Προσδοκίες από την επίσκεψη του αμερικανού Αντιπροέδρου στη μεγαλόνησο

Η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέρος της καλλιέργειας κι ενίσχυσης της διμερούς εταιρικής σχέσης των δύο χωρών, η οποία περιλαμβάνει επίσης συνεργασία για την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως θα συζητηθούν ακόμη οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυπριακή κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και ο ρόλος της ενέργειας.

«Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αναδείξει την Κύπρο σε ενεργειακό και οικονομικό ηγέτη της περιοχής», τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι «έρχεται στην Κύπρο σε μία περίοδο ανανεωμένης ελπίδας κι ενέργειας στις δύο κοινότητες, καθώς εργάζονται στην κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης για επανένωση της Κύπρου ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Εξέφρασε ικανοποίηση για το κοινό ανακοινωθέν και την αποφασιστικότητα των ηγετών να επιχειρήσουν μέσω συνομιλιών τη διευθέτηση του προβλήματος, για τις επισκέψεις των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων σε Άγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα και τις θρησκευτικές τελετές που έλαβαν χώρα. Αναφέρθηκε επίσης και στην έναρξη της νέας φάσης των συνομιλιών που ξεκίνησε στις 6 Μαΐου.

«Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ο αντιπρόεδρος θα δει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων όπως και θρησκευτικούς ηγέτες και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, που διαδραματίζουν ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία και θα βοηθήσει το ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη ενορχηστρώνοντας τη διαδικασία».

Κατέστησε σαφές πως «δεν ερχόμαστε να επιβάλουμε λύσεις, ή να πιέσουμε τις δύο πλευρές. Το πώς θα είναι η λύση είναι ζήτημα των Κυπρίων κι ο αντιπρόεδρος θα προσφέρει συνεχή κι άμεση βοήθεια, οι δύο πλευρές το κρίνουν υποβοηθητικό».

Ενημερώνοντας για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, είπε πως ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα αφιχθεί στην Κύπρο αργά το απόγευμα της 21ης Μαΐου και στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Εκεί ο κ. Μπάιντεν θα εκφωνήσει χαιρετισμό, ο οποίος θα εστιαστεί στην ισχυρή διμερή εταιρική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του προέδρου Αναστασιάδη. Την επομένη το πρωί θα μεταβεί στην Αρχιεπισκοπή όπου θα συναντηθεί με τους ηγέτες διαφόρων θρησκευμάτων της Κύπρου, τους οποίους και κατονόμασε.

Η συνάντηση Μπάϊντεν με Έρογλου σε ουδέτερο χώρο

Στο ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού εντάσσεται η συνάντηση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, αναφέρει σε δήλωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας της Κύπρου.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου κ. Τζο Μπάϊντεν στην Κύπρο το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συνάντηση με τον κ. Ντερβίς Έρογλου με την ιδιότητα του ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας», αναφέρεται στη δήλωση.

Προστίθεται ότι «έχουμε την ίδια ώρα τις διαβεβαιώσεις της Αμερικάνικης Κυβέρνησης, ότι προς αποφυγή της οποιασδήποτε απόπειρας αξιοποίησης της συνάντησης για άλλους λόγους, ο Αντιπρόεδρος θα συναντηθεί όχι στο σύνηθες γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά σε παρακείμενο κτίριο, χωρίς τους oποιουσδήποτε συμβολισμούς».

Όπως ξεκάθαρα προκύπτει και από την ενημέρωση προς δημοσιογράφους από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, χθες, στις 19 Μαΐου, συνεχίζει η δήλωση της Προεδρίας, «η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενός ισχυρού στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, αποσκοπεί στην περαιτέρω καλλιέργεια των διμερών μας σχέσεων και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά και την ανακάλυψη υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ως ενεργειακός και οικονομικός κόμβος στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται, «στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Biden θα συζητηθεί και το Κυπριακό πρόβλημα, υπό το φως και του αναβαθμισμένου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».

Συνεπώς, αναφέρεται τέλος, «η συνάντηση του Αντιπροέδρου κ. Biden με τον κ. Έρογλου εντάσσεται στο ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979».

Γ. Λιλλήκας: υψηλές προσδοκίες και εύλογες ανησυχίες

Η Συμμαχία Πολιτών καλεί τη Λευκωσία, να απαιτήσει ξεκάθαρη δήλωση ότι νόμιμη κυβέρνηση είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή την κάθοδο Μπάιντεν στο νησί και τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Σε δηλώσεις στα γραφεία της Συμμαχίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η επικείμενη επίσκεψη δημιούργησε ψηλές προσδοκίες, αλλά και εύλογες ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι “την εύλογη ανησυχία μας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, συμμερίζεται πλέον και η Κυβέρνηση. “Αν δεν μπορεί να αποτραπεί αυτή η αρνητική εξέλιξη, αναμένουμε τουλάχιστον όπως ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίσει τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή στην Κύπρο υπάρχει μόνο μία νόμιμη Κυβέρνηση, αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας“, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η Κυβέρνηση “να μην συναινέσει σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πληγώνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις μας με φίλη αυτή χώρα. Αντίμετρα από πλευράς της Ρωσίας μπορούν να λυγίσουν την κυπριακή οικονομία”, προσθέτοντας ότι η φιλία και η συνεργασία με τις ΗΠΑ “δεν πρέπει να οδηγήσει σε διατάραξη των φιλικών μας σχέσεων με άλλες χώρες

Θετική η τουρκική κυβέρνηση

Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο είναι σημαντική. Δεν πιστεύουμε ότι θα πάει με ειδικά ζητήματα. Πιστεύουμε ότι θα πάει για να στηρίξει την διαδικασία λύσης“, δήλωσε ο Υπουργός ΕΕ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του κατά την συνάντησή του στην Άγκυρα με τον νέο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία Στέφανο Μανσερβίσι, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θέλουν μια δίκαιη λύση στην Κύπρο. “Υπάρχουν πολλά θέματα όπως το περιουσιακό, των συνόρων, των Βαρωσίων, των αγνοουμένων. Θέλουμε αυτά τα σημαντικά θέματα να καταλήξουν όλα στο πλαίσιο του σχεδίου λύσης με την φόρμουλα όλοι κερδίζουν (win-win). Υπάρχει η κοινή δήλωση των ηγετών των δύο πλευρών τον μήνα Φεβρουάριο. Αν προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε όλα τα ζητήματα ένα ένα, η διαδικασία θα επιμηκυνθεί. Κάποια θέματα είναι πιο εύκολα κάποια είναι πιο δύσκολα“, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε πως η θέση της Τουρκίας είναι ότι όλα αυτά τα θέματα πρέπει να συμφωνηθούν στο πλαίσιο ενός σχεδίου λύσης και να τεθεί χρονοδιάγραμμα. “Πρώτα να διαπραγματευτούν μεταξύ τους, μετά να καθίσουν στο τραπέζι με τα Ηνωμένα Έθνη και η Ελλάδα και η Τουρκία, με τη στήριξη της ΕΕ και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να υπάρξει συμφωνία για λύση“, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αντίθετη σε λύση η τουρκική αντιπολίτευση

Η επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιτεν και στο μέλλον του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στην Κύπρο δίνει την εντύπωση ότι είναι σε εφαρμογή βήμα με βήμα ένα σενάριο για το οποίο η κυβέρνηση του ΑKP έδωσε τη συγκατάθεσή της, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Φαρούκ Λόλογλου, κατηγορώντας τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ότι έχει πει `ναι` σε ένα πακέτο που έχουν ετοίμασαν οι Αμερικανοί.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Φαρούκ Λόλογου αναφέρει ότι με την τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε αυτή την εντύπωση με τις δηλώσεις του.

Η τουρκική κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική στην εξωτερική πολιτική της, η οποία απομονώνει την Τουρκία από την περιοχή και τον κόσμο, πλήττει τα συμφέροντά της, διακινδυνεύει την ασφάλεια της χώρας και του λαού και δηλητηριάζει το διεθνές κύρος της“, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον κ. Λόλογλου, “ο Νταβούτογλου, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας αυτής της αποτυχίας, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό και πρέπει να εξετάσουμε την απερίσκεπτη αυτή προσέγγιση του Νταβούτογλου στο Κυπριακό”.

Ο Φαρούκ Λόλογλου επέκρινε τον Νταβούτογλου ο οποίος, όπως ανέφερε, “ενώ ακόμη είναι νωπή η απόφαση του ΕΔΑΔ , η οποία λήφθηκε έπειτα από προσφυγή της ε/κ πλευράς και αποτελεί πρόκληση για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, εκείνος μπορούσε να ισχυριστεί πηγαίνοντας στην ΤΔΒΚ ότι οι συνθήκες για λύση είναι κατάλληλες, αυτό το παράθυρο ευκαιρίας δεν πρέπει να χαθεί και πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο“.

Επομένως ο κ. Νταβούτογλου πήγε στο νησί ξαφνικά για να πείσει τον τ/κ λαό και την ΤΔΒΚ για ένα πακέτο λύσης, το οποίο έχουν ετοιμάσει οι Αμερικανοί και ο ίδιος έχει πει ναι`”, αναφέρει ο Φαρούκ Λόλογλου.

Αναφέρει επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις στο θέμα Βαρωσίων και τις θαλάσσιες αρμοδιότητες στο θέμα των υδρογονανθράκων. “Στόχος πρέπει να είναι η περιεκτική, ισορροπημένη λύση χωρίς εξωτερικές επιβολές με την ελεύθερη βούληση του λαού“, αναφέρει ο Φαρούκ Λόγογλου και καλεί τον Νταβούτογλου να ανακοινώσει ποιος θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Τουρκία στην περίπτωση που η διαδικασία με διαλόγου με τους Ε/κ αποτύχει για άλλη μια φορά.

Η Τουρκία δεν πρέπει να πει `λύση στην Κύπρο` σε μια περίοδο που έχει σοβαρά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, αλλά σε μια περίοδο χωρίς προβλήματα και που θα είναι ισχυρή“, αναφέρει ο Φαρούκ Λόλογλου.

πηγή