Την οικονομική στρατηγική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Α. Τσίπρας στο διαρκές συνέδριο του κόμματος

Για διαγραφή ονομαστικής αξίας χρέους με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Προστατευμένες οι καταθέσεις, «σεισάχθεια» για τα κόκκινα δάνεια. Μόνο 10 υπουργεία στην κυβέρνησή. Το οικονομικό πρόγραμμα. 

Την οικονομική στρατηγική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο διαρκές συνέδριο του κόμματος. Όπως είπε: 

Πρώτον: Απορρίπτουμε τη λογική των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Που είναι η ίδια η λιτότητα. Και παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξη πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καθώς και στην ανάγκη εξαίρεσης από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Δεύτερον: Επιδιώκουμε την συμφωνία για αναπτυξιακά εργαλεία, που θα συμβάλλουν στην συνολική ανάπτυξη που αφορά όλους τους πολίτες

Τρίτον: Προστατεύουμε το Τραπεζικό σύστημα στα πλαίσια της ΕΚΤ και εγγυόμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών.

Τέταρτον: Διαπραγματευόμαστε εντός των πλαισίων της ευρωπαϊκής ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών στα πλαίσια μιας νέας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια, ώστε να επιτύχουμε τελικώς τους ακόλουθους στόχους:

* Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2015. Μιλώντας εκτός χειρογράφου επανέλαβε ότι δεν έχει το ηθικό δικαίωμα η Γερμανία να στερεί από την Ελλάδα ότι η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη της έδωσε το 1953.

* «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

* Περίοδος χάριτος, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. 

* Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο. 

* Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.

* Ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Επίθεση σε Σαμαρά

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «η εκλογική μάχη ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες, όπως ακριβώς τελείωσε αυτή του 2012. Ο κος Σαμαράς κρύβεται από το φως και ανασύρει φαντάσματα. Νεκρανασταίνει το φόβο. Νεκρανασταίνει το Grexit. Νεκρανασταίνει τη χρεοκοπία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χωρίς κανένα σεβασμό στο αξίωμά του, σέρνει αυτό το χορό των ζόμπι».

Όπως είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ευρώπη που αλλάζει. Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς είναι η οπισθοφυλακή του κυρίου Σόιμπλε στην Ευρώπη της λιτότητας που υποχωρεί».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «στις 25 Γενάρη στην Ελλάδα ακουμπά και η δημοκρατική Ευρώπη. Ακουμπά η κοινωνική πλειοψηφία που εναντιώνεται στη λιτότητα. Που αντιλαμβάνεται ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από την Αριστερά, αλλά από τη πολιτική της κ. Μέρκελ. Από το νεοφιλελευθερισμό και τις συνέπειές του: Από την οικονομική διαίρεση Βορρά-Νότου, την ανεργία και την υποβάθμιση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης. Από την άνοδο της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς και του φασισμού».

Το πρόγραμμά μας

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολοκληρωμένο και έτοιμο, είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, που θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης», υποστήριξε.

Επανέλαβε ότι το πρόγραμμα έχει τέσσερις πυλώνες:

Α. Το πρόγραμμα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων περιλαμβάνει:

1. Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον, τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά
2. πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης
3.13η Σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700Ε
4.Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
5. Ειδική κάρτα μετακίνησης
6. Κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Β. Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στόχος τους είναι η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η αύξηση των δημόσιων εσόδων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προβλέπεται σύσταση ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, ώστε να εισπραχθούν αμέσως οι οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία:

* Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. 

* Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα δεν θα ξεπερνούν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου.

* Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα δοθεί άμεσα για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση

* Άμεσα θα παυθούν οι κατασχέσεις και οι ποινικές διώξεις για όσους εντάσσονται στη ρύθμιση, και θα ανασταλούν για όσους αποδεδειγμένα έχουν μηδενικό εισόδημα.

* Καταργείται η αντισυνταγματική αυτόφωρή διαδικασία για οφειλές προς το δημόσιο.

* Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ καιθεσπίζεται κοινωνικά δίκαιος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

* Αφορολόγητο όριο, θεσπίζεται στα €12.000 για όλους.

* Ιδρύουμε Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζας και Τράπεζες ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.

* Και τέλος προχωράμε στο Πρόγραμμα της Νέας Σεισάχθειας με τη Ρύθμιση κόκκινων δανείων.

Για τα κόκκινα δάνεια, όπως ανέφερε, προωθείται σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, όχι ως μία «bad bank», αλλά, αντίθετα ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων. «Τον συστήνουμε για να διασφαλίζουμε την ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των δανειοληπτών».

Συμπλήρωσε πως «σε αντίθεση με την απελθούσα κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία με νόμο παρέδωσε τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στις τράπεζες, που μονομερώς, πλέον, μπορούν να τις θέτουν σε αναγκαστική ειδική διαχείριση, δηλαδή σε ειδική μορφή πτώχευσης και εκκαθάρισης, εμείς υλοποιούμε λύση ταχείας εφαρμογής χωρίς μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Λύση που θα διασφαλίζει την εργασία και θα αποβλέπει στην συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθεί η ολιγοπωλιακή συγκέντρωση στην αγορά.

Επιδιώκουμε, επίσης, λύση που δεν θα χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους, εκτός εξαιρέσεων για ειδικούς αναπτυξιακούς σκοπούς. Απαγορεύουμε τις εξαγορές κόκκινων δανείων από διεθνή funds που έχουν στόχο να κερδοσκοπήσουν. στην πλάτη των ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας». Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι μπαίνει τέλος στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Γ. Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου περιλαμβάνει μέτρα για την ανάκτηση της εργασίας.

Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας, επαναφέρουμε το εργασιακό δίκαιο που κατήργησαν οι μνημονικοί νόμοι. Είμαστε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας για:

* Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους.
* Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και της διαιτησίας
* Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις
* Υλοποίηση του Σχεδίου για άμεση δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.

Δ. Ο τέταρτος πυλώνας περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.

* Αλλαγή στη δομή της Κυβέρνησης (με συγχώνευση υπουργείων, κατάργηση κυβερνητικών οργάνων) για τον καλύτερο συντονισμό και τον σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται δέκα μόνο υπουργεία.

* Αποσυμφορούμε το δημόσιο τομέα από τις στρατιές των Συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και προωθούμε τη στελέχωση των Γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων Υπαλλήλων
* Καταργούμε τη μνημονιακή νομοθεσία για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

* Καταργούμε το θεσμό της διαθεσιμότητας στα πλαίσια της κινητικότητας για τον εξορθολογισμό της κατανομής προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών και των υπουργείων.

* Αποκαθιστούμε τους αντισυνταγματικά απολυμένους.

* Καταργούμε τον αντισυνταγματικό νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «Γνωρίζουμε ότι βασικό πρόβλημα των πολιτών είναι η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις, η πολυνομία». Γι’ αυτό το λόγο:

* Περιορίζουμε τη φυσική επαφή διοίκησης και διοικουμένου για την καταπολέμηση της μικρής διαφθοράς.
Αναβαθμίζουμε τα ΚΕΠ μετατρέποντας τα σε Πολυδύναμα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων και δημιουργούμε τμήματα εξυπηρέτησης πολιτών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

* Εισάγουμε την ηλεκτρονική Κάρτα για κάθε πολίτη με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την συναλλαγή με τη δημόσια διοίκηση

Η διαπλοκή

Για τα πολιτικά κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται:

* Να αναμορφώσει το πλαίσιο του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού, απαγόρευση του μακροπρόθεσμου δανεισμού και γενική απαγόρευση δανειοδότησης πάνω από ένα μικρό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης

* Να προωθήσει τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια για τα οικονομικά των κομμάτων

Για τα ΜΜΕ:

 Ενεργοποιούμε άμεσα τις διατάξεις των νόμων, οι οποίες:

(α) επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, και

(β) ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.

* Προκηρύσσουμε από μηδενική βάση διαγωνισμό για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.

Οι έλεγχοι

Ολοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενοποιούνται σε ένα ενιαίο σώμα που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Σε αυτή τη κατεύθυνση, τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν:

1. Την ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική οικονομία και την δημόσια διοίκηση αλλά και να εκκαθαριστεί η αγορά εργασίας από πρακτικές άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλιστης εργασίας,

2. Τη στήριξη της επιτυχημένης αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

3. Την επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες.