Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στην Κύπρο

Καλώς ήρθατε στην Κύπρο την αέρινη, στη Μακαρία γη. Στ’ ωραίο πολύπαθο κορμί η αγνή ψυχή δεν έσβυσε. Και ζει, και ζει και ζει!» Αυτό το μήνυμα είναι από τα πολλά που απεκόμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και η συνοδεία του κατά την διάρκεια της Πέμπτης 23 Οκτωβρίου 2014, τρίτης ημέρας του προσκυνήματος του στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Είναι ένας στίχος του  ποιητή Κωστή Παλαμά που απήγγειλαν οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Κασιανού που βρίσκεται κοντά στην πράσινη γραμμή στην παλιά εντός των ενετικών τειχών Λευκωσία, όπου και σήμερα 40 χρόνια μετά, είναι ορατά τα σημάδια της συνεχιζόμενης διχοτόμησης.

Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Μύρωνα Νικολάτο και τα μέλη του Σώματος με τους οποίους συζήτησε το έργο τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Στην παλιά Λευκωσία, στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Κασιανού, ο Αρχιεπίσκοπος παρακολούθησε συγκινημένος καλλιτεχνικό πρόγραμμα των μικρών μαθητών και τους πρόσφερε ως ευλογία μικρούς ασημένιους επιστήθιους σταυρούς. Στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον διευθυντή Εθιμοτυπίας του ΥΠΕΞ, πρέσβη κ. Μάριο Κουντουρίδη, την αντιδήμαρχο Λευκωσίας κ. Ελένη Λουκαΐδου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ξεναγήθηκε από τον λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ. Γιώργο Φιλόθεου, στις εκκλησίες της Χρυσαλινιώτισσας και του Αγίου Κασιανού, το τέμενος Ταχτακαλέ και το Βασιλικό παρεκκλήσι του Μισιρίκου και στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού των Ορθοδόξων, που μετατράπηκε στην οθωμανική περίοδο σε τέμενος.

Ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης στον ομώνυμο Ναό του 14ου αιώνα, όπου ο βυζαντινολόγος, δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου του εξήγησε την ιστορία του ναού.

«Σας έχουμε στήσει στις συνειδήσεις μας ως μαντατοφόρο της θυσίας», είπε καλωσορίζοντας στο χαιρετισμό της η κ. Ευτυχία Καλεπίτη, διευθύντρια του ιστορικού σχολείου της Φανερωμένης, το οποίο ιδρύθηκε το 1859 και στο οποίο λειτουργεί δημοτικό και γυμνάσιο. Με κλαδιά μυρτιάς είχαν στρώσει οι μαθητές και μαθήτριες το προαύλιο και τα σκαλιά του σχολείου τους για να περάσει ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ στη συνέχεια παρουσίασαν ως αντίδωρο στις νουθεσίες του Αρχιεπισκόπου απαγγελίες και τραγούδια.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος υπεδέχθη τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τα μέλη της συνοδείας του στην είσοδο του αρχιεπισκοπικού μεγάρου. Κατά την συνάντησή τους, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος διαβεβαίωσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου ότι η Ομογένεια της Αμερικής επαγρυπνεί και θα συνεχίσει τον αγώνα έως ότου δικαιωθεί η Κύπρος και αποκατασταθεί η δυνατότητα ζωής και ευτυχίας για όλο τον Κυπριακό λαό. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού του για τον άοκνο αγώνα που η Ομογένεια επιτελεί στο κέντρο λήψεως αποφάσεων στην Αμερική, υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου για την Κύπρο. Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ξεναγήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ από τον διευθυντή του Μουσείου κ. Ηλιάδη και στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Χρυσόστομος. 

Το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισκέφθηκε την Βουλή των Αντιπροσώπων και είχε συνάντηση με τον προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού.

Αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο και Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Δήμο του Αγίου Δομετίου που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την διαχωριστική γραμμή. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού του Αγίου Δομετίου, υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί το ίδρυμα, έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας προς τιμήν της Ομογενείας, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Σεβασμιωτάτου. Το νηπιαγωγείο παρέχει ουσιαστικές και απαραίτητες υπηρεσίες για παιδιά άπορων οικογενειών αλλά και παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακά ή άλλα προβλήματα. Τον Αρχιεπίσκοπο χαιρέτισαν ο δήμαρχος του Αγίου Δομετίου δρ. Κώστας Πέτρου και ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Εθελοντσμού κ. Στέλιος Στυλιανού, ενώ ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές έζησε ο Σεβασμιώτατος και τα μέλη της συνοδείας του κατά την διάρκεια των απαγγελιών, τραγουδιών και χορών που παρουσίασαν οι μικροί μαθητές.