Τι κρύβει αυτή η δημόσια παρέμβαση του ισχυρού ΕλληνοΑμερικανού  κληρικού; Ποιο μήνυμα στέλνει και σε ποιους;  Πως συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.  Τι δεν λέει το βίντεο; 

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

Ένα τριαντάλεπτο ντοκιμαντέρ  για την Χρυσή Αυγή του νεοεμφανιζόμενου  ελληνοαμερικανού νέου  σκηνοθέτη  RichardLedes αναρτήθηκε στο διαδίκτυο   σε ειδική μονοθεματική  σελίδα, καταγράφοντας απόψεις για το πώς βλέπουν απλοί,  αλλά και γνωστοί ,  επιφανείς , και διακεκριμένοι  οι ΕλληνοΑμερικανοί  ομογενείς την άνοδο της Χρυσής Αυγής  στην Ελλάδα.  Αίσθηση ωστόσο  προκαλεί στο βίντεο αυτό, και αυτό που κάνει το συγκεκριμένο βίντεο να αποκτά  ιδιαίτερα  μεγάλη και  βαρύνουσα  πολιτική  και θρησκευτικής αξίας,  λόγο του ρόλου που διαδραματίζει στα κοινά της ΕλληνοΑμερικανικής κοινότητας εδώ και μια 35ετια  είναι    η παρουσία του γνωστού πανίσχυρου κληρικού, FatherAlexKarloutsou. Αίσθηση δε προκαλεί και η δήλωση που κάνει υπέρ του Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο ο υψηλόβαθμος κληρικός τονίζει με έμφαση –και αυτό έχει το βαθύτερο νόημα του- ότι είναι υπερήφανος ο ίδιος και η ομογένεια που  Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ο μόνος που πολέμησε με σθένος την χρυσή αυγή και δεσμεύτηκε μάλιστα ενώπιον της ηγεσίας του Ιουδαϊκού Lobbyκατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ (Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη) ότι θα πατάξει την Χρυσή Αυγή!

  Στο μισής ώρας βίντεο , ο Richard Ledes , χωρίς να αποκρύπτει και τις δικές του πεποιθήσεις που προκύπτουν άμεσα από τις ερωτήσεις που υποβάλει,  επιχειρεί  μονομερώς  να παρουσιάσει με την καταγραφή των απόψεων,   μόνον της μιας πλευράς, εκείνης που καταδικάζει και κατακρίνει,    δείχνει  τι σκέφτονται απλοί αλλά και γνωστοί Ελληνοαμερικανοί για την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα με δηλώσεις –συνεντεύξεις  απλών ομογενών (στο τέλος της παρέλασης στην 5η λεωφόρο το 2013).

Το βίντεο ξεκινά με μια μάλλον «στημένη» παρουσία ενός ομογενή που φαίνεται με χιούμορ και καθόλου σοβαρά να  καταφέρεται εναντίον των μεταναστών τον οποίο  εμφανίζει ως ιδεολογικά προσκείμενο στην Χρυσή Αυγή χωρίς να δηλώνει οπαδός ή ψηφοφόρος της Χ.Α. ενώ δεν υπάρχει η επίσημη τοποθέτηση εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής που πράγματι έχει οργανωμένη ομάδα  στην Νέα Υόρκη με  ολιγομελή πυρήνα( αποτελούμενο από λιγότερα από 10 άτομα επισήμως καταγεγραμμένα) . 

Στο βίντεο  τοποθετούνται επίσης  με τις δικές τους απόψεις, στο ίδιο εύρος  πολιτικών θέσεων  που καταδικάζουν και επικρίνουν  την άνοδο της Χ.Α.    ακτιβιστές, επικεφαλής οργανισμών, δικαστικοί, διανοούμενοι  και άνθρωποι  των Media που επίσης διάκεινται κατηγορηματικά  αρνητικά προς το φαινόμενο ανόδου της Χρυσής Αυγής.     

Πέρα από τον fatherAlexKarloutsoπου είναι το πρόσωπο και ο κεντρικός  «πρωταγωνιστής» στο βίντεο δηλώσεις με συνεντεύξεις τους παραχωρούν ο  ιστορικός καθηγητής  DanGeorgakas, ο καθηγητής στο QueensColege Νίκος Αλεξίου, ο δικαστής Νίκολας Τσουκαλάς, ο ακτιβιστής και δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων  Έρικ  Πούλος, η κοινωνιολόγος Δέσποινα Λαλάκη, ο φωτογράφος και υποστηρικτής του Ανταρσύα Γιάννης Δελατόλας, ο Παναγιώτης Βράστης καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η καθηγήτρια στο τμήμα ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου NewSchool, Νένη Πανουργιά, ο πρόεδρος της AHEPA, Νίκολας Καρακώστας, ο δημοσιογράφος Κων/νος Συρίγος από τον Εθνικό Κήρυκα, ο συγγραφέας Κώστας Παναγιωτάκης, η  Marcia, Haddah-Ikonomopoulos, πρόεδρος των φίλων των ελληνο-εβραίων και απλοί ομογενείς.  

Ο Fr. Alex συγκεκριμένα τονίζει ότι  "…Όποιος,   με ελληνική κληρονομιά ή με το πνεύμα της ελληνικής δημοκρατίας, και γνωρίζει τι πέρασαν οι γονείς του, βρέθηκε σε αυτή τη χώρα, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα τέτοιο ακροδεξιό κόμμα, ειδικά υπό το φως του τι πέρασε η Ελλάδα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 10% του πληθυσμού  χάθηκε, καταστράφηκε, σκοτώθηκε από τις δυνάμεις των Ναζί, τις δυνάμεις του φασισμού. Δεν είναι μέρος, λοιπόν, της κουλτούρας ή της παράδοσή μας -ακόμα και αν υπάρχουν δεξιά κόμματα- κανένα δεν είναι τόσο εθνικιστικό και τόσο τρομακτικό, βάρβαρο και εγκληματικό, όσο η Χρυσή Αυγή".

Επισημαίνει δε ότι «Έχει σημασία, ωστόσο, να δούμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα. Στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία υπάρχουν ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα που έχουν υψηλότερα ποσοστά από αυτά που έχει σήμερα η Χρυσή Αυγή. Η μόνη κυβέρνηση που αντιμετώπισε ώστε να προστατεύει τις δημοκρατικές αρχές, τη χώρα και την Ευρώπη από αυτού του είδους την απειλή και την νοοτροπία, ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά. και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι γι αυτό».   

Σε δήλωσή του ο σκηνοθέτης στην προσωπική  ιστοσελίδα στον μοναδικό ιστοχώρο που αναρτήθηκε το συγκεκριμένο βίντεο –μίνι ντοκιμαντέρ   του γνωστού για τις αποτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες  Gregory Pappas Post αναφέρει:  "Είμαι Ελληνοαμερικανός… επίσης ξεκίνησα να μελετώ αρχαία ελληνικά σε μικρή ηλικία και συνέχισα να το κάνω μέχρι την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στην Συγκριτική λογοτεχνία από το NYU. Η Ελλάδα είναι γνωστή  ως το λίκνο της δημοκρατίας, οι Έλληνες υπέφεραν πολύ στην κατοχή των  Ναζί, και επίσης η Ελλάδα έχει γίνει γόνιμο έδαφος για τον ναζισμό. Αυτό ξεκίνησε στις αρχές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 και με το πρόγραμμα λιτότητας που συνεχίζει να επιβάλει η Ευρώπη για την αντιμετώπισή της. Ήθελα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για το νεοναζιστικό κόμμα στην Ελλάδα, γνωστό ως Χρυσή Αυγή. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα".

 Ο Richard Ledes αναφέρεται και στην βοήθεια που του παρείχε ο ιστορικός DanGeorgakas για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ. Λέει χαρακτηριστικά: " Ο  ιστορικός DanGeorgakas μου πρότεινε να εστιάσω στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Με την βοήθειά του, κατάφερα να συνεργαστώ με μια σειρά επιφανών προσωπικοτήτων της ελληνικής κοινότητας που δέχτηκαν να δώσουν συνεντεύξεις.  Έδωσαν μια ζωντανή και ενδιαφέρουσα άποψη για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πώς κάποια μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Νέα Υόρκη αντιμετωπίζουν την άνοδο της Χρυσής Αυγής και τι πρέπει να γίνει. Επιπλέον, περιγράφω τι γίνεται στην Ελλάδα όσον αφορά τον φόρο τιμής που πλήρωσαν οι Αμερικανοί λίγες γενιές πριν για την εξάλειψη του ναζισμού".

 Ποιος είναι ο Richard Ledes

Ο RichardLedes, βραβευμένος σκηνοθέτης που ζει στην Νέα Υόρκη. Η πιο πρόσφατη ταινία του “FredWon’tMoveOut”, με πρωταγωνιστές τους ElliotGouldκαι FredMelamed, έκανε πρεμιέρα στο FilmFestivalτου Εδιμβούργου και παίχτηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες σε πάνω από 20 πόλει. Άλλες ταινίες του είναι “TheCaller” (2008), με τους FrankLangellaκαι ElliotGould, η οποία κέρδισε το “MadeinNYNarrativeAward” στο TribecaFilmFestival, η ταινία “AHoleinOne” (2004), και η ταινία  “Foreclosure”.

Για την ιστορία απλά να αναφερθεί ότι ο κύριος GregoryPappas, ειδικά την διετία 2009 -2011 και νωρίτερα, όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν σε βάθος πρόσωπα πράγματα γεγονότα και καταστάσεις…  είναι ο άνθρωπος που ζήταγε από   έλληνες πολιτικούς απίστευτα εξωφρενικά  ποσά  άλλοτε για να διαδώσει το bradnameτης Ελλάδος με σειρά πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων… και άλλοτε για να προσελκύσει επενδύσεις…  φυσικά πάντα με το αζημίωτο… τα στοιχεία που κυκλοφορούν για αυτή την υπόθεση του κ. GregoryPappasπεριλαμβάνονται σε πολύ γνωστή δικογραφία στην Ελλάδα που ερευνά υποθέσεις του ΥΠΕΞ…  Ας δούμε το βίντεο με πολύ προσοχή…

Και ο κάθε ένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται…  και εσείς που μας (και με ) διαβάζετε και κρίση έχετε και αντίληψη διαθέτετε όπως 10αδες φορές έχω επισημάνει…

Τμήμα ειδήσεων πληροφοριών και ενημέρωσης