Παρέμβαση του Λουίς ντε Γκίντος

Τα χρέη της Ελλάδας απέναντι στην Ευρώπη και ιδιαίτερα απέναντι στην πατρίδα του, την Ισπανία, θύμισε χθες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, καλώντας τους Ελληνες ψηφοφόρους να το θυμηθούν αυτό όταν προσέλθουν στην κάλπη! 

«Χάρις στην αλληλεγγύη των Ευρωπαίων η Ελλάδα μπόρεσε να διατηρήσει σε λειτουργία τις δημόσιες υπηρεσίες της, να πληρώσει τους γιατρούς, τους αστυνομικούς και τους συνταξιούχους», δήλωσε ο Ντε Γκίντος σε ισπανικό ραδιόφωνο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όχι επειδή το επιβάλλει η τρόικα, αλλά για το καλό της δικής της οικονομίας.
Στην ασυνήθιστη παρέμβασή του ο Ισπανός υπουργός (πρώην στέλεχος της Goldman Sachs) υπενθύμισε πως η Ελλάδα έλαβε 210 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, από τα οποία τα 26 δισ. από την Ισπανία, η οποία αντιμετώπιζε επίσης οικονομική κρίση και αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια της Ε.Ε.
 
Τη διφορούμενη ευχή «να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» εξέφρασε παράλληλα ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, στο γαλλικό RTL. Αφού τόνισε πως η Κομισιόν εύχεται η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα να καταλήξει σε μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική, ο Γάλλος επίτροπος δήλωσε τον «πλήρη σεβασμό του» στις δημοκρατικές επιλογές που κάνουν ελεύθερα όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί.
 
Από την πλευρά του, ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος, Τομά Πικετί, τόνισε σε άρθρο στην Liberation πως η Γερμανία επωφελήθηκε από κούρεμα χρέους τη δεκαετία του ’50 και κάλεσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συνδιαλλαγούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos αντί να τους δαιμονοποιούν. 
 
Ολα αυτά ενώ ο διεθνής Τύπος κατακλύζεται από ρεπορτάζ, άρθρα και σχόλια γύρω από τις ελληνικές εξελίξεις. 
Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Stratfor προαναγγέλλει έναρξη της επόμενης φάσης του δράματος από την Ελλάδα, δηλώνοντας αδυναμία να προβλέψει αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στην ευρωζώνη.
 
Κόντρα εξάλλου στις επιθυμίες του Ντε Γκίντος, oι Financial Times και το πρακτορείο Bloomberg καλούν τα ευρωπαϊκά κράτη να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν, επικρίνοντας τη στάση της Γερμανίας.