Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TaxisNet για την ένταξη των πολιτών στη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. 

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι βρίσκονται στη ρύθμιση των 48 δόσεων, που αφορούσε χρέη έως τα τέλη του 2012, και μάλιστα με μπόνους την έκπτωση των προσαυξήσεων κατά 20%.

Η ρύθμιση προβλέπει ακόμα ως προϋπόθεση την πληρωμή όλων των τρεχουσών οφειλών των φορολογούμενων και των ασφαλισμένων καθ’ όλη την διάρκεια ένταξής τους στη ρύθμιση, αλλά και για το διάστημα μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης. Για όσους δεν τηρήσουν τη ρύθμιση, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων θα ενεργοποιούνται σχεδόν αυτόματα.

 Τα βασικά σημεία των νέων διατάξεων: 

– Ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι και  του Σεπτεμβρίου

– Αιτήσεις κατατίθενται μέχρι και τον Μάρτιο

– Θα πρέπει να πληρωθούν  οι τρέχοντες φόροι για να γίνει αίτηση.

-Ο φορολογούμενος δεν πρέπει να αφήνει νέα απλήρωτα χρέη.

– Σταματάνε τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους μπουν στη ρύθμιση.

– Μήνας υλοποίησης είναι ο Οκτώβριος. Ως το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις.

-Οι 100 δόσεις ισχύουν για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ

-Για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και  σημαντική μείωση σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.

-Γενναία μείωση προστίμων και προσαυξήσεων για όσους ήταν συνεπείς σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

-Το ανώτερο ποσό που θα μπορεί να ρυθμιστεί δεν θα είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Ποιές οφειλές, με ποιές υποχρεώσεις

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου 2014  οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Επίσης, δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη  και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου  2014 οφειλές, που κατά την ημερομηνία της αίτησης τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

Η ρύθμιση προβλέπει πως όσοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νέου  νόμου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της «νέας αρχής» και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής, υπόκεινται  αναδρομικά από 1-1-2013 σε επιτόκιο ς 4,56% και τυγχάνουν των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, τόκων  και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, δικαιούμενοι να επιλέξουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Ακόμη, έχουν ως πρόσθετο  ευεργέτημα τη μείωση κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξής τους στη ρύθμιση.

Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη και αφορά και  τις οφειλές για τις οποίες αυτός ευθύνεται αλληλεγγύως. Πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως  για την καταβολή μέρους της οφειλής δικαιούνται να ρυθμίσουν το εν λόγω  μέρος.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ  τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών , τυγχάνει  απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.

Ανάλογα με το τρόπο αποπληρωμής  της οφειλής και τον αριθμό των δόσεων, οι προσαυξήσεις μειώνονται ως εξής:

– Σε εφάπαξ εξόφληση σβήνονται όλες (100%).

– Εαν η εξόφληση πρόκειται να γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις μειώνονται κατά 90%.

– Σε 24 μηνιαίες δόσεις μείωση  80%.

– Σε 36 μηνιαίες δόσεις  μείωση κατά 70%.

– Σε  48 μηνιαίες δόσεις  μείωση  60%.

– Σε 60 δόσεις σε μείωση  κατά 50%.

– Σε 72 μηνιαίες δόσεις μείωση  κατά 30%.

– Σεε 100 δόσεις  κατά 20%.

Τα οφέλη υπαγωγής

Με την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη στην εν λόγω ρύθμιση τμηματικής καταβολής χορηγείται από τη φορολογική διοίκηση αποδεικτικό ενημερότητας και βεβαίωση οφειλής, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 και αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης.

Παράλληλα, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και η λήψη άλλων διασφαλιστικών μέτρων. Οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής. 

Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη του έτους της τελευταίας δόσης αυτής.

Η φορολογική διοίκηση προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι την κάλυψη του ποσού που αντιστοιχεί στο 1/7 των εναπομεινασών δόσεων και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε . 

Πηγή

Στη ρύθμιση και οι οφειλέτες Οκτωβρίου