ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ! Το πόρισμα της  Εξεταστικής Επιτροπής  για την Κύπρο που(;) έχει εξαφανισθεί, έχει λεηλατηθεί,  έχει αλλοιωθεί και έχουν κλαπεί κρίσιμης ιστορικής σημασίας αρχεία! 

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ  {  ΜΕΡΟΣ Α' }

Η υπόθεση της εισβολής και κατοχής  από τους Τούρκους στην Κύπρο το 1974 είναι η δεύτερη μέσα στον 20ο αιώνα  μεγάλη εθνική τραγωδία μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.  Μια τραγωδία που κόστισε στο Έθνος (ένα ενιαίο έθνος Ελλάδα και Κύπρος )  ώστε σήμερα παρανόμως, ενάντια σε κάθε λογική και ενάντια  στο διεθνές δίκαιο,  το οποίο παραβιάζει συστηματικά εδώ και 40 έτη η Τουρκία,  έχει καταπατήσει η αδιόρθωτη ιμπεριαλιστική  Τουρκία και  παρακρατά Ελληνοκυπριακά  εδάφη  καταπατώντας  το 36,3% και παραπάνω της μαρτυρικής  Κύπρου.  Μια Τουρκία που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνα επεκτατική  στα χρόνια της εδραίωσης του νέου Σουλτάνου (κρυφό) Ισλαμιστή Νέο Οθωμανού   Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν. 

Κύπρο, η οποία από εκείνο τον Ιούνιο,  του 1974 που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα κατά του Αρχιεπισκόπου  Μακαρίου ΙΙΙ, χωρίς βεβαίως να αποσιωπούνται και οι τεράστιες –κάποτε οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους με βάση τα αδιάψευστα γεγονότα –  προσωπικές ιστορικές  ευθύνες του Ιεράρχη, άρχισε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την τραγωδία που έμελλε να ζήσει αυτός ο τόπος και τα παιδιά της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος που χάθηκαν τότε.

200.000 πρόσφυγες. 3.000 αγνοούμενοι. 2.5000 εγκλωβισμένοι και πόσα άλλα άγνωστα γεγονότα που παραμένουν  ακόμα στο σκοτάδι. Αρκετοί εξ αυτών άταφοι. Με ιεροσυλία των νεκρών σωρών τους όπως χρόνια αργότερα αποκαλύφτηκε. Πεταμένα κόκκαλα εδώ και εκεί τα οστά των  σύγχρονων Νεό Μαρτύρων και εθνικών  ηρώων Ελλάδος και Κύπρου. Τραγωδία ανείπωτη. Τραγωδία εθνική.   

Τραγωδία  χωρίς τέλος μετά και το τελευταίο unfairτου Ευάγγελου Βενιζέλου κατά της Κύπρου – για μεγάλο μέρος της οποίας, όπως και επίσημα θα αποκαλυφθεί ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΆ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ που έρχονται  στο φως της δημοσιότητας, στο πλαίσιο αυτής της  δημοσιογραφικής έρευνας, ευθύνεται –και  εξακολουθεί  επί 40 έτη- να φέρει βαρύτατες ευθύνες το συντεταγμένο οργανωμένο ελληνικό κράτος. Δηλαδή η Ελλάδα και οι διοικούντες από το 1974 και εντεύθεν. Όλες οι κυβερνήσεις! Από την κυβέρνηση των 70 ημερών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γεωργίου Μαύρου ως τις τελευταίες κυβερνήσεις  συμπεριλαμβανομένης και της παρούσας συγκυβέρνησης Α. Σαμαρά – Ε. Βενιζέλου!

 

Όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα 40 χρόνια μετά, έχουν τεράστιες ευθύνες, και για ένα ακόμα πιο σοβαρό λόγο καθώς άγνωστο το γιατί(;) εντελώς παράνομα  (παρά) κρατούν ερμητικά κλειστό ως επτασφράγιστο  και «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΨΙΣΤΗΣ και  μάλιστα  ΣΗΜΑΣΙΑΣ  Μυστικό» το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για   τον ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ! ΓΙΑΤΙ;  

Εξεταστική Επιτροπή  « ..στην οποία θα ανατεθεί η εξονυχιστική έρευνα για την κατά το δυνατόν , ανά κάλυψη , εξιχνίαση και αξιολόγηση των στοιχείων τα οποία μπορούν να συνθέσουν τον φάκελο της υπόθεσης που επικράτησε να αποδίδεται με τον όρο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, καθώς και για την λεπτομερειακή διερεύνηση και εξέταση όλων των πτυχών του μεγάλου αυτού ζητήματος».

Την πρόταση εκείνη, για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής την υπέγραφε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.  Στις 21 Φεβρουαρίου 1986, η Ελληνική  Βουλή με ομόφωνη απόφαση της ορίζει και αποφασίζει την σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την διερεύνηση των ευθυνών για την τραγωδία της Κύπρου, μετά από μια σειρά πολιτικές  παλινωδίες και τακτηκισμούς των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.    

Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατατίθεται στις 2 Δεκεμβρίου του 1985.  Είχε προηγηθεί  την 1η Νοεμβρίου 1984 η αρχική πρόταση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον φάκελο της Κύπρου η οποία, λόγω των γεγονότων που ήταν σε εξέλιξη με τις προσπάθειες και του τότε  Γ.Γ. του   ΟΗΕ Ντε Κουεγιάρ, προσπάθειες  που τότε φαίνονταν να δίνουν αμυδρές  ελπίδες λόγω της κινητικότητας που καταγραφόταν ,   λόγω και των εκλογών που εν τω μεταξύ μεσολάβησαν, δεν προχώρησε το 1984. Αυτή η ίδια πρόταση ήταν που το ΠΑΣΟΚ επανέφερε στις 2/12/1985  

Η πρόταση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως από το 1975 προεκλογικά είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου  ήρθε με καθυστέρηση σχεδόν 3 ετών από τον Οκτώβριο του 1981 που ανέβηκε στην εξουσία. Και με μια ακόμα καθυστέρηση άλλων  2 ετών-από το 1984-, όταν πρωτοκατατέθηκε  -για την ακρίβεια κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 1985 (2.12.1985) όπου κατατίθεται από το σύνολο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.  Τελικά   συζητήθηκε τον Φεβρουάριο του 1986 όπου και ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής.  Την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου  από τον ΠΑΣΟΚ,  και πιο συγκεκριμένα την 2η  πρόταση(αυτή που τελικά προχώρησε) υπογράφουν οι :  

Χ. ΜΠΑΣΑΓΙΑΝΝΗΣ , Κ. ΖΕΡΒΟΣ , Γ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ  , Σ. ΠΕΠΟΝΗΣ, Α. ΤΡΙΤΣΗΣ, Ν. ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗΣ ,

Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,  Π. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ,  Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ, Π. ΒΑΛΒΗΣ, Β. ΙΝΤΖΕΣ ,Γ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

Γ. ΔΑΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ , Δ. ΒΡΑΔΕΛΗΣ ,Γ. ΧΙΩΤΑΚΗΣ, Ε. ΣΤΑΪΚΟΣ, Γ. ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ, Κ. ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ,

Θ. ΛΟΥΛΗΣ , Γ. ΠΕΡΑΚΗΣ,  Μ. ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ,  Λ. ΚΙΟΣΚΛΗΣ , Χ. ΦΩΤΙΟΥ ,Σ. ΜΑΡΙΝΙΔΗΣ ,

Α. ΛΙΑΡΟΚΑΠΗΣ , Θ. ΣΤΑΘΗΣ , Η. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ , Κ. ΚΟΝΤΟΠΟΔΗΣ , Σ. ΤΣΑΠΑΡΑΣ ,Α. ΝΤΕΝΤΙΔΑΚΗΣ

Α. ΚΑΡΡΑΣ , Δ. ΚΕΦΑΛΙΔΗΣ , Γ. ΣΕΡΠΑΝΟΣ,  Α. ΔΡΟΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ,Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ,

Γ. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ  Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ , Δ. ΠΑΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ,  Λ. ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ , Γ. ΠΟΤΤΑΚΗΣ , Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Ε. ΛΑΜΠΡΑΚΗ , Β. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ,Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, Σ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ ,Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ,

Ι. ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ , Γ. ΦΛΩΡΟΣ , Π. ΣΑΛΑΜΑΛΙΚΙΔΗΣ,  Κ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ , Φ. ΚΟΥΤΣΙΚΑΣ, Α. ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ,

Χ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ , Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ , Γ. ΠΑΠΠΑΣ , Α. ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ , Ο. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗΣ , Γ. ΒΑΡΚΑΡΗΣ,

Δ. ΜΑΡΟΥΔΑΣ , Γ. ΚΑΠΟΥΡΑΛΟΣ , Κ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ , Π. ΚΑΤΣΑΡΟΣ , Ι. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΣ, Α. ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ,

Ι. ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ , Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ , Β. ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ , Π. ΦΟΥΝΤΑΣ , Σ. ΚΑΛΟΥΔΗΣ , Κ. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ,

Ν. ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ , Λ. ΜΠΟΥΛΑΚΗΣ , Ε. ΠΕΝΤΑΡΗΣ , Α. ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ , Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,

Χ. ΚΑΖΑΚΛΑΡΗΣ ,Α. ΦΑϊΚΟΓΛΟΥ,  Α. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Μ. ΝΑΤΣΙΝΑΣ,

Ι. ΜΙΧΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ,  Σ. ΓΙΩΤΑΣ, Χ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ , Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ, Α. ΛΑΖΑΡΗΣ,Κ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

Μ. ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ, Ε. ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ, Θ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ, Γ.Α. ΜΑΓΚΑΚΗΣ, Σ. ΚΑΤΗΝΙΩΤΗΣ,

Α. ΔΑΡΙΒΙΑΝΑΚΗΣ, Κ. ΑΣΛΑΝΗΣ,  Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Β. ΣΑΡΑΝΤΙΤΗΣ, Μ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ,

Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Γ. ΠΕΤΣΟΣ, Γ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, Ν. ΧΟΥΛΗΣ , Η. ΜΑΤΡΑΓΚΑΣ,Δ. ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ

Ν. ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ , Κ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ,  Α. ΜΠΑΤΣΟΣ , Ν. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ , Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ,

Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ , Γ. ΚΤΕΝΑΣ , Σ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ , Γ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΥΔΗΣ , Η. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η. ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ , Γ. ΠΑΠΑΔΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ , Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,  Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ,  Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ,

Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ,  Μ. ΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗ , Ρ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗ , Γ. ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗΣ , Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

Π. ΖΑΚΟΛΙΚΟΣ, Γ. ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ , Δ. ΠΙΤΣΙΩΡΗΣ , Δ. ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ , Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Μ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

Όλα τα ιστορικά –ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Πολλά από τα οποία βρίσκονται εν ζωή και σήμερα (Ιούλιος 2014) αλλά κανένας τους δεν μιλάει… Γιατί;

Εν συνεχεία  στις 3 Μαρτίου 1986 η Βουλή των Ελλήνων με την 1209/901 απόφαση του Προέδρου της Βουλής (Ιωάννη Αλευρά) αποφασίζει την συγκρότηση ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  για την εθνική  τραγωδία    της Κύπρου.

Την (αρχική) εξεταστική επιτροπή συγκροτούν από το ΠΑΣΟΚ  οι

1.       Καίτη Σύλβα – Ακρίτα

2.       Παυσανίας Ζακολίκος

3.       Κλεάνθης Ζερβός

4.       Ιωάννης Κουτσογιάννης

5.       Αλέξανδρος Λιαροκάπης

6.       Χρήστος Μαρκόπουλος

7.       Κωνσταντίνος Μπατουβάς

8.       Χρίστος Μπασαγιάννης

9.       Μάρκος Νάτσινας

10.   Δημήτριος Παναγόπουλος

11.   Ιωάννης Παπαδονικολάκης

12.   Εμμανουήλ Παπασταφενάκης

13.   Αναστάσιος Πεπονής

14.   Γεώργιος Περδικάκης

15.   Αντώνιος Τρίτσης

16.   Κωνσταντίνος  Τσιγαρίδας

Από την Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι

1.       Ιωάννης Βαρβιτσιώτης

2.       Ιωάννης Βασιλειάδης

3.       Μιλτιάδης Έβερτ

4.       Σταύρος Δήμας

5.       Ανδρέας  Ζαϊμης

6.       Στυλιανός Μπλέτσας

7.       Αθανάσιος Ξαρχάς

8.       Μιχάλης Παπακωνσταντίνου

9.       Αναστάσιος Παπαληγούρας

10.   Αριστοτέλης Παυλίδης

11.   Άννα Συνοδινού

Από το ΚΚΕ  ο Κωνσταντίνος Κάππος

Από την Δημοκρατική Ανανέωση(ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου) ο Κωνσταντίνος Γιατράκος

Και ως Ανεξάρτητος ο Διονύσιος Λιβανός

Αυτή η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε μέσα σε έξι μήνες να παραδώσει το πόρισμα της. Πράγμα αδύνατο και ανέφικτο.  Τελικά μετά από θυελλώδεις συνεδριάσεις,  συνεχείς παρατάσεις  της διάρκειας του έργου και των αρμοδιοτήτων της η εξεταστική επιτροπή για τον ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ συμπλήρωσε χρόνο εργασίας και έρευνας   δυο ετών,  στις 31  Οκτωβρίου του 1988 στην ολομέλεια της ΙΣΤ συνεδρίασης επιτέλους  κατατίθενται το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής.

Η σύνθεση της Εξεταστικής επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου άλλαξε έξι φορές από το 1986 έως ότου παρέδωσε το τελικό πόρισμα της τον Οκτώβριο του 1988. Συγκεκριμένα οι έξι χρονικές  φάσεις-περίοδοι  της εξεταστικής επιτροπής για τον  Φ τ Κ έχουν ως εξής :

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ι: 12 Μαρτίου 1986 – 25 Απριλίου 1986 με πρόεδρο της επιτροπής τον Βουλευτή  της πλειοψηφίας (δηλ του ΠΑΣΟΚ) τον κ. Μάρικο Νάτσινα, Α/ πρόεδρο  τον Χρίστο Μπασαγιάννη και γραμματέα τον κ. Κων. Τσιγαρίδα   

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΙ : 14 Μαϊου 1986 –  31 Οκτωβρίου 1986 με πρόεδρο  της επιτροπής τον κ. Χρίστο Μπασαγιάννη  Α/ πρόεδρο τον Παυσανία Ζακολίκο και γραμματέα τον κων. Τσιγαρίδα επίσης βουλευτές της κυβερνητικής  πλειοψηφίας(ΠΑΣΟΚ)   

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΙΙ:  31 Οκτωβρίου 1986 –  5 Φεβρουαρίου 1987 με πρόεδρο της επιτροπής  τον Χρίστο Μπασαγιάννη Α/πρόεδρο τον Παυσανία Ζακολίκο και γραμ. τον Κων. Τσιγαρίδα  

ΠΕΡΙΟΔΟΣ IV:  10 Φεβρουαρίου 1987 –  23 Σεπτεμβρίου 1987 με πρόεδρο τον Χρίστο Μπασαγιάννη Α/πρόεδρο τον Παυσανία Ζακολίκο και γραμμ. Τον Ιωάννη Γκλαβίνα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ V: 24 Σεπτεμβρίου 1987 –  22 Ιουνίου 1988  με πρόεδρο της εξ. Επιτροπής τον Χρίστο Μπασαγιάννη Α/ πρόεδρο τον Παυσανία Ζακολίκο και γραμμ. Τον Ιωάννη Γκλαβίνα

Και

ΠΕΡΙΟΔΟΣ VI :  24 Ιουνίου 1988 – 31 Οκτωβρίου 1988 πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής ο Χ. Μπασαγιάννης Α/πρόεδρος  Παυσανίας Ζακολίκος και γραμμ. Ιωάννης Γκλαβίνας.    

Εν τούτοις ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι κυβερνήσεις του, παρόλο που είχε ισχυρότατη πλειοψηφία και είχε την δύναμη να προχωρήσει, και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία που υπέγραφε το πόρισμα για τον φάκελο της Κύπρου απέδιδε  πολύ συγκεκριμένες ευθύνες και κατονόμαζε πρόσωπα χώρες και οργανισμούς, εν τούτοις ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ   κράτησαν «επτασφράγιστο μυστικό» το πόρισμα και τις ευθύνες που απέδιδε ονομαστικά σε πρόσωπα, οργανισμούς  και χώρες  η έρευνα  του φάκελου  για την εθνική τραγωδία της Κύπρου. 

Το ίδιο έπραξαν και οι μετέπειτα  όλες οι κυβερνήσεις.  Καμία κυβέρνηση δεν ανέλαβε πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τον φάκελο της Κύπρου.  Στις 31 Οκτωβρίου 1988 την ίδια ημέρα που επικύρωσαν το πόρισμα στην συνεδρίαση της Βουλής αυτή την ίδια ημέρα το σφράγισαν ερμητικά.

Έκλεισαν τον φάκελο για την Κύπρο. Τον καταχώνιασαν. Τον ενταφίασαν.  Τον εξαφάνισαν.  Τον έθαψαν κυριολεκτικά αυτοί που ήγειραν το ζήτημα για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.  Για την ακρίβεια όπως αποκαλύπτεται από μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν πρόσβαση στο αρχειακό υλικό του φακέλου της Κύπρου το λεηλάτησαν!  Το κακοποίησαν.  Πολλά από τα (εθνικά πλέον ) αρχεία λεηλατήθηκαν. Εξαφανίστηκαν. Χάθηκαν. Μυστηριωδώς…

Εκ τότε, από τον Νοέμβριο του 1988 η τύχη του(πορίσματος) της εξεταστικής επιτροπής για το φάκελο της Κύπρου καθώς και το συγκεντρωθέν υλικό που συνοδεύει το πόρισμα της εξ. Επιτροπής   αγνοείται… 

Θα δούμε δηλαδή στην συνέχεια της δημοσιογραφικής έρευνας πολλά και σκοτεινά σημεία αυτής της υπόθεσης.  Της υπόθεσης δηλαδή αυτού καθ αυτού  του πορίσματος της εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής και του συνολικού υλικού που συγκεντρώθηκε. 

Εν κατακλείδι το πόρισμα παρά τις αντιθέσεις ένθεν κακείθεν των εδράνων της Βουλής –Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης- κατέληγε στην απόδοση ευθυνών και στην παραγγελία προς την Κυβέρνηση του  Ανδρέα Παπανδρέου κατάργησης της  πράξης- κοινής υπουργικής απόφασης(ΚΥΑ) 45/7.3.75 που εξέδωσε η τότε κυβέρνηση( Κων. Καραμανλή)  και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ για την αναστολή δίωξης των κατηγορουμένων για το πραξικόπημα της Κύπρου «ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων» όπως χαρακτηριστικά σημειώνονταν στο πόρισμα των βουλευτών της πλειοψηφίας -δηλαδή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ  και της κυβέρνησης  Ανδρέα Παπανδρέου.

Τελικά, στο διά ταύτα    ούτε η άρση της  υπουργικής απόφασης 45/3.7.75 για την  αναστολή της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων έγινε ποτέ από την Κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και τις διάδοχες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις μετέπειτα  κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας! Ούτε όμως και το πόρισμα της εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για τον ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ δόθηκε στον λαό ώστε να πληροφορηθεί ποιοι ήσαν –και εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι  – και να φέρουν βαρύτατες  ποινικές και αστικές ευθύνες για την Τραγωδία της Κύπρου.

20.798 σελίδες είναι μόνο τα πρακτικά των συνεδριάσεων! Χωρίς αυτό το υλικό να υπολογίζονται όλο το αποκτηθέν υλικό από τα συναρμόδια εμπλεκόμενα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εθ. Άμυνας τα οποία επίσης διαθέτουν σχετικό υλικό για τα δραματικά γεγονότα  που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.   

Το πόρισμα αυτό που η Ελληνική Βουλή επικύρωσε στις 31 Οκτωβρίου 1988   θάφτηκε. Λεηλατήθηκε. Καταχωνιάσθηκε. Εξαφανίστηκε. Από προσώπου γης. Χάθηκε ωσάν να μην υπήρξε ποτέ. Ωσάν να ήσαν φαντάσματα όλοι εκείνοι υπάλληλο της Βουλής  και οι Βουλευτές (σχεδόν όλοι εκείνης  της βουλευτικής περιόδου αν υπολογίσουμε και τις συνεχείς αποχωρήσεις και αλληλοσυμπληρώσεις) , έστω και εν μέσω αντιθέσεων , εργάστηκαν –ο κάθε ένας βέβαια  για τα συμφέροντα του κόμματος του και για την συγκάλυψη των ευθυνών δρώντων και ενεργούντων στα γεγονότα αλλά κυρίως και πρωτίστως την κάλυψη και συγκάλυψη των υψηλών, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, συμφερόντων και διασυνδέσεων του κάθε ενός εκάστου βουλευτού και του κόμματος  – εργάστηκαν το λοιπόν επί δυο συναπτά έτη!  Εργάστηκαν  για την συγκρότηση αυτού του φακέλου.  Την συγκρότηση του λεγόμενου   ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Από  τις 31 Οκτωβρίου 1988 που επικυρώθηκαν τα πρακτικά της ΙΣΤ ολομέλειας της Βουλής στα οποία πρακτικά συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα για το ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ έχουν περάσει 26 ολόκληρα χρόνια(!) και όλοι αποσιωπούν το πόρισμα εκείνο. Το πόρισμα που ουσιαστικά αποτελεί την φαιά ουσία του ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ που επί δυο έτη οι Έλληνες Βουλευτές διερευνούσαν. 

Όπως θα δούμε αυτή η εξεταστική επιτροπή πέρασε από πολλές φάσεις. Θυελλώδεις συνεδριάσεις. Αποχωρήσεις και καταγγελίες ένθεν κακείθεν των εδράνων της Βουλής.    

Από την  δημοσιογραφική έρευνα όμως  προκύπτει ότι είναι δυο ξεχωριστά πλέον αντικείμενα έρευνας   Α) το ίδιο αυτό καθ αυτό  το πόρισμα εκείνης της εξεταστικής επιτροπής  και  Β) εντελώς άλλο διαφορετικό αντικείμενο έρευνας τι απέγινε όλο αυτό το συγκεντρωθέν υλικό που προορίζονταν να διαφωτίσει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Υλικό το οποίο αποτελείτο: 20.798 σελίδες πρακτικά, και  από 260 φακέλους. Φάκελοι οι οποίοι σφραγίστηκαν σε έξι μεταλλικές με σύστημα ασφαλείας αρχειοθήκες-ντουλάπες. Ντουλάπες οι οποίες αρχικά  τοποθετήθηκαν στο γραφείο 54 του Ισογείου μεγάρου της Βουλής. Εν συνεχεία, μετά τις συνεχείς ανακαινίσεις,   μεταφέρθηκαν στην Παλαιά βουλή  και πρόσφατα για λόγους ασφαλείας, μεταφέρθηκαν  σε κτήριο  ιδιοκτησίας της Βουλής και του Κράτους κάπου στον Κηφισό(για ευνόητους λόγους αν και υπάρχει το  πλήρες ρεπορτάζ δεν αναφέρεται σκοπίμως που ακριβώς τοποθετήθηκαν όλοι αυτοί οι φάκελοι).        

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι φάκελοι λεηλατήθηκαν. Μαρτυρίες που ελήφθησαν και δόθηκαν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής των πραγμάτων επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου,  χάθηκαν μέσα από ντουλάπες και από  τους φακέλους!  Απόρρητα εθνικά τηλεγραφήματα που εμπεριείχε  αυτός ο φάκελος(της Κύπρου)  είτε  δεν συμπεριελήφθησαν ή δεν  τα έλαβε καν υπόψη της η εξεταστική επιτροπή -λόγο φόρτου και περιορισμένου χρόνου- όπως μας αποκάλυψαν πηγές που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να κατονομαστούν, έχουν εξαφανιστεί!  Ενδεχομένως σημαντικά ιστορικά  αρχεία  έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται σε χέρια που δεν θα έπρεπε… 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο με εντολή του Ευάγγελου Αβέρωφ, τότε υπουργού εθνικής άμυνας επί κυβερνήσεων Κων. Καραμανλή, δόθηκε εντολή σε όλες τις διευθύνσεις και τους κλάδους και των τριών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων (ήτοι Στρατού ξηράς , Πολεμικού  Ναυτικού, Πολεμικής αεροπορίας) να συγκεντρωθεί όλο το σχετικό  υλικό(σήματα, διαταγές, κτλ)  από όλες τις διευθύνσεις , να αρχειοθετηθεί να πρωτοκολληθεί και –μέρος αυτού – να σταλεί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής  μετά από σχετικό αίτημα της επιτροπής.

Όλος  αυτός  ο όγκος του συγκεκριμένου  αποδεικτικού  ιστορικού και αρχειακού υλικού που προέρχεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας , περιουσία του Ελληνικού Λαού, αγνοείται η ύπαρξη του! Ουδείς γνωρίζει που(;) και σε ποια(;) υπόγεια  υπάρχει (;) και είναι καταχωνιασμένο! ΟΥΔΕΙΣ!

Ουδείς γνωρίζει ποια(;) και πόσα(;) τμήματα αυτού όλου  του υλικού είναι ανέπαφο και ποια(;) έχουν «αλλοιωθεί» ακόμα και από πέρας του χρόνου. Πόσες και ποιες σελίδες κατέφαγαν τα «ποντίκια»;  Ποια(;) και πόσες 100αδες ή και 1000αδες έγγραφα έχουν εξαφανιστεί. Πόσα(;) και ποια (;) ακριβώς  έγγραφα –απόρρητα και μη- έχουν κλαπεί ή έχουν «τεχνηέντως» αφαιρεθεί  από την θέση τους.   

Ας ερευνήσει ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης τις αποκαλύψεις και καταγγελίες μας και θα βρεθεί ο ίδιος και η Ελληνική Βουλή ενώπιον ενός νέου εθνικών διαστάσεων  σκανδάλου.

Ας ψάξει να βρει που βρίσκεται και σε ποια κατάσταση όλο αυτό το υλικό που συναποτελεί το ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Οφείλει να το πράξει. Αυτό το υλικό είναι μέρος της σύγχρονης ζώσας ιστορίας του έθνους (όπου η λέξη  Έθνος συμπεριλαμβάνεται ως ενιαία εθνική  οντότητα Ελλάς και Κύπρος).  Υλικό που θα γράψει την ιστορία. Οφείλει και πρέπει η Βουλή να πληροφορηθεί τι έχει γίνει όλο αυτό το υλικό ύψιστης εθνικής σημασίας για Ελλάδα και Κύπρο που βρίσκεται; Τι απέγινε; Αν είναι όλο στην θέση του; Αν εξακολουθεί να υπάρχει ή έχει αλλοιωθεί;  Το οφείλουν ως ελάχιστη ένδειξη  Τιμής προς τους αδικοχαμένους μαχητές της ΕΛΔΥΚ και τους εθελοντές. Το οφείλουν στην πατρίδα. Το οφείλουν στις επόμενες γενιές. Να μπορούν να παιδιά των παιδιών μας –αφού δεν μπόρεσε η δική μας και ίσως η επόμενη γενιά τουλάχιστον οι μεθεπόμενες – να πληροφορηθούν όλη την αλήθεια για τα γεγονότα σε Ελλάδα και Κύπρο  που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.      

Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ… 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΗΥΝΑΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ Κ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ & ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ