 19 Ιουνίου του 2013 αντίστοιχα.  Οργανώθηκε επίσης  γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών που συμμετέχουν στο CICAστο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 26 Σεπτεμβρίου του 2011 και στις 26 Σεπτεμβρίου του 2013. Πραγματοποιήθηκε επίσης  διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επιβολή του νόμου εναντίον των ναρκωτικών στη Μπανγκόκ στα τέλη   Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2012.  Ημερίδα του CICAμε θέμα Modus operandi: Μέθοδος απόκρυψης και ανίχνευσης των ναρκωτικών στην Τεχεράνη στις 19-21 Φεβρουαρίου του 2012, Ημερίδα με θέμα " Πληροφορία και τεχνολογία της επικοινωνίας ως όχημα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εθνικών οικονομιών των κρατών μελών του CICA" στα Αστανα, στις 21 Μαΐου του 2013, διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επιβολή του νόμου για τα ναρκωτικά στην Ταϊλάνδη 10 με 21 Ιουνίου του 2013,  Οικονομικές συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη 27 με 29 Φεβρουαρίου του 2012, στην Άγκυρα στις 21 – 22 Ιουνίου του 2012,  στην Αστανά του Καζακστάν 31 Ιουλίου με 1η Αυγούστου του 2012 και 1ο με 12 Σεπτεμβρίου του 2012, στην Άγκυρα 29 με 30 Νοεμβρίου του 2012 και 7 με 8 Μαρτίου του 2013, και στην  Αστανά 27-28 Ιουνίου του 2013. 

4. Η διακήρυξη που εγκρίθηκε από την 3η σύνοδο κορυφής του CICAεπιβεβαίωσε την δέσμευση στο CICAως φόρουμ διαλόγου καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας, και αναγνώρισε τον σημαντικό του ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα γενικά και ειδικότερα η Ασία. Τα κράτη μέλη καταδίκασαν την τρομοκρατία, θεωρώντας τη ως την πιο σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η Διακήρυξη καλύπτει επίσης διάφορα άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένων τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, τις ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας, την  διακίνηση ναρκωτικών, την ενεργειακή ασφάλεια, την παγκόσμια οικονομική κρίση, τις μεταρρύθμιση στον ΟΗΕ, την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή.

 

5. Η Ινδία σχετίζεται με τις διαδικασίας του CICAκαιτις δραστηριότητές του από την αρχή και αποτελεί έναν από τους συντονιστές στον τομέα των μεταφορών και την Ενεργειακή Ασφάλεια. Η Ινδία πιστεύει ότι ο CICA μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός πλαισίου συνεργασίας στην Ασία, βασισμένο στην αμοιβαία κατανόηση, εμπιστοσύνη και ισότητας. Η Ινδία έχει τονίσει μια step-by-stepπροσέγγισηστο CICA, που πηγάζει στις πραγματικότητες της Ασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και τη συναίνεση όλων των κρατών μελών. Η Ινδία έχει υπογραμμίσει ότι ο CICA θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή Μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε περιοχές που ήδη προσδιορίζονται στον Κατάλογο ΜΟΕ του 2004, και της προσέγγισης Συνεργασίας του 2007 για την εφαρμογή των ΜΟΕ του CICA. Η Ινδία φιλοξένησε την συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας Εργασίας του CICA/Επιτροπή Ανώτερων αξιωματούχων από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου του 2009 στο Νέο Δελχί. Από τον Απρίλιο του 2007, έχει αποσπάσει έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης της Ινδίας στη Γραμματεία του CICA, που εδρεύει βρίσκεται στο Αλμάτι. Η Ινδία πρότεινε να συντονίσει τα ΜΟΕ για την ενεργειακή ασφάλεια μαζί με την Κορέα, καθώς επίσης στον τομέα της ανάπτυξης ασφαλών και αποτελεσματικών δρόμων μεταφοράς με το Αζερμπαϊτζάν.

6. Ο Υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής Shri Sachin Pilot ήταν επικεφαλής της ινδικής αντιπροσωπείας στην τέταρτη συνάντηση των Υπουργών εξωτερικών των χωρών-μελών του CICAπου πραγματοποιήθηκεστην Αστανά του Καζακστάν στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ινδία υπογράμμισε την υποστήριξή του προς την εφαρμογή και περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στις στους τομείς που έχουν συμφωνηθεί και που βασίζονται στη συναίνεση και την βήμα-βήμα ανάπτυξης της προσέγγισης, που έχει τις ρίζες της στην πραγματικότητα της Ασίας.

ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ & ΕΡΕΥΝΩΝ

GREEKAMERICANNEWSAGENCY.COM  ©®

 

Links

1.    http://news.xinhuanet.com/english/china/2014-05/18/c_133342728.htm

2.    http://www.eurodialogue.eu/OSCE-CICA-Forum-can-become-a-permanent-dialogue-platform-Kazakh-Sec-of-State-Foreign-Minister

3.    http://www.s-cica.org/index.html

4.    http://www.xinhuanet.com/english/

5.https://www.google.gr/#q=confidence+building+measures+in+asia+(cica)+in+shanghai+this+may&tbm=nws

6.https://news.google.com/news?ncl=dP2DNZ-ghhqOcBM2esB6c6OxxnRFM&q=confidence+building+measures+in+asia+(cica)+in+shanghai+this+may&lr=Greek&hl=en&sa=X&ei=Xut6U8H4M-b07AaNkoGYDg&ved=0CDcQqgIwAA