Πειραιώς και Kohlberg Kravis Roberts ρυθμιστές της μοίρας των υπερχρεωμένων εταιρειών στην Ελλάδα

γράφει ο επιχειρηματικός συντάκτης – 

Αυτό που θέλει να κάνει η τρόικα και η ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ συγκυβέρνηση, με τα ακίνητα όλων των σε αδυναμία λόγω κρίσης και ανεργίας Ελλήνων φορολογουμένων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, δηλαδή, με τους απανωτούς φόρους να τα κατάσχει όλα και μετά να τα δώσει σε μια δική της επενδυτική εταιρεία να παίζει το ρόλο του χαρατσοεισπράκτορα ή να τα ξεπουλήσει, ο όμιλος Πειραιώς είναι αναγκασμένος να το πραγματοποιεί σε επιχειρηματικό επίπεδο. Δηλαδή η Πειραιώς επειδή εξαγόρασε όλες τις άλλες μικρές και μεγάλες τράπεζες την περίοδο των μνημονιακών κυβερνήσεων, φορτώθηκε όπως είναι φυσικό και μεταξύ άλλων τα περισσότερα βαριά επιχειρηματικά δάνεια της Ελλάδας. Πολλά εξ αυτών είναι λόγω της κρίσης σε αδυναμία εξυπηρέτησης. Τι κάνει ο όμιλος Πειραιώς που βρέθηκε ξαφνικά να ρυθμίζει τη μοίρα όλων σχεδόν των εταιρειών και των εργαζομένων της Ελλάδας…που αντιμετωπίζουν προβλήματα; Τα παρακάτω:

Μεγάλη επιχειρηματική κίνηση που θα επηρεάσει τη γεωγραφία σε βασικούς κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Kohlberg Kravis Roberts (KKR) για την δημιουργία επενδυτικού σχήματος με σκοπό τη μεταβίβαση, μέσω τιτλοποίησης, χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων  ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εταιρείες του σχήματος θα τελούν υπό τη διαχείριση ή/και τον έλεγχο της ΚΚR Credit ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα αναλάβει την τραπεζική εξυπηρέτηση (servicing) του χαρτοφυλακίου, το οποίο αποτελείται από ενήμερα όσο και από μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και από μετοχικούς τίτλους.

Η συμφωνία προβλέπει ότι funds υπό τη διαχείριση της KKR Credit θα καταστήσουν διαθέσιμη στις εταιρείες του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους μέχρι €300 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργητική διαχείριση.

Στο πακέτο των περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνονται με βάση πληροφορίες δάνεια και μετοχές εταιρειών  που έχουν κατατεθεί με τη μορφή ενεχύρου από χρεωμένες ή υπερδανεισμένες  επιχειρήσεις από την ακτοπλοϊα, την υγεία, τον τουρισμό και τα τρόφιμα (όχι ιχθυοκαλλιέργειες).

Πηγή