Βήμα βήμα έχει καταστρωθεί το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξελιχθεί ομαλά η αξιολόγηση και δεν θα υπάρξουν περιπλοκές που θα οδηγήσουν σε εμπλοκή τη διαδικασία. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των stress tests των τραπεζών συνιστά την αφετηρία μιας διαδρομής που μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα και εντός των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου. Στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπεται:

• Επιστροφή των κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα.

• Επιστολή του κ. Α. Σαμαρά προς το ΔΝΤ όπου, επισήμως, θα ζητεί τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.

• Ωρίμανση των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά, προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι των αγορών.

• Εναντι της χρηματοδοτικής στήριξης, η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις μέσω συγκεκριμένου και μετρήσιμου σχεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως σε Ε.Ε. και ΕΚΤ μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων, «letter of intent».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως η Ελλάδα «τα έχει πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, πληρώνοντας βέβαια», όπως τόνισε, «μεγάλο κόστος, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες». Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως «δεν περιμένω το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους να αποτελέσει πρόβλημα» και παρέπεμψε τις όποιες συζητήσεις για επιπλέον βοήθεια στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ο επικεφαλής του Ευρ. Τμήματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν δήλωσε χθες ότι η άποψη του Ταμείου είναι ότι «σε αυτή την κατάσταση είναι προτιμητέο να διατηρήσουμε ένα είδος σχέσης». Επανέλαβε τη δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι η σχέση της Ελλάδας με το Ταμείο είναι εξελισσόμενη και τόνισε ότι οι συζητήσεις για το πώς μπορεί αυτή να διαμορφωθεί μόλις ξεκινούν. Οσο για τους όρους της νέας συμφωνίας που προτείνει το ΔΝΤ, εκτιμά ότι «είναι μια σχέση που εξελίσσεται και τα χαρακτηριστικά της θα πρέπει να συζητηθούν». Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, «τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την πρόσβαση στις αγορές. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι ακόμη η κατάσταση είναι κάπως επικίνδυνη, όπως είναι εμφανές από την πρόσφατη άνοδο των spreads».

Ο κ. Τόμσεν είπε ακόμη ότι το ΔΝΤ δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση από την ελληνική πλευρά που να ζητεί το τέλος του προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις μόλις ξεκινούν. Η εντύπωση του ΔΝΤ είναι ότι η αυριανή συνάντηση των κ. Γκ. Χαρδούβελη, του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου, με την κ. Λαγκάρντ, δεν θα είναι το τέλος του δρόμου, αλλά ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας.

Καθημερινή