Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος, Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, απευθυνόμενος στην σύνοδο κορυφής της ένωσης των τουρκόφωνων κρατών, που φέτος πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Ιουνίου στην Αλικαρνασσό, κάλεσε την Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρασιατική Ένωση !!!!. 

Στην Ένωση των τουρκόφωνων χωρών συμμετέχουν, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Κιργιζία και η Τουρκία. Η ένωση αυτή ιδρύθηκε το 2009, μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Nakhchivan .

Ο Ναζαρμπάγιεφ, δήλωσε ότι «ο στόχος της νεοσύστατης «Ευρασιατικής Ένωσης», είναι η άμεση αμφισβήτηση των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας. Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ του Συμβουλίου των τουρκόφωνων χωρών και της Ευρασιατικής Ένωσης».

 
Συνεχίζοντας δήλωσε ότι «Η Ευρασιατική Ένωση είναι ανοικτή σε νέα μέλη. Η Τουρκία και άλλες χώρες μπορούν να γίνουν νέα μέλη της ένωσής μας» . Επίσης υπενθύμισε, ότι «η Αρμενία και η Κιργιζία επίσης σχεδιάζουν να ενταχθούν στην Ευρασιατική Ένωση. Παρόμοια σχέδια όμως «έχουν και πολλές άλλες χώρες»!!
Η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν αποτελούν τα πρώτα μέλη στον δρόμο για την δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, η συμφωνίας της οποίας υπογράφηκε πριν λίγες ημέρες στην Μόσχα .
 
Ο Alessandro Cooley, καθηγητής πολιτικών επιστημών του Barnard College, εξηγεί ότι «Ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας της Ευρασιατικής Ένωσης ήταν η κυρίαρχη οικονομική περιφερειακή οργάνωση με τη νομική αρχιτεκτονική όμως να ελέγχεται από τη Μόσχα. Αλλά η Κριμαία κατέδειξε ότι, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί να φέρει πιο κοντά τις χώρες αυτές στην πολιτική και οικονομική τροχιά της Μόσχας ».
 
Τον Νοέμβριο του 2013, υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν, να επιτρέψει στην Τουρκία να ενταχθεί στην οργάνωση της Σαγκάης. Ο Ερντογάν κατήγγειλε τα 50 χρόνια διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι , «θα μπορέσουμε να εισέλθουμε στον Οργανισμό της Σαγκάης, απαλλασσόμενοι , από αυτόν τον πόνο».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε δηλώσει τότε για το φλέρτ του Ερντογάν με τον Πούτιν, χαρακτηρίζοντας το, ως « τελείως ανεύθυνο».

analystsforchange