Η τακτική της πόλωσης, ή οι εκβιασμοί τύπου Βενιζέλου δεν θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα 

Του Θανάση Μαυρίδη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαβάσει κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών. Η αλήθεια είναι ότι αυτό ήταν χειρότερο από εκείνο που περίμενε η κυβέρνηση και υπολόγιζαν οι δημοσκόποι. Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ήταν ένα μήνυμα νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερο έμοιαζε με ένα μήνυμα οργής του κόσμου. Ας προσέξουν τα κόμματα! Ο τρόπος διαχείρισης των εκλογικών ποσοστών μπορεί να έχει αντίθετη έκβαση από την επιδιωκόμενη.

Όποιος θέλει να βάλει θέμα εκλογών, ας προσπαθήσει να μετατρέψει τις ψήφους των περιφερειακών εκλογών σε ψήφο εθνικών εκλογών κι ας μας πει ποιός θα κάνει κυβέρνηση με ποιόν. Μην κουράζονται! Τα ποσοστά είναι τέτοια που αυτοδυναμία δεν προκύπτει για κάποιον και ο μοναδικός συνδυασμός που βγαίνει είναι συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, λογικό είναι να αποφύγουν άπαντες να κινηθούν σε αχαρτογράφητα νερά. Εκτός κι αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών μας δείξουν κάτι διαφορετικό.

Η νίκη Δούρου είναι μία φανερή νίκη επειδή η αντίστοιχη πτώση της Νέας Δημοκρατίας ήταν μεγάλη. Κι επειδή οι δημοσκόποι μας είχαν προετοιμάσει γι΄ άλλα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει κανείς να αρχίσει να αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να επαναλαμβάνεται συνεχώς το ίδιο λάθος. Λάθος επαναλαμβανόμενο παύει να είναι λάθος. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, οι δικαστικές αρχές έχουν τον λόγο. Εδώ "εξαφανίστηκαν" ολόκληρα κόμματα και υποψήφιοι κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτοί δεν είναι δημοσκόποι. Είναι οι απόγονοι του μάγου Χουντίνι.

Κατά τα λοιπά, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε και σπουδαία αποτελέσματα που να δικαιολογούν θριαμβολογίες. Θα σημειώναμε δύο άλλα γεγονότα που πέρασαν απαρατήρητα. Ή καλύτερα που επιλέχθηκε να μην σχολιασθούν ιδιαίτερα.

Το ένα είναι η νίκη Μαρινάκη στον Πειραιά. Ο εκλεκτός του Μώραλης κατατρόπωσε στον πρώτο γύρο τον κ. Μιχαλολιάκο της Ν.Δ. Έναν δήμαρχο που είχε κάνει έργο στον Πειραιά. Αλλά τον κέρδισε ο Ολυμπιακός. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να αποκτήσουν το δικό τους δήμαρχο και οι άλλες μεγάλες ομάδες. Ο ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη, η ΑΕΚ στην Ν. Φιλαδέλφεια και ο Παναθηναϊκός στην Αθήνα. Κάτω τα κόμματα, πάνω οι θύρες των γηπέδων. Γιατί όχι;

Το δεύτερο ήταν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής σε Αθήνα και Αττική. Δεν ήταν άσχημα! Δείχνουν ότι το κόμμα των νεοναζί εδραιώνεται στην ελληνική πολιτική σκηνή. Δεν είναι ένα περαστικό φαινόμενο, όπως μας έλεγαν οι διάφοροι Μπαλτάκοι.

Σε ό,τι αφορά τώρα την κυβέρνηση. Το μήνυμα που της έστειλαν οι ψηφοφόροι ήταν σαφέστατο. Αν το έχουν πάρει ή όχι θα το δείξουν από αύριο κιόλας. Δεν έχουν κι άλλο χρόνο! Αν επιμείνουν, πάντως, σε στρατηγικές ξεπερασμένες, σε στρατηγικές πόλωσης, τότε το ατύχημα είναι πιθανό. Να θυμούνται πάντως ότι οι εκβιασμοί τύπου Βενιζέλου δεν έχουν πέραση. Αντίθετα, η συγγνώμη δεν έχει βλάψει…