Η δίμηνη παράταση έδωσε τον πολιτικό χώρο στον Σαμαρά για να πάρει το ρίσκο των εκλογών, λέει το αμερικανικό περιοδικό

“Ελλάδα και Ευρώπη ετοιμάζονται για Χριστούγεννα που προκαλούν ανατριχίλα, ύστερα από το μεγάλο ρίσκο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μια κίνηση που μπορεί να φέρει στην εξουσία ένα κόμμα που λέει ότι προτιμά την χρεοκοπία από το να πληρώσει τα δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων στήριξης”, αναφέρει σε σημερινό του άρθρο για την Ελλάδα το περιοδικό TIME. Με το χρέος να  μην είναι διαχειρίσιμο, παρά το PSI, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει το άρθρο του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού στην ηλεκτρονική του έκδοση, “βρίσκεται υπό τεράστια πίεση από το ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά την νίκη του στην ευρωεκλογές “ηγήθηκε εκστρατείας εναντίον της επαχθούς λιτότητας”.

“Ο Σαμαράς”, συνεχίζει το TIME, “ήθελε να βγει από το μνημόνιο, το συντομότερο δυνατόν ώστε για να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε νέες περικοπές δαπανών ή σε άλλα μέτρα που υπαγορεύονται από την τρόικα, με τους πιστωτές να αρνούνται να καταβάλουν την τελευταία δόση του δανείου, αφού η Αθήνα δεν εφάρμοσε την συμφωνημένες περικοπές και μεταρρυθμίσεις. Η συμφωνία για τη δίμηνη παράταση δημιούργησε το πολιτικό χώρο, αναφέρει το TIME, για να πάρει το ρίσκο ο Σαμαράς.

“Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία”, καταλήγει το TIME, “θα είναι το πρώτο από τα νέα ριζοσπαστικά ευρωπαϊκά κόμματα που έχουν ξεπηδήσει από την κρίση, που θα σχηματίζει κυβέρνηση”. Το αν είναι ή όχι σε θέση να πετύχει σημαντική ελάφρυνση του χρέους φαίνεται καθορισμένο, επίσης δεν είναι σαφές αν θα δώσει προτεραιότητα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία, ωστόσο “είναι βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι τόσο δυνατές και με ένταση, που ανάλογες δεν έχουμε δει από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα 4 χρόνια πριν”. 

**Σημείωση: Εφεξής στη συγκεκριμένη στήλη (editorial) θα δημοσιεύονται ή θα αναδημοσιεύονται άρθρα, αναλύσεις, γνώμες και απόψεις προσώπων άλλων διεθνών ΜΜΕ που υιοθετούνται από την ομάδα του GreekAmericanNewsAgency και τον υπεύθυνο της στήλης, Αλέξανδρο Στεφανόπουλο.