Το πιλοτικό πρόγραμμα των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής “Ανοιχτή Αγκαλιά” για την πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, που υποστήριξε κατά το 2013 η Εταιρεία, οδήγησε σε συμπεράσματα που μελαγχολούν. Σε ποσοστό 11,5% τα παιδιά 4–10 ετών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν υπέρβαρα και 50,5% -ένα στα δύο- παχύσαρκα.

Η εικόνα επιβεβαιώνει την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία παρουσιάζονται δείκτες υγείας για 34 χώρες. Όσον αφορά στον παράγοντα κινδύνου “παχυσαρκία”, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των μεσογειακών χωρών με το 19,6% του πληθυσμού να έχει σοβαρά προβλήματα με το σωματικό βάρος του- και είναι γνωστό ότι τα προβλήματα ξεκινούν από τις παιδικές ηλικίες.

Το πρόγραμμα, με χορηγό την INTERAMERICAN, περιελάμβανε εκτός από τις εξετάσεις ενημέρωση και διαδραστικά παιχνίδια για τη διατροφική αγωγή, την πρόληψη και τη σωματική άσκηση. Αναπτύχθηκε, με την εθελοντική συμμετοχή διαιτολόγων-διατροφολόγων και παιδιάτρων, στα νησιά Σύμης, Τήλου, Νισύρου, Κάσου, Χάλκης, Φούρνων και Λειψών, στο πλαίσιο των εκστρατειών προληπτικής ιατρικής και ενημέρωσης που οργανώνει η “Ανοιχτή Αγκαλιά” στις ακριτικές περιοχές. Η Εταιρεία συνεχίζει και φέτος την υποστήριξη της “Ανοιχτής Αγκαλιάς” και θα είναι χορηγός της μεγάλης συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί υπέρ του κοινωνικού έργου της ΜΚΟ στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού στις 2 Σεπτεμβρίου, με τη συνεργασία της Λαϊκής Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”.

Πηγή