Μήνυμα του έλληνα πρωθυπουργού προς την τρόικα 

Ανέβασε τους τόνους ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και κατά την πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι για την τελική συμφωνία και  μπορεί να υπάρξει αν πράγματι θέλουμε όλοι την επόμενη ημέρα. Παράλογες πιέσεις κανείς δεν μπορεί να δεχθεί. Εγώ δεν μπορώ να τις δεχτώ. Τώρα, στο τέλος του 2014 δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας φέρεται όπως  πριν από 2,5 ή 4 χρόνια, όταν τα πάντα κατέρρεαν. Η Ελλάδα γύρισε σελίδα».

Στο ξεκίνημα του λόγου του, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «κάποιοι νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, να αυξάνεται το καταναλωτικό επίπεδο, την ίδια στιγμή που η ανταγωνιστικότητα υποχωρούσε συνεχώς, η γραφειοκρατία δεν άφηνε τίποτε να προχωρήσει. Υπήρχαν προνόμια για κάποιους… Όλα αυτά μας οδήγησαν στην κρίση. Η ελληνική κοινωνία ανακάλυψε με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι χωρίς ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει ευημερία. Υπάρχουν κάποιοι που αγωνίζονται με νύχια και δόντια να γυρίσουμε στο χθες, εκείνοι που πολεμούν να μη θεμελιώσουμε σε νέες υγιείς βάσεις το αύριο. Το μόνον για το οποίο έχουν να μιλήσουν είναι για τη μιζέρια της κρίσης. Περιγράφουν εκείνα που ξέρουμε, αυτά που όλοι βιώνουμε, αλλά δεν μας λένε τίποτε για το πώς θα βγούμε από αυτά. Μας περιγράφουν την κρίση που περάσαμε αλλά δεν μας λένε τίποτε για αυτό, δεν αναγνωρίζουν όσα κάναμε.

Παραλείπουν να αναφέρουν ότι η Ελλάδα μπήκε στην ανάκαμψη, με την ταχύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Την επόμενη χρονιά, θα έχουμε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Παρουσιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,86 του ΑΕΠ, πάνω από του στόχο του 1,5%, Το 2015 αναμένουμε 3% πρωτογενές πλεόνασμα, θα έχουμε μηδενισμό ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών. Και όλα αυτά με τις μεταρρυθμίσεις που τολμήσαμε, τις οποίες αγνοούν συνειδητά όσοι μιλούν μόνον για τα δεινά της κρίσης. Δεν παραβλέπουν απλώς τα θετικά, θέλουν να κατρακυλήσουμε εκεί που ήμασταν, στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς ανταγωνιστικότητας». 

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Τώρα διαπραγματευόμαστε την τελευταία αξιολόγηση. Τις απαιτήσεις τις απορρίψαμε, για 3 χρονιά οι δανειστές μας προβλέπουν δημοσιονομικό κενό, το οποίο δεν επαληθεύεται. Επαναλαμβάνεται ότι έγινε το 2013, το 2014 και αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο. Μας ζητούσαν νέα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που αρνηθήκαμε να πάρουμε.

Απ' ότι φάνηκε, αν τα είχαμε πάρει σήμερα δεν θα βρισκόμασταν στο στάδιο της ανάκαμψης. Αυτή είναι η ωμή αριθμητική πραγματικότητα. Για 3η χρονιά μας ζητούν περιοριστικά μέτρα. Αυτά όμως, θα αναχαιτίσουν την ανάπτυξη, τώρα η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη έτσι και αλλιώς, γιατί είναι η τελευταία αξιολόγηση. Αν εμείς κάνουμε λάθος, θα πάρουμε μέσα στη χρονιά μέτρα διόρθωσης του δημοσιονομικού κενού. Αλλά ούτε πέρσι, ούτε πρόπερσι κάναμε λάθος.

kathimerini.gr

Σαμαράς προς τρόικα: «Δεν δέχομαι παράλογες πιέσεις»