Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Δύο μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι εφέτες, Νικόλαος Σαλάτας και Βαρβάρα Πάπαρη, καταγγέλλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την παρέμβασή του στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Αφορμή για την αντίδραση των δύο μελών της διοίκησης της ΕΔΕ αποτέλεσε η έκθεση για την Ελλάδα του ΔΝΤ, στην οποία, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «δεν περιμένουμε πια αρνητικές αποφάσεις σχετικά με ειδικά μισθολόγια ή εισφορές επί των ακινήτων. Παρ'όλα αυτά, εάν υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις, έχουμε δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων συμψηφισμού».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο εφέτες, επισημαίνουν ότι η επίμαχη αναφορά εκφράζει  την απαξίωση του ΔΝΤ δια την Ελληνική δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της και επιπλέον τρομοκρατεί την ελληνική κοινωνία.

Με την ίδια ανακοίνωση οι δύο δικαστές εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη αντίδρασης από την πλευρά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μετά από την «πέραν πάσης λογικής, νομιμότητας, αλλά και ευπρέπειας, αναφορά του ΔΝΤ στα ζητήματα δικαιοσύνης στην Ελλάδα», την οποία οι ίδιοι καταδικάζουν. 

Όλη η ανακοίνωση των δύο μελών του Δ.Σ. της ΕΔΕ  αναφέρει τα εξής:

«Είναι ακόμη νωπή η εκλογή του νέου προεδρείου της Ένωσης μας και με πολλή ανησυχία, αλλά και λύπη, διαπιστώνουμε ότι η μεγαλύτερη δικαστική ένωση στη χώρα μας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, είναι απούσα απ΄τις εξελίξεις και όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας και προεχόντως, βέβαια, του νομικού κόσμου της χώρας.

Αναφερόμαστε στην πρόσφατη από 11-6-2014 δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, για τη χώρα μας,στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «….Δεν περιμένουμε πια αρνητικές αποφάσεις σχετικά με ειδικά μισθολόγια ή εισφορές επί των ακινήτων. Παρ'όλα αυτά, εάν υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις, έχουμε δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων συμψηφισμού…..».

Η παραπάνω αναφορά, πρωτόγνωρη στα χρονικά της ανεξάρτητης Ελλάδας, εκφράζει αφενός την απαξίωση, από τους «δανειστές» μας, της ελληνικής δικαιοσύνης και των αποφάσεών της και αφετέρου τρομοκρατεί την ελληνική κοινωνία για την περίπτωση προσφυγής Ελλήνων πολιτών στη δικαιοσύνη.

Προ ενός τέτοιου καταλυτικού φαινομένου, θα περιμέναμε την άμεση και σθεναρή αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, πριν μάλιστα από την εκδήλωση της ανησυχίας και του προβληματισμού των άλλων δικαστικών ενώσεων. Αντ' αυτού το προεδρείο της Ένωσης, επέλεξε τη σιωπή, άγνωστο για εμάς και ακατανόητο, για ποιούς λόγους. Δεν κρύβουμε ότι εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο αναμονής, πριν προβούμε στην παρούσα ανακοίνωση, προσδοκώντας ότι, έστω και καθυστερημένα, το προεδρείο μας θα έπραττε τα αυτονόητα, αποδεικνύοντας τις ευαισθησίες του απέναντι στην ελληνική κοινωνία και το δικαστικό σώμα, κάτι που, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έπραξε.

Ως μέλη, λοιπόν, του Δ.Σ. της ΕΔΕ, ως δικαστές, αλλά και ως Έλληνες πολίτες, θεωρούμε ότι είναι πρώτιστο καθήκον μας, να καταδικάσουμε την, πέραν πάσης λογικής, νομιμότητας, αλλά και ευπρέπειας, αναφορά του ΔΝΤ στα ζητήματα δικαιοσύνης στην Ελλάδα και να διαβεβαιώσουμε το σύνολο του ελληνικού λαού ότι είμαστε παρόντες και παραμένουμε σε εγρήγορση, για τη προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του και πρωτίστως της εθνικής μας αξιοπρέπειας, που βάναυσα κατά τα τελευταία έτη και επαναλαμβανόμενα έχει πληγεί.»

Πηγή: Directnews