Έντονο παρασκήνιο

Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο που συμμετείχε στις συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Κυριακή (12/10) στην Ουάσινγκτον, η χώρας μας «θα συνεχίσει να έχει σχέση με το Ταμείο αλλά όχι με τους ίδιους όρους». 

Έντονο παρασκήνιο συνοδεύει τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Ταμείο χαρακτηρίζεται βαθύτατα αντιδημοφιλές στην Ελλάδα για την επιμονή του στις περικοπές με βάση το πρόγραμμα διάσωσης ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι η απεμπλοκή των δεσμών με το ΔΝΤ, θα βοηθήσει «στην αλλαγή πορείας της πολιτικής τύχης του».

«Όλα είναι στο τραπέζι, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Το ΔΝΤ είναι θετικό διότι θεωρεί πως έχει συμβάλει στην πρόοδο στην Ελλάδα», δηλώνει αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, μετά από μια συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το ΔΝΤ συνεχίζει με μια αξιολόγηση μετά το πρόγραμμα σε κάθε χώρα που δανείζει. Θα έχουμε μία σχέση με το ΔΝΤ αλλά όχι με τους ίδιους όρους», προσθέτει.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα αφότου φύγει, αναμένεται να έχει πολιτικές επιπτώσεις στην κυβέρνηση, η οποία θέλει να παρουσιάσει την αποχώρηση του ΔΝΤ ως μια λήξη της επιτήρησης από τον οργανισμό, ενώ η αντιπολίτευση δηλώνει ότι τίποτα δεν θα τελειώσει ουσιαστικά, μόνο τύποις.

Παράλληλα, αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει «στήριξη» από την ΕΕ με τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής ή αλλιώς, κάτι που θα εξασφαλιστεί υπό όρους όπως την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων.

Στο Eurogroup ο Χαρδούβελης μετά τον «πάγο» του ΔΝΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ «ψαλίδισε» τις προσδοκίες της ελληνικής αντιπροσωπείας για αλλαγή πολιτικής και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μετέωρο βήμα στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Στο Eurogroup σήμερα ο υπουργός Οικονομικών. 

Συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε το βράδυ της Κυριακής στην Ουάσινγκτον η ελληνική αντιπροσωπεία, με το μείζον ζήτημα της συνέχισης –ή όχι– της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας από την πλευρά των δανειστών να αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης.

Οι υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, άκουσαν από «πρώτο χέρι» τις θέσεις του διεθνούς οικονομικού οργανισμού στην περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει να διακόψει το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Από πλευράς του ΔΝΤ το «παρών» στη συνάντηση –που είχε διάρκεια 40 λεπτών– έδωσαν ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

Ο κ. Χαρδούβελης, μετά τη συνάντηση, μίλησε για συστάσεις που έδωσε η κ. Λαγκάρντ για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μάς συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε».

Στο Εurogroup o υπουργός Οικονομικών

Ανάλογα μηνύματα αναμένεται να λάβει ο Γκίκας Χαρδούβελης και στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όπου σταδιακά φαίνεται να μετατοπίζεται το κέντρο των εξελίξεων για το ελληνικό πρόγραμμα και την επικείμενη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά την 26η Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται η δημοσιοποίηση των stres tests για τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι 4 συστημικές της χώρας μας.

Επόμενος σταθμός, η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας, για την οποία η Ελλάδα επιθυμεί διακαώς να ολοκληρωθεί πριν από το eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Γι’ αυτό άλλωστε η ελληνική αποστολή δεν υπέβαλε χθες γραπτό αίτημα για την ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ, που λήγει τον Μάρτιο του 2016.

Εφημερίδα των Συντακτών

Το παρασκήνιο της Ουάσιγκτον – Τι ζήτησε ο Χαρδούβελης, τι απαιτεί