ΕΓΚΥΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
 
Τα  δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη, με τους βομβαρδισμούς  των Ισραηλινών στην λωρίδα της Γάζας και την συνεχή εκτόξευση ρουκετών από την Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς από την Γάζα στο κεντρικό Ισραήλ δεν ήταν τυχαία και ξαφνικά. Ήταν η προδιαγεγραμμένη πορεία μιας σειράς γεγονότων, που δεν άφηναν την παραμικρή αμφιβολία για το τι επρόκειτο να συμβεί. Ας τα πάρουμε από την αρχή:

 

H απαγωγή  στις 12 Ιουνίου και η δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων μετά από δύο εβδομάδες, από ανεγκέφαλους φανατικούς Παλαιστινίους  ήταν η αρχή. Από την πρώτη στιγμή το Ισραήλ κατηγόρησε την οργάνωση της Χαμάς (για την Δύση είναι τρομοκρατική οργάνωση) , που ελέγχει απόλυτα την λωρίδα της Γάζας, έχει σχηματίσει δική της κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Ισμαήλ Χανίγια ,  έχει δε  ακόμη  συνδέσμους και οπαδούς  σε ολόκληρη την Δυτική Όχθη, που ελέγχεται όμως  και διοικείται από την Φατάχ και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής τον Μαχμούτ Αμπάς. Από την πρώτη ημέρα της απαγωγής η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε κατηγορήσει την οργάνωση της Χαμάς, την τρομοκρατική αυτή οργάνωση, όπως την αποκαλεί, ως υπεύθυνη και δράστη της απαγωγής των τριών Ισραηλινών εφήβων και ότι θα πληρώσει πολύ ακριβά, για αυτή την πράξη.

Μετά την ανεύρεση των τριών σωμάτων των άτυχων νεαρών Ισραηλινών στην Δυτική Όχθη, κοντά στην πόλη της Χεβρώνας, έπειτα από μια τεράστια επιχείρηση  του  Ισραηλινού στρατού, είχαμε συνέχεια με μια ακόμη φρικτή πράξη από την άλλη πλευρά των φανατικών ανεγκέφαλων. Λειτουργώντας σαν αγέλη άγριων ζώων, μια ομάδα  Ισραηλινών εφήβων, μερικοί εξ αυτών ανήλικοι, καθόσον συνελήφθηκαν 6-7  ως ύποπτοι για το συμβάν και ανακρίνονται, από την περιοχή της Ιερουσαλήμ, απήγαγαν και αφού βασάνισαν σκότωσαν με φρικτό τρόπο ένα νεαρό Παλαιστίνιο, καίγοντάς τον ζωντανό. Και μιλάμε για παιδιά 14-16 ετών, από άλλη περιοχή, μακριά από την Χεβρώνα που έγινε το πρώτο περιστατικό,  τα οποία  ποτισμένα με μίσος και αδιαλλαξία πήραν τον νόμο στα χέρια τους, εφαρμόζοντας το φρικτό «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος».  Έτσι σε κανέναν δεν απέμεινε καμιά αμφιβολία ότι το καμπανάκι του τρόμου είχε ηχήσει ξανά στην πολύπαθη περιοχή και όλοι ανέμεναν τις εξελίξεις, παρά τις εκκλήσεις για μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. 
 
 
 Η Χαμάς από την άλλη, συνέχισε την προσφιλή   προβοκατόρικη και προκλητική  τακτική της, δηλαδή  της  ρίψης ρουκετών  σε κατοικημένους τόπους στο κεντρικό Ισραήλ, αύξησε αμέσως  τον ρυθμό και τον όγκο των ρουκετών της , με αποτέλεσμα το  Ισραήλ  να αρχίσει αεροπορικούς  βομβαρδισμούς στην λωρίδα της Γάζας ως  αντίποινα   , κινητοποιώντας επιπλέον  τις Ένοπλες Δυνάμεις του, με σκοπό την πολύ πιθανή έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων και την εισβολή των στην Γάζα, την τρίτη σε έξη χρόνια, αν συμβεί και δύο μόλις χρόνια από την επιχείρηση «Pillar of Defense» ( 2012) των Ισραηλινών κατά της Γάζας. Οι προσπάθειες για ειρήνευση  από διεθνείς παράγοντες, απέτυχαν και η κλιμάκωση συνεχώς διευρύνεται, με αποτέλεσμα όλοι να εκτιμούν ότι τα χειρότερα έπονται.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες,  για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός,  η  Χαμάς απαιτεί την απελευθέρωση των συλληφθέντων Παλαιστινίων,  που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τη συμφωνία Σαλίτ (ήταν ο Ισραηλινός στρατιώτης που είχε απαχθεί από την Χαμάς πριν δύο περίπου χρόνια και οι Ισραηλινοί απελευθέρωσαν εκατοντάδες Παλαιστινίους) και συνελήφθησαν εκ νέου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τον εντοπισμό των δολοφόνων των τριών Ισραηλινών εφήβων. Πηγή της Χαμάς υποστήριξε ότι η σύλληψή τους έγινε "χωρίς κανένα λόγο", σαν μέρος της προσπάθειας πάταξης της οργάνωσης και των υποδομών της στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, με στόχο τη διάσωση των τριών νεαρών, οι σοροί των οποίων ανακαλύφθηκαν τελικά στις 30 Ιουνίου, και την πρόληψη νέων επιθέσεων. Επισημαίνεται ότι τουλάχιστον 56 από τους 1.027 Παλαιστινίους,  που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ συνελήφθησαν στην τελευταία επιχείρηση, των IDF(Israel DefenseForces).

 
Έτσι η κατάσταση που διαμορφώνεται μέχρι τώρα είναι θα λέγαμε ένας ρουκετοπόλεμος, με ρουκέτες εδάφους-εδάφους από Παλαιστινιακής  πλευράς και βόμβες αέρος- εδάφους από Ισραηλινής πλευράς. Οι στόχοι των Ισραηλινών στην Γάζα, όπως ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί,  είναι και θα είναι πάντα  οι πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς,  που όμως πάντα έχουν παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων,  της δε Οργάνωσης Χαμάς δεν υπάρχει ξεκάθαρος στόχος, παρά μόνο  οτιδήποτε  μπορεί να κτυπηθεί εντός των κατοικημένων περιοχών στο κεντρικό Ισραήλ (άνθρωποι, κτίρια, υποδομές). Έτσι έχουμε μέχρι τώρα δεκάδες νεκρούς από πλευράς Παλαιστινίων στην Γάζα, μεταξύ αυτών και ενός  ηγετικού  στελέχους της Χαμάς, μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του, πολλοί περισσότεροι τραυματίες και καταστροφές κτιρίων και λοιπών υποδομών. Από πλευράς Ισραήλ οι περιοχές που επλήγησαν από τις ρουκέτες (τύπουGrad, M75, M302 κινεζικής κατασκευής προερχόμενες από Ιράν κλπ) είναι σχεδόν όλο το κεντρικό Ισραήλ, όπως  οι πόλεις και οικισμοί Γκεντέρα,  Μπερσέβα,  Άσκελον,  Ασντότ, το Οφακίμ  Νετιβοτ, το Εσκόλ κλπ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι σειρήνες ήχησαν αυτή την φορά και  στο Τελ Αβίβ, που απέχει 100 ΚΜ περίπου από την Γάζα, με ζημίες στις περιοχές που επλήγησαν ,  σε κτίρια και με  μερικές δεκάδες τραυματίες.
Τα αποτελέσματα βέβαια σε ότι αφορά το Ισραήλ δεν είναι τόσο οδυνηρά, όσο στην Γάζα,  αφενός λόγω της αναποτελεσματικότητας και μη ακρίβειας  των ρουκετών, που βάλλονται στην τύχη κατά κατοικημένων περιοχών και «όποιον πάρει ο Χάρος», σε αντίθεση με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, όπου  η στόχευση είναι απόλυτη και βέβαια θερίζει ο Χάρος, αφετέρου δε στην εκπληκτική αποτελεσματικότητα του συστήματος προστασίας από ρουκέτες  που διαθέτουν οι Ισραηλινοί, το περίφημο και εξελιγμένο IRON DOME, το οποίο έχουν δημιουργήσει, εξελίξει και διαθέτουν μόνο οι Ισραηλινοί, που έχει την δυνατότητα να   αναχαιτίζει μικρά και ευέλικτα πυραυλικά συστήματα, όπως ρουκέτες και μικρούς πυραύλους, σε χαμηλό ύψος. Έτσι όπως αναφέρεται,  αναχαιτίσθηκαν με απόλυτη επιτυχία ρουκέτες πάνω από τον ουρανό  του Τελ Αβίβ.
 
          Η συνέχεια αναμένεται ακόμη πιο δραματική και η κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη και μη ελεγχόμενη. Οι IDF κινητοποιούνται, έφεδροι ανακαλούνται και επανδρώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, ενώ  στρατιωτικοί σχηματισμοί επιπέδου Ταξιαρχιών,  έχουν προωθηθεί περιμετρικά  της λωρίδας της Γάζας και λαμβάνουν ήδη  επιθετική διάταξη. Η Ισραηλινή πολιτική ηγεσία φέρεται αποφασισμένη να δώσει ένα ισχυρό κτύπημα στην τρομοκρατική (κατά το Ισραήλ, ΗΠΑ και Δύση) Οργάνωση Χαμάς και να προστατεύσει τον λαό από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις καθημερινές ρίψεις ρουκετών σε κατοικημένους τόπους, στο κεντρικό Ισραήλ. Ο Νετανιάχου εκτός από τις ακραίες πολεμικές κραυγές που ακούγονται  συνεχώς από το κόμμα του και την κυβέρνησή του, που είναι συνεργασίας, έχει να αντιμετωπίσει  και την δυσφορία της κοινής γνώμης, ότι δεν είναι ικανός να  παρέξει ασφάλεια στους πολίτες του Ισραήλ.  Από Παλαιστινιακής πλευράς η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Από την μια η πλευρά του μετριοπαθούς προέδρου Μαχμούτ Αμπάς  και της κυβέρνησης της  Φατάχ στην Δυτική Όχθη, οι οποίοι προσπάθησαν τελευταία  και πέτυχαν  να σχηματίσουν ενιαία Παλαιστινιακή κυβέρνηση, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Χαμάς, για πρώτη φορά μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πριν οκτώ χρόνια και την διαίρεση των Παλαιστινίων σε δύο κυβερνήσεις – κράτη, ,παρακολουθεί την κατάσταση και δεν μπορεί να αντιδράσει, να παρέμβει,  να επηρεάσει την κατάσταση. Από την άλλη η πλευρά της Χαμάς, του ηγέτη και πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια φέρεται και είναι αποφασισμένη για όλα. Το μήνυμα που μεταδόθηκε από την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, προς τους Ισραηλινούς πολίτες  έλεγε επί λέξει: «Ο ηττημένος στρατός σας έχει θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Οι ρουκέτες μας θα φτάσουν σε σας εντός των επομένων ωρών», υποσχόμενοι  στο τέλος έναν «τρομερό σεισμό» σε όλο το Ισραήλ. Έτσι αναμένουμε την περαιτέρω κλιμάκωση  στην περιοχή, προς το παρόν δεν υφίσταται κάποια πρωτοβουλία διευθέτησης και αποκλιμάκωσης και τα χειρότερα, δυστυχώς είναι μπροστά μας. Αναζητούνται δικαιοσύνη, μετριοπάθεια, λογική, αυτοσυγκράτηση, επαφές, συνομιλίες. Λέξεις άγνωστες στο λεξιλόγιο της Μέσης Ανατολής και ειδικά στην πολύπαθη Παλαιστίνη. Ελπίζουμε ότι δεν άνοιξαν  και δεν θα ανοίξουν τελικά οι Πύλες της Κόλασης.
 
 
*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.)  και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής (9-7-14)