Με αυτό τον τίτλο στο πρωτοσέλιδο κυκλοφόρησαν οι σαββατιάτικοι Times Της Νέας Υόρκης, αναφερόμενοι στην απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να "δανείσει" το άγαλμα του Ιλισού στο μουσείο  Hermitage της Ρωσίας, μια απόφαση που εξόργισε την Ελλάδα. 

Το δημοσίευμα κάνει λόγο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το βρετανικό Μουσείο προέβη σε μια τέτοια κίνηση, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του αυξανόμενου αποκλεισμού της Ρωσίας από την Δύση, λόγω Ουκρανίας. Οι Timesτης Νέας Υόρκης παραθέτουν τις δηλώσεις με την αντίδραση τόσο του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όσο και αυτές των διευθυντών του βρετανικού και του ρωσικού μουσείου αντίστοιχα. Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου NeilMacGregor, υπεραμύνθηκε της κίνησης, ως πράξη πολιτιστικής διπλωματίας μεταξύ των δύο μεγάλων μουσείων σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των κυβερνήσεων τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "τα μουσεία πρέπει να συνεχίσουν να μιλούν", ενώ η εκπρόσωπος τύπου του Hermitage, LarisaKorabelnikovaανέφερε ότι "ο κόσμος πρέπει να βλέπει πράγματα. Τα υπόλοιπα είναι πολιτική, όχι τέχνη. Η διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας δεν πρέπει να μας επηρεάζει. Το βρετανικό μουσείο μας έκανε ένα υπέροχο δώρο για τα 250 χρόνια του".

Το δημοσίευμα των Timesσυνεχίζει για το πώς τα μάρμαρα του Παρθενώνα έφτασα να βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, φτάνοντας μέχρι τις προσπάθειες πολιτικών και καλλιτεχνών από την Μελίνα Μερκούρη μέχρι και την Αμάλ Αλαμουντίν.   

Από την πλευρά του ο MikhailPiotrovsky, ο διευθυντής του Hermitage, δηλώνοντας τον ενθουσιασμό για το έκθεμα, την χαρακτήρισε ως «μια πολύ μεγάλη και σημαντική χειρονομία»,  δηλώνοντας παράλληλα ότι ελπίζει πως οι σχέσεις του με ελληνικά μουσεία να μην χαλάσουν.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα των Times ΕΔΩ