Τι απαντά το Υπουργείο Οικονομικών

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη έστειλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητώντας του την απόσυρση της διάταξης για τις 100 δόσεις στις εφορίες και στα ταμεία εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθεί τρύπα 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015 που θα ανεβάσει το δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εφημερίδες Καθημερινή και Αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη μέρα που ψηφίστηκε η εν λόγω ρύθμιση, οι δανειστές είχαν διαμηνύσει την αντίθεσή τους, δηλώνοντας στο MEGA στις 31 Οκτωβρίου πως ούτε συμφωνούν, ούτε την εγκρίνουν.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο MEGA, υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της ρύθμισης, ωστόσο, παραδέχονται ότι υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών με την τρόικα και εφόσον υπάρξουν κάποιες παρατηρήσεις τις οποίες αποδέχεται η κυβέρνηση, αυτές θα ενσωματωθούν στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή.

"H ρύθμιση για τις οφειλές είναι ψηφισμένη από την ελληνική Βουλή απομένει η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων για να εφαρμοστεί στην πράξη, θα εφαρμοστεί, πρέπει να εφαρμοστεί, διότι είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να δώσουμε μια δυνατότητα σε πολίτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους", σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Θέλω να ξεκαθαρίσω, περίπτωση να πάρουμε πίσω το νόμο για τις 100δόσεις, το θεωρώ παντελώς αδιανόητο. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση", σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης στον ρ/σ Βήμα FM.

"Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης", σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Οι προθέσεις των δανειστών φάνηκαν από το Eurogroup, καθώς το μήνυμα ήταν σαφές ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να συζητηθεί η επόμενη μέρα και η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών μετά το Ecofin: "Η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί διότι σημαντικά κομμάτια των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση που μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει ή να μην κάνει μετά το τέλος του προγράμματος".

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι συνηθίζεται πριν από κάθε διαπραγμάτευση η τρόικα να βάζει όσο περισσότερα ζητήματα μπορεί στο τραπέζι, συμπληρώνουν όμως ότι το σημαντικό είναι πως η Ελλάδα έχει ήδη μπει στη συζήτηση για την επόμενη μέρα, χωρίς νέο δάνειο και υποστηρίζουν ότι είναι φυσικό σε μία τέτοια διαπραγμάτευση να υπάρχουν και εντάσεις.

Ωστόσο, η τρόικα δεν έχει υπαναχωρήσει ακόμη από τις απαιτήσεις της για αλλαγές στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το Δημόσιο, θέματα που η κυβέρνηση επιθυμεί να μεταθέσει χρονικά, για μετά το 2015.

Η νέα συμφωνία και οι όροι που θα ζητηθούν προκαλούν αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να δηλώνει στο MEGA ΣΚ πως θα δει πρώτα το κείμενο και μετά θα αποφασίσει εάν θα ψηφίσει και τον Γιώργο Μπαλάφα να υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία, "με διαδικασίες κοινοβουλίου". 

Διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών

Διαβεβαιώσεις ότι η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Με αφορμή δημοσιεύματα ότι η τρόικα ζητεί να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης».

ΠΑΣΟΚ: Η διάταξη πρέπει να εφαρμοσθεί

Λίγο αργότερα και το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις είναι νόμος του κράτους και πρέπει να εφαρμοσθεί χωρίς καθυστερήσεις.

Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως η διάταξη αυτή ψηφίστηκε έπειτα από πρόταση του, αλλά και τις πολύμηνες προσπάθειες της Κυβέρνησης και τονίζει: «Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν άμεσα την εγκύκλιο εφαρμογής της».

Όσο αφορά στην ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως η διάταξη που έρχεται στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί κανονικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Η τρόικα δεν επιτρέπει στην Κυβέρνηση να έχει άποψη

«Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει την είσοδο της χώρας στη μετά μνημόνιο εποχή, η τρόικα τον προσγειώνει μέσω e-mail απαγορεύοντάς του να έχει γνώμη για το κρίσιμο θέμα των ρυθμίσεων στο δημόσιο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει πως η κυβέρνηση είναι όμηρος της μέχρι τώρα στρατηγικής της και εισπράττει τα αποτελέσματα των επιλογών της.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι έχει ήδη καταθέσει από το βήμα της ΔΕΘ τη δικιά του πρόταση για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών η οποία, όπως λέει, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση, λαμβάνει υπόψη της το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των οφειλετών.

ΔΗΜΑΡ: Η Κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει κάθε ιδέα για απόσυρση του μέτρου

Απέχει από την πραγματικότητα η υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται για το τέλος του μνημονίου εκτιμά η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή την «απαίτηση της τρόικας να αποσυρθεί το μέτρο των 100 δόσεων».

«Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει κάθε ιδέα απόσυρσης του μέτρου των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας απολύτως σαφές στους δανειστές ότι τόσο η φοροδοτική ικανότητα, όσο και η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκλογές τώρα ζητεί ο Πάνος Καμμένος

Για απόλυτο «ευτελισμό Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ» κάνει λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος για τα περί πιέσεων τρόικας να αποσύρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στους οφειλέτες του δημοσίου.

«Τα ψέματα και η κοροϊδία σε βάρος του ελληνικού λαού επιβάλλουν εκλογές τώρα» λέει ο κ. Καμμένος.

Τρόικα: Ζήτησε απόσυρση ρύθμισης για τις 100 δόσεις