"…προκειμένου να λάβουμε ότι μας ανήκει ως ελληνική κοινότητα! Οι Ελληνικές Εκκλησίες στο Γαλατά πρέπει να ανοίξουν πάλι".  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – ΒΙΝΤΕΟ «όσο είμαστε  εδώ δεν θα  πάψουμε ποτέ να διεκδικούμε, με κάθε τρόπο  και νόμιμο μέσο ότι μας ανήκει! Ότι ανήκει στην Ελληνική ομογένεια της Πόλης» την ρητή και κατηγορηματική αυτή δήλωση ενώπιον 10αδω ομογενών έκανε το Σάββατο 3 Ιανουαρίου , ένα μόλις 24ωρο μετά την συνάντηση του με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Νταβούντογλου  στον οποίο  έθεσε και πάλι το ζήτημα της επιστροφής των εκκλησιών στην  περιοχή του Γαλατά  ο  Οικουμενικός Πατριάρχης  κ.κ. Βαρθολομαίος απευθύνοντας θερμό χαιρετισμό κατά την διάρκεια πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης της Ελληνικής Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολης.  Η  Α.Θ. Π.  την προηγούμενη ημέρα – Παρασκευή 2 Ιανουαρίου – κατά  την διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προς τους μη μουσουλμάνους  θρησκευτικούς ηγέτες, επ ευκαιρία της έναρξης του νέου έτους, γεύμα που έλαβε μεγάλες διαστάσεις και  έτυχε μεγάλης προβολής στα Τουρκικά ΜΜΕ,  πέραν του γεύματος μαζί με τους  άλλους εκπροσώπους και ηγέτες θρησκευτικών μειονοτήτων που εγκαταβιώνουν στην Τουρκία είχε και κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αχ.Νταβούτογλου στον οποίο τόνισε πως η διεκδίκηση αυτή θα συνεχισθεί με όλα τα δυνατά μέσα. 

Διευκρινίζεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την συνδρομή δικηγόρων της Πόλης έχουν καταφύγει στα Τουρκικά δικαστήρια για την επιστροφή των εκκλησιών και  άλλων θρησκευτικών καταλυμάτων και περιουσιών που ανήκουν στην Ελληνική Κοινότητα της Πόλης και στο Οικ. Πατριαρχείο ενώ όπως ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε  ότι η διεκδίκηση αυτή θα συνεχισθεί μέχρι τελικής δικαίωσης σε κάθε επίπεδο αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ακόμα και αυτό της προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.  Τις δηλώσεις αυτές μεταξύ άλλων όσων είπε έκανε κατά την διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης που οργάνωσε  ο νεότευκτος σύνδεσμος προστασίας Ρωμαϊκων Βακουφίων σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα στο Γαλατά. 

Το GreekAmericanNewsAgency βρέθηκε αποκλειστικά στην Κωνσταντινούπολη  σε ειδική  αποστολή που οργάνωσε και κατέγραψε ολόκληρη την συγκινητική ομιλία του Πατριάρχη του Γένους κ. Βαρθολομαίου  προς τους ομογενείς καθώς και άλλα εξίσου σημαντικά  στιγμιότυπα που θα προβάλλουμε στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος στην Κωνσταντινούπολη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που θα προβληθεί –αναρτηθεί πολύ σύντομα το αμέσως προσεχές διάστημα. 

Αξίζει να τονιστεί πως στο Πατριαρχείο έχουν επιστραφεί ιστορικά ιδρύματα και οικήματα που επί 10ετιες ήσαν κλειστά από την Τουρκική κυβέρνηση.  Σε  άλλη δημοσίευση – ανάρτηση θα παρακολουθήσετε αποκλειστικά εδώ και την όντως πολύ συγκινητική εκδήλωση των Ελλήνων της Πόλης με αφορμή την έναρξη του νέου έτους

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ