Δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι!

Του Γιώργου Κράλογλου

Οι κομματικοί συνδικαλιστές στα κρατικά μονοπώλια ρεύματος, και ταχυδρομείων κάνουν «πάρτι» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και δεν ανοίγει μύτη. Η Βουλή απαλλάσσει «ηγέτες» του αγροτικού «συνεταιρισμού» για κονδύλια 500 εκατ. ευρώ που ζητάει πίσω η Ε.Ε και περνάει στα ψιλά. Το μονοπώλιο του ΙΚΑ σου ρυθμίζει χρέη αν κάνεις νόμιμα τα αυθαίρετά σου. Και ο Μάριο Ντράγκι ζητάει από αυτήν την Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις για να δει ανάπτυξη…

Μια ματιά στην επικαιρότητα ενός 24ώρου στην Ελλάδα αν έριχνε ο κ. Ντράγκι ήταν αρκετή για να καταλάβει ότι η χώρα αυτή είναι καταδικασμένη από την ίδια την δομή και την λειτουργία της ανεξάρτητα από τον ποιος παριστάνει την κυβέρνηση και ποιος κάνει τον σωτήρα για να την διαδεχθεί. Γιατί εμείς έτσι μάθαμε και έτσι βολευτήκαμε να ζούμε.

Και το χθεσινό 24ωρο είναι αρκετό για μια ιδέα της εικόνα μας. 

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής μας είπε χθες επίσημα ότι « διενήργησε έλεγχο στα ΕΛΤΑ το 2011, για την νομιμότητα των οικονομικών ενισχύσεων της Ομοσπονδίας κρατικών υπαλλήλων των ΕΛΤΑ και όπως προέκυψε το συνολικό ποσό που εισέρευσε προς την Ομοσπονδία το 1999-2010 από συνδρομές, επιχορηγήσεις και ενισχύσεις των ΕΛΤΑ ανέρχεται σε 16 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Μας είπε ακόμη ότι διαβίβασε την Έκθεση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος διενήργησε έδωσε εντολή στην Οικονομική Αστυνομία να προβεί σε φορολογικό έλεγχο της ΠΟΣΤ για την τετραετία 2007-2010. 

Η οικονομική Αστυνομία μας είπε με την σειρά της ότι ο έλεγχός της αφορούσε εισροές περίπου 8 εκατομμυριών και έπιασε πλήθος σοβαρών παρατυπιών και ατασθαλιών διαχείρισης.

Μέσα σε ένα 24ωρο μόνο μάθαμε ότι μέσα στην κρίση (2007-2010) οι ΕΛΤΑτζήδες «ανταγωνιζόμενοι» του ΔΕΗτζήδες έκαναν πάρτι με 8 εκατ. ευρώ από τα 16 εκατ. ευρώ του «πάρτι» του 1999-2010. 

Ότι η διαφορά ΕΛΤΑτζήδων με τους ΔΕΗτζήδες είναι μόνο στα ποσά αφού οι ΔΕΗτζήδες ξεπέρασαν τα 20 δισεκ. ευρώ) . 

Και ίσως και στο ποιος από τους συνδικαλιστές των κρατικών μονοπωλίων (ενέργειας, μεταφορών, νερών και ταχυδρομείων) «σκίζεται» περισσότερο για τα συμφέροντα του λαού ανοίγοντας και κλείνοντας τα «κρατικά μαγαζιά» όποτε του γουστάρει…

Μάθαμε επίσης ότι οι «λουφέδες» αυτοί είναι γνωστοί από το 2011 σε όλη την κρατική μηχανή και τις κυβερνήσεις και μόλις μετά από μια 4ετία ξεκινάει το ψάξιμο!!. 

Μάθαμε τέλος ότι κανείς από τις Διοικήσεις των ΕΛΤΑ μέχρι το 2010 δεν κυνηγήθηκε . Και , λογικά, αυτοί που θα επιλεγούν…να κυνηγηθούν ( σύμφωνα με τον ρυθμό που ακολουθήθηκε ήδη) θα είναι τότε ηλικίας περίπου 140 ετών!! .

Νωρίτερα δεν προβλέπεται να γίνει κάτι… 

Η Βουλή , τώρα, μας ενημέρωσε και επισήμως χθες ότι οι «συνεταιριστές» της αγροτικής οικονομίας που τους κατηγορεί η Ε.Ε. ότι έφαγαν επιδοτήσεις 500 εκατ. ευρώ και μας τα ζητάει πίσω απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες τους και είναι λευκοί ως περιστερές… 

Τι μάθαμε συνεπώς και από αυτήν την «πολιτική μέριμνα» ; 

Ότι οι κουτόφραγκοι όταν βλέπουν ότι τα κονδύλια που δίνουν γίνονται ουίσκι στα ελληνικά σκυλάδικα τα θέλουν πίσω και τρέχα γύρευε ποιος θα τους πληρώσει …

Το υπουργείο Οικονομικών μας είπε (με το δελτίο στοιχείων της γενικής κυβέρνησης) ότι στον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ μειώθηκε πάνω από 1 δισεκ. ευρώ το πλεόνασμα.

Μάθαμε δηλαδή ότι οι δαπάνες για συντάξεις, παροχές ασθενείας, λοιπές παροχές είναι κατά 1 δισ. ευρώ μεγαλύτερες από τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και έμμεσους φόρους. 

Αυτό που δεν μάθαμε είναι τι θα γίνει και τι κοψίματα ετοιμάζονται …

Το ΙΚΑ όμως μας είπε ταυτόχρονα ότι όσοι νομιμοποίησαν τα αυθαίρετά τους και πλήρωσαν τα πρόστιμα για τις πολεοδομικές παραβάσεις μπορούν να ζητήσουν διαγραφή των χρεών τους. Και όσοι έχουν υπαχθεί ή μπορεί μελλοντικά να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου 4178/2013 και οφείλουν εισφορές στο ΙΚΑ μπορούν να πετύχουν την πλήρη διαγραφή .
 
Άρα στην Ελλάδα μπορείς να χτίσεις και «στα ελεύθερα οικόπεδα» στις στήλες του Ολυμπίου Διός…αρκεί να έχεις λεφτά να πληρώνεις πρόστιμα. Τίποτε άλλο δεν θα πάθεις . 

Και μέσα στον καταιγισμό αυτών των «εξελίξεων» ενός και μόνο 24ώρου στην Ελλάδα βγαίνει ο κ. Μάριο Ντράγκι να μας πει ότι πρέπει να χαμηλώσουμε τους φόρους στην Ελλάδα , να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και να τρέξουμε την ανάπτυξη γιατί υπάρχει φόβος να μας προλάβουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις λόγω Ουκρανίας και Ρωσίας. 

Μα είναι με τα καλά του ο άνθρωπος ή μας μπερδεύει με άλλη χώρα; Εκτός αν την «ανάπτυξη» της Ελλάδας με τα έτοιμα που τρώμε, την παραοικονομία και τους «τζίρους» στα σουβλατζίδικα, τους χωριάτικούς φούρνους και τις καφετέριες την έχει πάρει στα σοβαρά.