Με αφορμή τις παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ απο την Τουρκία  το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργόν Εξωτερικών, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τους Αρχηγούς των Κομμάτων επιστολή με το πιο κάτω περιεχόμενο:

«   Αξιότιμοι κύριοι,

Η παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία

Οι Τουρκικές στρατιωτικές παρενοχλήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ συνιστούν βάναυση παραβίαση των Κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Αν είμασταν στρατιωτική δύναμη τέτοια παραβίαση θα σήμαινε πόλεμο. Όμως στρατιωτική δύναμη δεν είμαστε και γιαυτόν το λόγο η Διεθνής Κοινωνία μας έχει δώσει, άλλη επιλογή. Μας έδωσε την επιλογή του ΟΗΕ ο οποίος μέσω του Καταστατικού του Χάρτη μας προσφέρει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τέτοιες επιβουλές. 

Γιαυτό, η Κυπριακή Δημοκρατίαθα έπρεπε, επικαλούμενη τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, ήδη να είχε  προσφύγει στο Συμβούλιο  Ασφαλείας με σταθερά ασυμβίβαστο αίτημα δικό της,

  • την καταγγελία της Τουρκικής επιθετικότητας και,
  •  την απαίτηση να κληθεί η Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις και εφόσον δεν συμμορφωθεί να ζητηθούν κυρώσεις και άλλα μέτρα ακόμη και επέμβαση του ιδίου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παρομοίωςθα έπρεπε να είχε συγκληθεί έκτακτα και το ανάλογο Ευρωπαϊκό Σώμα με το ίδιο αίτημα και με την απόφαση να ανακοπεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αφού δε, εγένοντο οι δύο αυτές προσφυγές, τότε και μόνο τότε θα έπρεπε να ακολουθήσουν και όλες αυτές οι επαφές που κάμνει τώρα η Κυβέρνηση, με Κυβερνήσεις άλλων χωρών ώστε, να στηριχθούν οι προσφυγές.  Χωρίς τις προσφυγές τα διαβήματα και οι διπλωματικές ενέργειες ευνοούν αποκλειστικά τον επιδρομέα με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για το αδύνατο θύμα.  Αυτό, σε ότι αφορά το Κυπριακό είναι διαπιστωμένο γεγονός εδώ και 40 χρόνια.

Μόνο μέσα απο αυτές τις διαδικασίες του ΟΗΕ  θα ξεκαθαρίσει και ποιοί είναι φίλοι και ποιοί εχθροί και όχι μέσα απο τις φιλοφρονήσεις σε σαλόνια.

Πέραν τούτου να απαιτήσουμε την στρατιωτική στήριξη της Ελλάδος και να επιδιώξουμε την  αναζωογόνηση άλλων  αποτρεπτικών στρατηγικών συμμαχιών. 

Θέλουμενα πιστεύουμε, πως τα Κόμματα θα παρέμβουν προς την  Κυβέρνηση για να  δράσει έστω και τώρα όπως εισηγούμαστε  και δεν θα ακολουθήσει τις συμβουλές των άσπονδων «φίλων» να συζητήσει το θέμα του διαμοιρασμού των Φυσικών πόρων μεταξύ των δύο  Κοινοτήτων  με κερασάκι στην «τούρτα της απάτης», την ψεύτικη υπόσχεση πως η Τουρκία θα συνδράμει επικοδομητικά!

Κύριοι, η Κομματική Ηγεσία του τόπου και Κυβέρνηση έχετε τη σοβαρή ευθύνη να θωρακίζετε τον τόπο και τον Λαό έναντι κάθε επιβουλής , εσωτερικής και εξωτερικής.  Η θωράκισή αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί μέσα απο τον ΟΗΕ μόνο με τον τρόπο που προνοείται στον Καταστατικό Χάρτη και οχι μέσα απο ενέργειες εκτός του Καταστατικού Χάρτη, όπως συμβαίνει  με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού τα τελευταία 40 χρόνια και με την ανάπτυξη συμμαχιών που προσφέρονται. Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί επικίνδυνα.»»

Απο το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια