Tο πρακτορείο Anadolu, με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την τουρκική «“Επιχείρησης Αττίλα” – μιας τεράστιας στρατιωτικής επέμβασης για την προστασία των τ/κ από τη διακοινοτική βία (inter-communal)[sic!] που έπληξε το νησί το 1974», συζήτησε με ειδικούς για το Κυπριακό ζήτημα, όπως αναφέρει δημοσίευμα αναρτημένο στην ιστοσελίδα του, όπου παρατίθενται και οι απόψεις τους.

«Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο νησί», λέει ο Αχμέτ Σεζέν, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου στη Βόρεια Κύπρο, και συνεχίζει : «Στις δύο πλευρές, δε βλέπω την αναγκαία καλή θέληση και την ηγεσία, που θα πιέσουν για μια πραγματική λύση». Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων στο νησί ξεκίνησε με το κοινό ανακοινωθέν τον περασμένο Φεβρουάριο και το Μάϊο, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Joe Biden επισκέφτηκε το νησί. Με αυτή του την επίσκεψη, ο Biden αποτέλεσε τον πρώτο ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο που επισκέφτηκε το νησί τα τελευταία 50 χρόνια.
Ο Σεζέν εκτιμάει ότι οι Αμερικανοί είναι αυτοί που διατηρούν ζωντανό το κλίμα των διαπραγματεύσεων. «Αν οι Αμερικανοί αποσυρθούν, τότε όλο αυτό θα καταρρεύσει πολύ σύντομα», καταλήγει.

O Niya Kizilyrek, ο οποίος το 1995, έγινε ο πρώτος τ/κ λέκτορας,που εργάστηκε στην ε/κ πλευρά, εκτιμά ότι η Άγκυρα δεν έχει προσπαθήσει για τη βελτίωση της εικόνας της στους ε/κ. «Ίσως η άποψη των ε/κ είναι λίγο υπερβολική για την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία δεν έκανε ποτέ τίποτα για να αλλάξει την άποψή τους», θεωρεί ο Kizilyrek

Ο Harry Tzimitras, Διευθυντής του Τμήματος για την Κύπρο στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη, στο Όσλο, είπε ότι«Τουρκία και Ελλάδα – ιδίως η Τουρκία – θα πρέπει να δώσουνένα σαφές μήνυμα προς τους ε/κ, τ/κ και τη διεθνή κοινότητα,μέσω του οποίου θα αποδεικνύεται η δέσμευσή τους για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό». Ο Tzimitras πιστεύει ότι«Υπάρχει πολλή δυσπιστία, που συνδέεται με το παρελθόν όχι μόνο μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού αλλά και μεταξύ των δύο χωρών – της Τουρκίας και της Ελλάδας»