Η Ελλάδα, το αιώνιο πρόβλημα της Ευρωζώνης, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, σύμφωνα με άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Forbes. 

Σε εκτενές άρθρο του, ο Stephen Pope αναφέρει ότι η απόπειρα του κ. Σαμαρά να κερδίσει δόξα, βγάζοντας την  Ελλάδα από το μνημόνιο, κάτι που εν συνεχεία θα δημιουργούσε την δυνατότητα να κερδίσει αρκετές ψήφους για την εκλογή ΠτΔ, μπλοκάροντας το ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκε τραγωδία για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αφού η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους, με τους ευρωπαίους να δίνουν δίμηνη παράταση.    

Ο Stephen Pope εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός για την ελληνική υπόθεση: «Για μια ακόμη φορά για όσους είναι εκτός ευρωζώνης, είναι περίπλοκο πώς ένα κράτος που δεν έπρεπε να του έχει επιτραπεί να μπει στο ευρώ… που έπρεπε να είχε φύγει από τη ζώνη του ευρώ το 2010, ανταμείβεται ξανά για την αποτυχία του να πετύχει τους στόχους, δίνοντάς του περισσότερο χρόνο». Και συνεχίζει ο Pope: «Η απόφαση αυτή ήταν μια ξεκάθαρη προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να εκπληρώσει τα απαιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα, καθώς η ελίτ της ευρωζώνης είναι τρομοκρατημένη από το τι μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση».

«Υπάρχουν ακόμα πολλές φάσης της ελληνικής πολιτικής μέχρι ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός». Το άρθρο αναφέρεται στην τελευταία δημοσκόπηση της 13ης Δεκεμβρίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ κατά 4,5%, όταν στα τέλη Νοεμβρίου το ποσοστό αυτό ήταν στο 3,6%. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 6% στις εθνικές Εκλογές, εκτιμάται ότι θα του υπολείπονται μόνο δέκα έδρες για να έχει την κυβερνητική πλειοψηφία. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, είναι σημαντικό να παρακολουθείται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας» συνεχίζει.

Το άρθρο του Stephen Pope καταγράφει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο μνημόνιο, τις προτάσεις του, καθώς επίσης και την αντίδραση των αγορών.

«Απομένει να δούμε στην περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Παρά το γεγονός ότι διαφωνεί με τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα, θέλει (ο Τσίπρας) να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης. Το πρόβλημα είναι ότι θέλει να κάνει όλα όσα φαίνονται μη ρεαλιστικά». Και συνεχίζει ο Stephen Pope: «Αν και συμφωνώ με την ανάγκη να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, η πραγματικότητα είναι ότι, όπως συμβαίνει με όλες τις σοσιαλιστικές υποσχέσεις, είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές Κάπως έτσι θα διαμορφωθεί η προεκλογική εκστρατεία, με όλα τα κόμματα να κάνουν αισιόδοξες υποσχέσεις».

Καταγράφοντας την ανησυχία των αγορών, την αβεβαιότητα και την μεγάλη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το άρθρο του Stephen Pope στην ηλεκτρονική έκδοση του αμερικανικού Forbes κλείνει με σαφή υπαινιγμό για μια έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ.

«Αναρωτιέται κανείς πότε τα υπόλοιπα κράτη του ενιαίου νομίσματος θα πουν: Αρκετά πια… Να φεύγετε…».

Δέσποινα Συριοπούλου
e-typos.com