Καλό σου Ταξίδι Τζένη. Στην μνήμη σου αφιερώνεται η συνέχεια και το τέλος της δημοσιογραφικής έρευνας μας μέχρι τελικής δικαίωσης. Μέχρι εσωτερικής κάθαρσης της ΕΥΠ.

«Έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας το Σάββατο 28 Ιουνίου (2014) μετά από πολύχρονη,  άνιση μάχη με τον καρκίνο,  η υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζαίνη Λεβογιάννη η οποία πέρασε στην ιστορία για την  συγκλονιστική θαραλλέα  αναφορά της  που περιγράφει  και αποκαλύπτει γεγονότα με άθλιες  καταστάσεις και επεισόδια  που συντάραξαν, και συνταράσσουν  συθέμελα την ΕΥΠ από το 2009 μέχρι και σήμερα(εν έτη 2014).

Μια περίοδος αφού περιγράφεται, από τους ίδιους τους υπαλλήλους μέσα από καταθέσεις τους ενώπιον εισαγγελικών αρχών αλλά και ενώπιον ακροατηρίων στις πολλαπλές δίκες που είναι ήδη σε εξέλιξη, με  προσφυγές, αναφορές και καταγγελίες τους  ως η ζοφερότερη από ιδρύσεως της. Η περίοδος  Κ. Μπίκα – Φ. Παπαγεωργίου επέφερε καταλυτικό  καθοριστικό πια χτύπημα στις δομές και την θεσμική εσωτερική οργάνωση της ΕΥΠ, με  πρακτικές και μεθόδους διώξεων, διασυρμού και διαπόμπευσης, υπαλλήλων της ΕΥΠ και γενικώς   όσων όρθωσαν ανάστημα ενάντια όχι μόνον  στην πλήρη και απόλυτη κομματικοποίηση-κατά τις επιταγές και προσταγές Καρχιμάκη- Παπαγεωργίου, αλλά κυρίως όσων αντιτάχθηκαν –και η Τζένη Λεβογιάννη ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος που αντέδρασε και όρθωσε ανάστημα – στην  διάλυση ματαίωση και ακύρωση εθνικών επιχειρησιακών δράσεων.  Δράσεων που σε κάποιες από τις περιπτώσεις θα αποδειχθούν μοιραίες για την νέα γεωπολιτική κατάσταση στην  ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νέας Μέσης Ανατολής.

Νοοτροπία και αντίληψη  δημόσιων διώξεων   που εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στα  παγκόσμια χρονικά ιστορίας των μυστικών υπηρεσιών του κόσμου   επί  κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και θητείας στην ΕΥΠ  –τον οποίο επίσης κατήγγειλε – Πρέσβη Κωνσταντίνου Μπίκα και υποδιοικητή τον Φώτη Παπαγεωργίου.

Την συγκλονιστική  αναφορά της Τζένης Λεβογιάννη  έφερε στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά το GreekAmericanNewsAgencyστις 9 Μαρτίου 2014 στο πλαίσιο μεγάλης δημοσιογραφικής  έρευνας για όσα συμβαίνουν στην ελληνική εθνική υπηρεσία πληροφοριών.  Ένα κείμενο που ήδη έχει γίνει αντικείμενο ιστορικής  έρευνας αφενός και αφετέρου έχει μπει στο μικροσκόπιο των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών της Ελλάδος,  την ίδια στιγμή που και ο νυν διοικητής  της ΕΥΠ κ.  Θεόδωρος Δραβίλλας παρόλο που είχε αναφερθεί σε Αυτόν  εκτενώς με αναφορά της από τις 4 Απριλίου 2013 καταγγέλλοντας, τα όσα τραγελαφικά και τραγικά για το μέλλον των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, συνέβησαν από τον προκάτοχο της Κων. Μπίκα στον οποίο επίσης είχε αναφερθεί καταγγέλλοντας γεγονότα και καταστάσεις που ήδη είχαν ξεκινήσει να λαμβάνουν χώρα πριν ακόμα έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2009.

Και οι δυο αναφορές της Τζένης Λεβογιάννη  αντίστοιχα προς τον διοικητή της Κων. Μπίκα και προς τον νυν Θ. Δραβίλλα μπήκαν στο συρτάρι προφανώς με εντολές άνωθεν… Η Τζένη Λεβογιάννη έφυγε με αυτό το παράπονο και την πικρία ότι οι μεθοδεύσεις και οι μηχανισμοί δεν της έδωσαν το θεσμικό εκ του νόμου δικαίωμα όχι της δικαίωσης της αλλά αυτής της ίδιας της νομιμότητας – ένα ακόμα δείγμα πλήρους εσωτερικής  διάλυσης  του κρατικού μηχανισμού- να διεξαχθούν οι νόμιμες ενέργειες κατά τον ισχύοντα δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ! Ούτε επί Μπίκα όπως ήταν αναμενόμενο ούτε όμως και επί Θεόδωρου Δραβίλλα.  Όλες τις αναφορές που καταγγέλλει γεγονότα έμειναν στα βαθιά σκοτεινά συρτάρια των παρακρατικής φύσεως και νοοτροπίας μηχανισμών…    

Παρ’ όλα αυτά η αείμνηστη (πλέον) Τζένη Λεβογιάννη μάχιμη καθώς ήταν πείσμων και επίμονη ως το τέλος της ζωής της,  μα πάνω από όλα βαθιά συνειδητοποιημένη ως την τελευταία στιγμή ακόμα και από το κρεβάτι του πόνου στο 251 ΓΝΑ νοσοκομείο υπαγόρευε -όταν πια δεν μπορούσε να γράψει γιατί είχε εξασθενίσει και την είχαν εγκαταλείψει πλήρως  οι δυνάμεις της- στους ανθρώπους της  τα κείμενα την διαθήκη και την παρακαταθήκη της με μια σειρά απόρρητες πληροφορίες. Κείμενα  που έφτασαν σε  ανθρώπους που τιμούσε με την εμπιστοσύνη και την φιλία της.  Πληροφορίες και στοιχεία που παρέλαβαν ο δικηγόρος της Γιώργος Παπατσώρης και τρεις δημοσιογράφοι που εμπιστευόταν… Ο ένας εκ των τριών  είναι ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος επικεφαλής ερευνητικής ομάδας που εδώ και πολλούς μήνες και συγκεκριμένα από τον περασμένο Οκτώβριο του 2013  ερευνά όσα συμβαίνουν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, έχοντας μάλιστα προαναγγείλει με ρεπορτάζ και αναλύσεις του, πολλά από όσα έχουν  διαδραματιστεί όλο αυτό το  διάστημα.

Μια δημοσιογραφική  έρευνα που αφενός έχει προκαλέσει μια ΕΔΕ η οποία αφορά στον υπάλληλο της ΕΥΠ Ανδρέα Λ –και έρχεται και δεύτερη  για άλλο άτομο πλησίον του κυρίου Ανδρέα Λ– και δυο, και πάμε στις τρεις, δικαστικές έρευνες από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές για όσα έχουν αποκαλυφθεί από το ρεπορτάζ…     

Η  Τζένη Λεβογιάννη,   η οποία τον Νοέμβριο του 2013  κατήγγειλε ενυπογράφως με πολυσέλιδη αναφορά -ιστορικό ντοκουμέντο πλέον-, προς  την εισαγγελία του Αρείου Πάγου αλλά και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (και στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας)  τα όσα συνέβαιναν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από την ομάδα του Μιχάλη Καρχιμάκη, ως συνειδητοποιημένη συνδικαλίστρια η οποία όμως έβαζε πάνω και πέρα από όλα την Πατρίδα και το Έθνος –  ίδια ανήκε στην πατριωτική εθνική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ- από τα νεανικά της χρόνια  μάχονταν για τα δίκαια των συναδέλφων της μέχρι την τελευταία στιγμή όπως αποδείχτηκε εμπράκτως με την δεύτερη αναφορά της η οποία ήδη έχει γίνει αντικείμενο δικαστικής έρευνας.   

Στις 14 Μαϊου (2014) -λίγες ημέρες πριν συνταξιοδοτηθεί- κατέθεσε και νέα αναφορά καταγγελία στην εισαγγελία πρωτοδικών,   η οποία ειδικότερα  αναφέρεται σε γεγονότα και φαινόμενα που στόχο έχουν την πλήρη απαξίωση και διάλυση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών,  ζητώντας ουσιαστικά την προστασία των συναδέλφων της από τις συνεχείς στοχευμένες επιθέσεις με  έκθεση (τους) στον  Τύπο όλων των  ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και στοιχείων τους καθιστώντας τους ευάλωτους  και εκθέτοντας τους σε πολλούς  κινδύνους απειλώντας –σε ορισμένες των περιπτώσεων -και αυτήν ακόμα την ίδια τους την ζωή!  Και αυτή την αναφορά της Τζένης Λεβογιάννη δημοσιοποιήσε αποκλειστικά το GreekAmericanNewsAgencyμόλις πριν από λίγες ημέρες…

Χαρακτηριστικά, για την ποιότητα το ήθος και την σπάνια για τα δεδομένα της εποχής μας επαγγελματική ευσυνειδησία της,  είναι τα όσα ανέφερε μια φίλη προ 24ωρων που της έγραψε για να της δώσει δύναμη και κουράγιο στο κρεβάτι του πόνου. Αναφέρει λοιπόν  ο/η συνάδελφος «Πειθαρχημένη, εκπαιδευμένη, φιλότιμη, φιλόξενη, ευγενής -χωρίς ψεύτικη προσποιητή ευγένεια, ευσπλαχνική, προσηγενής, ισορροπημένη(!),  ειλικρινής, ηθική, έντιμη, αθώα, άφοβη, ανίκητη, σοφή, καλλιεργημένη, κομψή. Ένα διαμάντι λουσμένο από ήλιο και φως, γεμάτη ενέργεια, αποφασιστικότητα… Με μία λέξη άτρωτη….»  Και έτσι φαίνεται να ήταν η Τζαίνη. Ένα λαμπερό αυτόφωτο φωτεινό  κρυστάλλινο αστραφτερό διαμάντι.

Το πένθος που σκεπάζει τους υπαλλήλους συναδάφλους της στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βαρύ με γκρίζες σκιές για τους διοικούντες. Νυν και προκατόχους.   Με την είδηση του θανάτου της τα emailόλων των υπαλλήλων φίλων και «αντιπάλων»  κατακλείστηκαν από παρόμοια mailόπως αυτό που κυκλοφορεί από emailσε  email εδώ και ένα 24ωρο. Το emailαναφέρει τα εξής και για λόγους ευνόητους έχουμε σβήσει τα πλήρη ονόματα συναδέλφων που αναγράφονται μέσα σε αυτό:

«Αγαπητοί φίλοι όσοι δεν το γνωρίζετε η Φίλη, η Συνάδελφος, η Αγωνίστρια, το Τζενάκι μας η Ευγενική αυτή Ψυχάρα η Λεβογιάννη «έφυγε» από κοντά μας αγωνιζόμενη μέχρι τη τελευταία στιγμή δίνοντας τη προσωπική της μάχη.

Το Τζενάκι, η αγαπημένη μας «Μπουμπουλίνα» που δε τόβαλε κάτω – όταν η αλητοσυμμορία έστηνε χαλκεία και σκευωρίες για συναδέλφους που το μόνο που έκαναν ήταν να μη βάλουν τα μολύβια κάτω όπως έλεγε ο κατηγορούμενος για διάπραξη σωρείας κακουργημάτων Καρχιμάκης – και αγωνίστηκε για να λάμψει η αλήθεια μέχρι και την τελευταία στιγμή.

"………………………………………………………………………………………."**

Για όλους μαζί και για καθέναν ξεχωριστά, ο καθένας με το συναισθηματικό βάρος του ένα πράγμα τους λέω κάθε μέρα…

Δεν τους ξεχνάμε!!!

Και αυτούς που έκαναν το κακό επίσης ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ…

Καλό σου ταξίδι Τζενάκι μας!!!»

Εξίσου όμως συγκινητική είναι μια επιστολή ακόμα που είχε λάβει  από μια συνάδελφο της λίγες ημέρες πριν ταξιδέψει για την γειτονιά των Αγγέλων…

Στην επιστολή η συνάδελφος της γράφει τα εξής :

 

«Aγαπημένη μου,

ΤΖΕΝΗ,

    Νοίωθω την ανάγκη να σου γράψω αυτά τα λίγα λόγια, που δεν μπορούν να εκφράσουν απόλυτα τον πλούτο των συναισθημάτων μου για σένα.

"……………………………………………………………………………………"**

    Εδώ, θέλω να εκθέσω τον άνθρωπο ΤΖΕΝΗ κι ελπίζω να μην ξεχάσω τίποτα:

Πειθαρχημένη, εκπαιδευμένη, φιλότιμη, φιλόξενη, ευγενής -χωρίς ψεύτικη προσποιητή ευγένεια, ευσπλαχνική, προσηγενής, ισορροπημένη(!),  ειλικρινής, ηθική, έντιμη, αθώα, άφοβη, ανίκητη, σοφή, καλλιεργημένη, κομψή. Ένα διαμάντι λουσμένο από ήλιο και φως, γεμάτη ενέργεια, αποφασιστικότητα… Με μία λέξη άτρωτη….

Νοσηροί εγκέφαλοι όμως, θέλησαν να κυριαρχήσουν πολιτικά και οικονομικά και βρέθηκες στο μάτι του κυκλώνα. Εκεί έδειξες το ήθος σου, τις ηθικές σου αρχές… Που όπως μεταξύ άλλων εκφράστηκε γι΄ αυτές ο Σωκράτης και γράφθηκε από τον Πλάτωνα κ΄ συνοψίζεται, στην κυρίαρχη αντίληψη του έργου: η ύπαρξη ιδεών, εξαρτάται από μία πιο υψηλή αρχή, την ιδέα του αγαθού, αυτή δηλαδή που επηρέασε κ εσένα…

    Δεν δείλιασες ούτε μία στιγμή, ακόμη κ όταν απειλήθηκε η σωματική σου ακεραιότητα, εν κατακλείδι, η ίδια σου η ζωή. Παρά του εκβιασμούς κ΄ τις διώξεις που υπέστης, δεν πέρασε ούτε μία στιγμή από το μυαλό σου, να τα παρατήσεις, αλλά έδωσες την δική σου δυναμική λύση. Με τις ενέργειες σου τοποθέτησες το καθήκον και τα ιδανικά σου πάνω απ΄ όλα. Δεν απεμπόλησες, δεν πούλησες, δεν πρόδωσες…

    Το πεπρωμένο σου ήταν να ανοίγεις δρόμους με την μαχητικότητα σου για τις επερχόμενες αλλαγές… Κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχτούν την πραγματικότητα σου για τις επερχόμενες αλλαγές… Κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχθούν την πραγματικότητα κ΄ αυτοί είναι βολεμένοι που απολαμβάνουν ότι δεν τους αξίζει κ΄ θέλουν να θίξουν τα συμφέροντα τους… Φαρισαίοι, γλοιώδη ερπετά…

    ΣΥΝΕΧΙΣΕ, ΔΩΣΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΗΣΟΥΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕΣ ΟΤΙ '' ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ''…

    Κλείνοντας, ανάμεικτα δάκρυα λύπης – χαράς τρέχουν από τα μάτια μου κ η καρδιά μου ξεκίνησε ένα ξέφρενο χορό, τόση ώρα που σου γράφω, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ..»   

**Προσοχή στα σημεία που μεσολαβούν οι δυο ** και αποσιωπιτικά (…)  Πηγή μας την οποία σεβόμαστε και λόγω του βαρύτατου πένθους  ζήτησε να αφαιρεθούν καποια εντελώς προσωπικά στοιχεία τα οποία και αποσύραμε.   

 Η Τζένη Λεβογιάννη γεννήθηκε το 1953 και καταγόταν από την Στυλίδα-Λαμία  Φθιώτιδας. Είχε δυο κόρες 35 και 36 ετών αντίστοιχα. Πετυχημένες σήμερα και οι δυο η κάθε μια στο τομέα της. Τις μεγάλωσε μόνη της αφού και ο σύζυγος της, νέος και αυτός   την άφησε στα 42 της χρόνια, χτυπημένος και εκείνος από την  επάρατη νόσο έχοντας δυο ανήλικες κόρες.   Όλα αυτά τα χρόνια τις μεγάλωσε με διπλή αγάπη. Στερήσεις. Στοργή. Προσφέροντας τους όλα τα αγαθά πνευματικά και υλικά παρά τις όποιες κατά περίσταση  στερήσεις.  Θυσίες όπως αυτές που μόνον μια μητέρα μόνη μπορεί να βιώσει. 

Η Τζένη διαισθανόμενη το τέλος που πλησίαζε ζήτησε να την μεταφέρουν στο σπίτι της με τους αγαπημένους της λίγους φίλους, τις κόρες και ελάχιστους συγγενείς της στου Παπάγου. «Έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι της Ζωής,  λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου 28 Ιουνίου 2014 έχοντας στο πλευρό της τις θυγατέρες της την αδερφή της και πολύ λίγους φίλους και συναδέλφους της.  

Η Τζένη Λεβογιάννη ήταν θυγατέρα αντιστασιακού αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού. Η εξόδιος ακολουθία, κατόπιν δικής της επιθυμίας θα γίνει σε πολύ στενό και κλειστό κύκλο μόνο  συγγενών. Υπήρξε συνεπής. Έντιμη. Με ήθος και απαράμιλλο θάρρος.  Υπόδειγμα κρατικού υπαλλήλου.  Επαγγελματίας μέχρι τέλους της ζωής της  και με πλήρη επίγνωση του υψηλού καθήκοντος της προς την Πατρίδα  και το Έθνος όπως αναφέρουν φίλοι και συνάδελφοι της.  φίλοι και «αντίπαλοι» της, συνομολογούν για το ήθος, την συνέπεια, την υπευθυνότητα την υψηλή ποιότητα  και το Ακέραιο του χαρακτήρος της.     

     

Η ΤΖΕΝΗ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗ To 1979 προσελήφθη στο δημόσιο και δύο χρόνια αργότερα, το 1981 υπηρέτησε στο ιδιαίτερο γραφείο του τότε ΥΕΘΑ και Πρωθυπουργού, Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Από το 1981 μέχρι το 1989 διετέλεσε ιδιαιτέρα των πρώην Αρχηγών/Διοικητών της Κ.Υ.Π./Ε.Υ.Π., Γ. Πολίτη και Κ. Τσίμα. Το 1991, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δέχθηκε υποχρεωτική μετάταξη, μέχρι το 1994, οπότε και επανήλθε στην Υπηρεσία, επί κυβερνήσεως του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Από το 1994 μέχρι και το 2009, οπότε και ανέλαβε η κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου, υπηρέτησε ως ιδιαιτέρα όλων των Διευθυντών στην Α. Διεύθυνση Συλλογής Πληροφοριών (Κατασκοπείας), χρηματίζοντας παράλληλα υπεύθυνη διαχειρίστρια των Απορρήτων Δαπανών της Διεύθυνσης. Το 2005 επελέγη ομόφωνα από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πολιτικών Υπαλλήλων Ε.Υ.Π. και τοποθετήθηκε από τον τότε Διοικητή της, Πρέσβη Ι. Κοραντή, ως προϊσταμένη του Α1 (Διοικητικού-Οικονομικού) της Διεύθυνσης. Από την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης Γ.Α. Παπανδρέου υπέπεσε σε δυσμένεια. Ο τέως Διοικητής Κ. Μπίκας την μετακινεί παρανόμως στο Η/1 Τμήμα της Η΄ Διεύθυνσης και στις επόμενες κρίσεις προϊσταμένων του 2011, το τότε Υ.Σ., του οποίου ήταν μέλος (ως εκπρόσωπος των εργαζομένων), δεν επελέγη, παρά το γεγονός ότι ήταν η αρχαιότερη υπάλληλος του Κλάδου και της ειδικότητάς της, χωρίς το παραμικρό ψεγάδι στο φάκελό της.  Από το 1997 εκπροσωπούσε τους εργαζομένους στο Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π. του οποίου ήταν Γεν. Γραμματέας.    

Τμήμα ειδήσεων ενημέρωσης και πληροφοριών