Εκ νέου άδειασμα της κυβέρνησης από τους ευρωπαίους

Χωρίς κάποια νέα μορφή βοήθειας – Οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένεται να ληφθούν στο τελευταίο Eurogroup για το 2014, στις 8 Δεκεμβρίου

Η Ελλάδα είναι «εξαιρετικά απίθανο» να καταφέρει να εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας στο τέλος του χρόνου, χωρίς κάποια νέα μορφή βοήθειας από την Ευρωζώνη.

Αυτό υπογράμμισε, ξεκάθαρα, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον αξιωματούχο, «μια καθαρή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι εξαιρετικά απίθανη και θα πρέπει να διερευνήσουμε ποιες άλλες πιθανότητες υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για μια δομημένη συμβατική σχέση ανάμεσα στα όργανα της Ευρωζώνης και τις ελληνικές αρχές».

Οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένεται να ληφθούν στο τελευταίο Eurogroup για το 2014, που θα λάβει χώρα στις 8 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. 

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ανέφερε ότι η περίπτωση της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» φαίνεται «εξαιρετικά απίθανη» για την Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα των αγορών.

Τόνισε, πάντως, ότι, με βάση τις υπάρχουσες διαβουλεύσεις, η «μεταμνημονιακή εποχή» των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα διέπεται από κάποιου είδους «δομική σύμβαση».

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτή η «νέα σύμβαση-σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών, θα είναι «δομημένη, επίσημη, προβλέψιμη, ενδεχομένως με ρευστό και με μια νομική μορφή, κάνοντας χρήση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF και ESM)».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο υπάρχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου και εκτίμησε ότι οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν στην Ευρωομάδα της 8ης Δεκεμβρίου. Όπως είπε, η όποια νέα σύμβαση για την Ελλάδα, θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία συνήθως διακόπτουν τις εργασίες τους, λόγω Χριστουγέννων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη νέα σύμβαση για την Ελλάδα, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι τμήμα αυτών των διευθετήσεων.

Τόνισε, δε, ότι οι σχετικές συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν είναι το μείζον.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι το ποσό του ΕΤΧΣ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιστοληπτική γραμμή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κύπρο ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ευρωομάδα λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικά τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την άρση του αδιεξόδου και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Χαρακτήρισε «παραδειγματική» τη συνεργασία με τις κυπριακές αρχές και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κυπριακό πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία.

πηγή: Πρώτο Θέμα