Θετική εξέλιξη είχε η ψηφοφορία για τα μεταλλαγμένα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πήρε απόφαση υπέρ της απαγόρευσης των καλλιεργειών μεταλλαγμένων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η ψηφοφορία περιορίζει τις δυνατότητες των εταιρειών που προωθούν τα μεταλλαγμένα, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας πολυεθνικών να αμφισβητήσουν την απαγόρευση.

Η Greenpeace ζητεί τη συνολική αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα, καθώς επίσης και την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αξιολογούνται οι επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις που προκύπτουν από την ψηφοφορία, η υπεύθυνη της εκστρατείας του ελληνικού γραφείου για τη βιώσιμη γεωργία Ελενα Δανάλη τόνισε: «Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν (χθες) να κλείσουν μερικά από τα παράθυρα που είχε ανοίξει στα μεταλλαγμένα η πρόταση του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.

Με την ψηφοφορία δίνεται το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν την καλλιέργεια γ.τ.ο. (όπως είναι η επιστημονική ονομασία τους) στην επικράτειά τους».

Οι πολυεθνικές

Η Greenpeace υπενθυμίζει ότι «παρά την τεράστια ευκαιρία που παρουσιάστηκε με την ανάληψη  της ελληνικής προεδρίας, η κυβέρνηση απέτυχε να διορθώσει τον τρόπο με τον οποίο αδειοδοτούνται  τα νέα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Χθες το ευρωκοινοβούλιο «διόρθωσε» την ελληνική πρόταση Η Greenpeace υπενθυμίζει ότι «παρά την τεράστια ευκαιρία που παρουσιάστηκε με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, η κυβέρνηση απέτυχε να διορθώσει τον τρόπο με τον οποίο αδειοδοτούνται τα νέα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Χθες το ευρωκοινοβούλιο «διόρθωσε» την ελληνική πρόταση Επί ελληνικής προεδρίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, είχε προταθεί κείμενο (προσχέδιο νόμου) από τον κ. Μανιάτη για το οποίο είχαν συμφωνήσει τον Ιούνιο οι υπουργοί Περιβάλλοντος. «Το προσχέδιο που είχε προτείνει το υπουργείο ήταν γεμάτο από σοβαρά νομικά κενά και άφηνε τα κράτη-μέλη εκτεθειμένα στις επιθέσεις των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων. Ακόμα χειρότερα, η ελληνική πρόταση μετέτρεπε τις πολυεθνικές σε επίσημους συνομιλητές στη διαδικασία απαγόρευσης (των προϊόντων του)» είπε η Ελενα Δανάλη.

Η Greenpeace υπενθυμίζει ότι «παρά την τεράστια ευκαιρία που παρουσιάστηκε με την ανάληψη της προεδρίας, η κυβέρνηση απέτυχε να διορθώσει τον τρόπο με τον οποίο αδειοδοτούνται τα νέα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Το πιο αρνητικό σημείο της πολιτικής της ήταν πως αγνόησε το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του Ευρωκοινοβουλίου και 19 (από τα 28) κράτη είχαν απορρίψει ανοιχτά την πρόταση της επιτροπής για έγκριση νέου μεταλλαγμένου ζιζανιοκτόνου καλαμποκιού και αμφισβήτησαν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τις καλλιέργειες του αραβόσιτου».

Η στάση του υπουργού ΠΕΚΑ τότε συνάντησε αντιδράσεις, «με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες πολίτες να ζητήσουν τη δραστική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον αντί για μικρο-αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς».

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος είχαν καταλήξει σε μια κοινή θέση τον περασμένο Ιούνιο, αλλά «δυστυχώς το συμβιβαστικό κείμενο, που διαπραγματεύτηκε η ελληνική προεδρία, μετατράπηκε σε γρίφο με σοβαρά νομικά κενά και σημαντική μετατόπιση από προοδευτικές θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου».

Η βιώσιμη γεωργία είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίζουμε καθαρή και υγιεινή τροφή και «καθαρές» φυσικά γόνιμες καλλιέργειες: «Προστατεύεται το έδαφος, το νερό, δεν επιμολύνεται το περιβάλλον με χημικά και μεταλλαγμένα. Επίσης, στηρίζεται η τοπική οικονομία και ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών φυτικών και ζωικών προϊόντων».

Στην Ελλάδα «χάρη στην εκστρατεία κατά των μεταλλαγμένων καταφέραμε να τα κρατήσουμε μακριά από τα προϊόντα διατροφής. Κύρια πύλη εισόδου τους στη διατροφή μας είνα οι ζωοτροφές».

Μέχρι να γίνει η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα δεν πρέπει να προχωρήσει καμιά έγκριση για την καλλιέργεια τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε η Greenpeace. Η μόνη λύση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας, σύμφωνα με την οργάνωση, από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι να μην επιτρέψουμε ποτέ καμιά καλλιέργειά τους. Παράλληλα, πρέπει να στραφούμε άμεσα στην αντικατάσταση της σόγιας στη διατροφή των ζώων από πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά (δεδομένου ότι σήμερα πάνω από το 80% της σόγιας χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές).

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace είχε διαμαρτυρηθεί και στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη «για τις αρνητικές συνέπειες της αντιαναπτυξιακής πρακτικής της εισαγωγής ζωοτροφών: Με την πολιτική αυτή συνεχίζεται η εξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενες και συχνά μεταλλαγμένες ζωοτροφές».

Οι βιομηχανίες πουλερικών και γάλακτος που δραστηριοποιούνται στη χώρα «επιμένουν να εξάγουν κάθε χρόνο περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά σόγιας -το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι μεταλλαγμένη- από τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ. Οι εταιρείες αυτές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην αντικατάσταση της σόγιας στις ζωοτροφές με παραδοσιακά πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά όπως το λούπινο, το μπιζέλι, το ρεβύθι, τα κουκιά. Είναι η μόνη λύση και ακυρώνει οριστικά τα μεταλλαγμένα στην Ελλάδα», υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Η Greenpeace καλεί τους καταναλωτές να γίνουν η κινητήρια δύναμη της δράσης της για να μην γίνουμε μέρος του προβλήματος των μεταλλαγμένων, αντί της λύσης για οριστική απομάκρυνσή τους.