Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Βουλή δεν κατάφερε να εκλέξει τον κ. Δήμα, ωστόσο "το αποτέλεσμα δείχνει ότι μπορεί να εκλεγεί και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές", ενώ κάνει λόγο για μια φρενίτιδα παρασκηνιακών κινήσεων, καθώς στελέχη της ΝΔ στοχεύουν να πείσουν τους ανεξάρτητους βουλευτές και αυτούς από τα μικρά κόμματα να στηρίξουν τον κ. Δήμα. Η βρετανική εφημερίδα, καταγράφοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνει  ότι "η απόφαση του κ. Σαμαρά να ξεκινήσει την διαδικασία εκλογής ΠτΔ κατά δύο μήνες νωρίτερα, προκάλεσε αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, υπό τον φόβο ότι η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια θα μπορούσε ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο την συμμετοχή της Ελλάδας από την ευρωζώνη".

"H βουλή δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο στον πρώτο γύρο", αναφέρει το πρακτορείο Reuters, "με τον Α. Σαμαρά να εξακολουθεί να αναζητά τις 20 ψήφους από τους ανεξάρτητους βουλευτές και τα μικρά κόμματα για να κρατήσει την κυβέρνηση συνασπισμού στην εξουσία". Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των 160 βουλευτών ήταν χαμηλότερων προσδοκιών, καταγράφοντας και τις προβλέψεις των ελληνικών ΜΜΕ από 161 έως 167 ψήφους.  "Ανέκφραστο", περιγράφει το δημοσίευμα του Reuters, τον Αντώνη Σαμαρά, μεταδίδοντας τις δηλώσεις του, και τις αντίστοιχες του Αλέξη Τσίπρα. Το Reuters αναφέρει ότι οι εταίροι της Ελλάδας φοβούνται ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ -στην περίπτωση πρόωρων εκλογών- μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μπλοκ του ευρώ, "αν και", όπως σημειώνεται, "οι επιπτώσεις είναι πολιτικές, παρά οικονομικές που είναι κυρίως στο μυαλό τους".  Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι τα τελικά αποτελέσματα για την εκλογή του ΠτΔ θα εξαρτηθούν από τους ανεξάρτητους βουλευτές, πιθανούς αντάρτες από την Δημοκρατική Αριστερά ή τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Επίσης, συνεχίζονται οι εικασίες για εναλλακτικές προτάσεις, πάντα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας που θα εμπεριέχει δέσμευση της κυβέρνησης να κάνει εκλογές το αργότερο του χρόνου, σε αντάλλαγμα υπάρξει θετική ψήφος στην εκλογή ΠτΔ.  

Τέλος το Reuters καταγράφει την πτώση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο χρηματιστήριο και σε ομόλογα, μόλις ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ, κάνοντας λόγο για "φόβους για ένα νέο κεφάλαιο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας".

Ο ανταποκριτής του BBC για την Ευρώπη, Chris Morris, αναφέρει πως βάσει των σημερινών αποτελεσμάτων θα είναι πολύ δύσκολο για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι για την εκλογή ΠτΔ.