1974-2014: 40 χρόνια εισβολής και κατοχής της μαρτυρικής Κύπρου.40 χρόνια Προδοσίας! Ως πότε;;; Mια μεγάλη αποκαλυπτική δημοσιογραφική έρευνα-ιστορικό αφιέρωμα.ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ.

Tου Αντώνη Κακαρά, Αντιπλοίαρχος ε.α.

ΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ -NEA ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το στρατιωτικό καθεστώς στα πλαίσια των διαδικασιών για αυτοπροστασία και για έλεγχο της χώρας, καθιέρωσε …μεταξύ των άλλων μηνιαίες συσκέψεις στο χώρο του αρχηγείου στρατού, με σκοπό την εξέταση « … της καταστάσεως από απόψεως Εθνικής Ασφαλείας και Δημοσίας Τάξεως». Σ’ αυτές συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και συζητούνται. Για όλες τις συσκέψεις από Μάιο 1971 μέχρι Δεκέμβρη 1972, των οποίων διατίθενται τα πρακτικά, οι συμμετέχοντες είναι όλοι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) εκτός των δύο αρχηγών αστυνομίας και χωροφυλακής. Σύνολο μέχρι είκοσι ένστολοι. Παρατίθενται τα στοιχεία τους και οι υπηρεσίες των οποίων είναι οι επικεφαλής και δεν αλλάζουν για όλο το διάστημα, παρά όταν κάποιος μετατίθεται.

 Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη Μαίου 1971 είναι :[1]«Στρατηγός Αγγελής Οδυσσεύς Αρχηγός Ε.Δ., Αντιναύαρχος Μαργαρίτης Κων/νος Αρχηγός Ναυτικού, Αντιπτέραρχος Κωστάκος Δημήτριος Αρχηγός Αεροπορίας, Αντιστράτηγοι Μπρούμας Νικόλαος Υπαρχηγός ΑΕΔ,  Μαστραντώνης Μιχ. Δ/της ΑΣΔΕΝ, Γκόλιας Κων/νος ΑΥ/ΑΣ, Καρυώτης Αν. Αρχηγός Χωροφυλακής, Γαλανόπουλος Αρχηγός Αστυνομίας, Υποστράτηγοι Θωμόπουλος Γεώργ.ΓΔ/ΓΔΕΑ, Μουρίκης Θεοφάνης ΔΑΚ/ΑΕΔ, Μαυρομάτης Βασίλειος Δ/ντής ΣΔΑ, Ταξίαρχοι Τριανταφύλλης Ηλίας Δ/ντγής 2ας ΜΕΟ/ΑΕΔ, Συντ/ρχες Επιτήδειος Αθ. Δ/ντής 2ου ΕΓ/ΑΣ, Τζανέτος Παν. Δ/ντής Στρατιωτικού Γρ. Πρωθυπουργού, Αντ/ρχες       Παπουτσίδης Αλ.Επιτ. Β΄Κλάδου ΚΥΠ, Μανιόπουλος Χρ. Επιτ. 2ου ΕΓ/ΑΣ,  Σπηλιόπουλος Θεόδ. Επιτ. 2ας ΜΕΟ/ ΑΕΔ, Ταγματάρχης Περδίκης ΕΓΑ/ΑΣ..»

Οι συσκέψεις γίνονται υπό την προεδρία του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ), που είναι ο Αγγελής σε όλο το διάστημα που διατίθεται αρχείο. Γνωρίζουμε πως τις συνέχισε και ο Μπονάνος  (ο Αγγελής είχε αντικατασταθεί από τον Ζαγοριανάκο τον Αύγουστο και ο τελευταίος από τον Μπονάνο το Νοέμβρη του 1973 με την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη). Σημειώνει ο Μπονάνος σε βιβλίο του[2] «..επί των ημερών μου συμμετείχαν….ο αρχηγός της ΚΥΠ Σταθόπουλος ο οποίος και είχεν φροντίσει όταν ανέλαβε, να τοποθετήσει εις μυστικόν διά τους τρίτους σημείον του γραφείου μου μαγνητοφωνικήν εγκατάστασιν …» .

Η αποκάλυψη από τον ίδιο στο βιβλίο του, πως ως  ΑΕΔ σε συνεργασία με την ΚΥΠ μαγνητοφωνούσε τους συμμετέχοντες σε συσκέψεις και άλλες συνεργασίες στο γραφείο του, δηλώνει και την ποιότητα μαγνητοφωνούντων και μαγνητοφωνούμενων. Οι συσκέψεις από τη σύνθεση και τα θέματα που συζητούσαν, είναι ότι πιο αντιπροσωπευτικό και ισχυρό διαθέτει το καθεστώς (σε όλο τον κρατικό μηχανισμό σε επιτελικό επίπεδο) επομένως πρέπει να ήταν το δεύτερο στην ιεραρχία συλλογικό όργανο της δικτατορίας. (Και τούτο εάν δεχτούμε πως λειτουργούσε η αποκαλούμενη ΄΄επαναστατική επιτροπή΄΄. Ή εάν επί Παπαδόπουλου συνέρχονταν τα στρατιωτικά μέλη της κυβέρνησης, που ήταν και οι κυριότεροι αλλά όχι οι ισχυρότεροι πλέον των συνωμοτών, αφού δεν είναι εν ενεργεία. Αργότερα επί Ιωαννίδη, το ισχυρό συλλογικό όργανο, πρέπει να ήταν η τριανδρία Ιωαννίδη, Μπονάνου, Γκιζίκη. Το όργανο αυτό συνέρχεται ανά εβδομάδα στο σπίτι του δοτού Πρωθυπουργού Ανδρουτσόπουλου από Απρίλιο του 1974. Ο Ιωαννίδης όμως, κατά τον Μπονάνο τους έβλεπε όλους και χωριστά τον καθένα.  Εκτός από τους κορυφαίους υπήρχαν και οι ομάδες των πιστών του Ιωαννίδη και υποστηρικτών του αξιωματικών μικρών βαθμών, που δεν έχουμε μαρτυρίες, εάν και πώς λειτουργούσαν.)

Τα συζητούμενα στις συσκέψεις θέματα έχουν τυποποιηθεί κατά κατηγορίες, αναλύονται, ανταλλάσσονται απόψεις και λαμβάνονται αποφάσεις. Από την αρχιτεκτονική των εγγράφων που είναι σε όλα η ίδια, προκύπτουν τα ακόλουθα θέματα των συσκέψεων κατά κατηγορία:

·         «Πρόοδος επί αποφάσεων προηγουμένης συσκέψεως.

·         Συνοπτική εκτίμησις εις τον τομέα της Δημοσίας Τάξεως και Ασφαλείας του προηγουμένου μηνός.

·         Απόψεις επί της καταστάσεως από απόψεως Δημοσίας Τάξεως και Ασφαλείας

·         ….Πληροφορίαι περί της δραστηριότητος των Αναρχικών εις το εξωτερικό. Έτερα θέματα.»

Οι συζητήσεις καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα δραστηριοτήτων των αντιστοίχων φορέων που εκπροσωπούν οι συμμετέχοντες στις συσκέψεις. Εκείνα δηλαδή που σχετίζονται με τη στήριξη του καθεστώτος, την πάταξη της αντίστασης και κάθε είδους αντιδράσεων, τις πληροφορίες που διαθέτουν για συγκεκριμένα πρόσωπα, ομάδες, ΜΜΕ, οργανώσεις, φοιτητές, απόδημο ελληνισμό, στρατιωτικούς ε.α. …. Πρόκειται για θεσμοθετημένο πλέον όργανο εξουσίας, του οποίου οι αποφάσεις είναι εκτελεστές, αφού οι ίδιοι είναι και επικεφαλής των κρατικών φορέων που θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις. Κατά συνθήκη οι αποφάσεις αφορούν ενέργειες καταστολής- τιμωρίας- διώξεων.

Δεν πρέπει να εκπλήσσει το ότι, οι κορυφαίοι του κρατικού μηχανισμού συζητούν και αποφασίζουν και επί σοβαρών θεμάτων, με σκεπτικό χαμηλού επιπέδου. Για να εξελιχθούν αυτά τα στελέχη στις κορυφές των πυραμίδων των αντιστοίχων Όπλων, Σωμάτων και Διευθύνσεων κάλυπταν προϋποθέσεις επιλογής, που περιορίζονταν στην πίστη και αφοσίωση στην ΄΄επανάσταση΄΄. Οι πληροφορίες για αντιχουντικές δράσεις, τα θέματα που συζητούνται, οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις και  οι αποφάσεις των συσκέψεων απασχολούν  σημαντικό χρόνο τις υπηρεσίες και ηγεσία της δικτατορίας.[3]  Σε όλα  τα σχετικά έγγραφα επαναλαμβάνονται σχεδόν τα ίδια, αφού πρόκειται για το ίδιο φάσμα θεμάτων, που αφορούν την αντιδικτατορική δραστηριότητα. Μόνο που οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις (ΨΕ) ασχολούνται αποκλειστικά με τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης (ΜΜΕ)….

Και εφ’ όσον πρόκειται για εχθρούς της χώρας, καλώς καμωμένα. Όταν όμως πρόκειται για υπεράσπιση μικρής ομάδας ανθρώπων και των συμφερόντων που εκπροσωπούν, τότε έχουμε εκτροπή και έλλειμμα δημοκρατίας. Γι’ αυτό χρειάζεται εξ’ άλλου το αυταρχικό καθεστώς. Ως εχθρός στις ΨΕ θεωρούνται οι αντίπαλοι του δικτατορικού καθεστώτος και ο λαός γενικότερα, ενώ οι εντολές αναφέρονται σε οδηγίες του NATO/SHAPE. Από το έγγραφο αυτό με τους ορισμούς μαθαίνουμε πως :

Ψυχολογικές Επιχειρήσειςείναι «… το σύνολον των πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών και ιδεολογικών δραστηριοτήτων, αίτινες αποβλέπουν … εις τον ψυχολογικόν επηρεασμόν εχθρών και φίλων….να καταστήσουν απροσβλήτους τας ΕΔ και πληθυσμόν…εκ της φθοροποιού αντιπάλου προπαγάνδας…». ….

Η Προπαγάνδαδιακρίνεται σε λευκή, φαιά και μαύρη.. Λευκή είναι εκείνη της οποίας η πηγή παρουσιάζεται, φαιά δεν αναγνωρίζεται και μαύρη είναι «..τοιαύτη εμφανιζομένη υπό το προσωπείον διαφόρου της πραγματικής πηγής». Το Απριλιανό καθεστώς έκανε τις ΨΕ ολόκληρο μηχανισμό αμυντικό/ επιθετικό προπαγάνδας για τους εχθρούς του και για αντιμετώπιση/ διαχείριση του ελληνικού λαού.

Τα Δελτία Ψυχολογικών Επιχειρήσεως που εκδίδονται από το αρχηγείο ναυτικού, δεν αφορούν κανένα πόλεμο και καμία εχθρική χώρα και τον πληθυσμό της. Αφορούν Έλληνες πολίτες και τον ελληνικό λαό…… Από τα έγγραφα γίνεται αντιληπτό το φάσμα θεμάτων που τους ενδιέφερε και είναι τα ακόλουθα (από Ιούνιο 1971 μέχρι Δεκέμβρη 1972):Μέτρα για αεροπειρατείες, εξοπλισμός ομάδων αντιμετώπισης κ.λ.π.(σε όλες τις συσκέψεις σχεδόν αποτελούσε θέμα για συζήτηση), Απασχόληση καταδίκων στρατιωτών Μαρτύρων του Ιεχωβά (πολύ συχνό θέμα στις συζητήσεις τους), Φάκελοι ευρισκομένων σε εκτόπιση, Στρατιωτικοί που απολύθηκαν από εκτοπίσεις και η παρακολούθησή τους, Μέτρα ελέγχου εισερχομένων από το εξωτερικό, Εκδοτική δραστηριότητα ΄΄κομμουνιστικών οίκων΄΄, Ενίσχυση με πρόσθετο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, Μέτρα ασφαλείας στη γέφυρα Αξιού ποταμού, Εορτασμός Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων και μέτρα ασφαλείας, Στέρηση ιθαγενείας διαφόρων προσώπων (Γ.Μυλωνά, Φ.Βεγλερή, Μ.Θεοδωράκη, Γ.Βολουδάκη τον Σεπτέμβρη και Θεοδωράκη, Μπακογιάννη κ.ά. τον Νοέμβρη 1971), Δήμευση περιουσίας όσων αφαιρέθηκε η Ιθαγένεια και δρουν ΄΄αντεθνικώς΄΄, Άσκηση δίωξης κατά του Συνταγματάρχη ε.α. Βάρσου, Πιστοποιητικά Κοινωνικών Φρονημάτων, εξέταση νομοθετικής κατάργησής τους, Νομιμοφροσύνη υπαλλήλων, Δραστηριότητες απολυθέντων της Λέρου κομμουνιστών , Απαγόρευση εισόδου στη χώρα ΄΄αντεθνικώς δρώντων΄΄, Θέση σε καθεστώς μεσεγγύησης της περιουσίας όσων αφαιρέθηκε η Ιθαγένεια, Στέρηση Ιθαγένειας σε όσους με δηλώσεις ή ενέργειες προκαλούν επέμβαση ξένων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, Δραστηριότητες Αντιστράτηγου Ιορδανίδη (αλλά και μιας σειράς άλλων αποστράτων και αποτάκτων που είναι σχεδόν πάντα οι ίδιοι, κυρίως της οργάνωσης ΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ΄΄),

Πρόσφατες απόπειρες αεροπειρατειών κατά αεροσκαφών της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, Επιπτώσεις από την κατάργηση του στρατιωτικού Νόμου (σύσκεψη Φεβρουαρίου 1972), Συνεργασία-συντονισμός στρατιωτικών αρχών και υπηρεσιών ασφαλείας στις περιοχές που έπαυσε να ισχύει ο στρατιωτικός νόμος, Εξακρίβωση εισόδου στη χώρα Ν. Βενιζέλου, Μέτρα προς αποτροπή απαγωγής προσωπικοτήτων, Κινήσεις στο φοιτητικό χώρο, αντιμετώπιση φοιτητικών προβλημάτων και εκδοτικής δραστηριότητος κομμουνιστών, Συλλογή πληροφοριών στη Γερμανία (σύσκεψη 2-6-72), Πρόταση ΓΔΕΑ και διακοπή αναβολής κατάταξης σε ΄΄αντεθνικώς δρώντας φοιτητάς εσωτερικού΄΄, Συγκρότηση επιτροπής για επανεξέταση και έλεγχο συστήματος ασφάλειας φυλακών Υπ.Δικαιοσύνης, Αφαίρεση Ιθαγένειας Π.Μπακογιάννη (σύσκεψη 5-7-72), Συλλογή πληροφοριών ΄΄εν τω εξωτερικώ΄΄,

Αυτά είναι τα θέματα που αναφέρουν τα έγγραφα, που στέλνονταν στους συμμετέχοντες για σύγκληση των συσκέψεων. Κάθε έγγραφο περιλάμβανε και τον πίνακα με την ημερήσια διάταξη, όπου καταγράφονταν τα προς συζήτηση ζητήματα. Στην πράξη συζητούσαν πολύ περισσότερα, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά. Τα στελέχη των ΕΔ και οι  δύο αρχηγοί  των Σωμάτων Ασφαλείας συζητούσαν για συλλήψεις πολιτών, για δήμευση περιουσιών, για αφαίρεση ιθαγένειας από πολιτικούς αντιπάλους της 21ης Απριλίου. Και μέσα σε όλα συζητούσαν και για διακοπή αναβολής στράτευσης φοιτητών, θεωρώντας τη θητεία ως τιμωρία. Κανείς δεν έφερνε αντίρρηση στις αποφάσεις…..

Τέτοιοι λεβέντες δηλαδή ήταν οι άνθρωποι! Να συμπληρώσουμε πως κανείς τους δεν αυτοκτόνησε κιόλας μετά την συντριβή όλων όσων διακήρυτταν και ειδικά μετά την εισβολή των Τούρκων;

 

(από σ.164 κ επ. Β΄ τόμο της σειράς του Α.Κακαρά, Οι Έλληνες Στρατιωτικοί, Παπαζήση, Αθήνα 2006)

 


[1]Βλ. πρακτικό συσκέψεως της 6-5-1971 από τη Διδακτορική Διατριβή του ιδίου, Οι Έλληνες Στρατιωτικοί.

[2]Βλ. ΜΠΟΝΑΝΟΥ ΓΡ., Η Αλήθεια, Copyright  Μπονάνος, Αθήνα 1986 . 

[3]Βλ. Διατριβή ως άνω,  πίνακες 2,3 και 4 παραρτήματος Α.