Aρθρο που υπογράφει η συντακτική ομάδα των New York Time

Σε άρθρο που υπογράφει η συντακτική ομάδα των New York Times, η αμερικανική εφημερίδα προβαίνει σε μια ανάλυση της ελληνικής κρίσης, που μεταξύ άλλων, συμπεραίνει ότι η τρόικα «φόρτωσε» την χώρα με ένα χρέος που είναι αδύνατον να ξεπληρωθεί- κάτι το οποίο γνώριζε και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τους NYT, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει συντείνει τα μέγιστα στην αύξηση της πείνας, του αριθμού των αυτοκτονιών και της ανεργίας- εξαιτίας των λανθασμένων πολιτικών λιτότητας.

Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει αν αποτελούν έκπληξη οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να δώσουν την διακυβέρνηση της χώρας στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, στις επερχόμενες εκλογές.

Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βελτιώσει τις ζωές των ελλήνων είναι άλλο ζήτημα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «ο ηγέτης του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, είναι χαρισματικός και έχει υποσχεθεί επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, μείωση φορολογίας, αύξηση συντάξεων και αύξηση των δημοσίων δαπανών. Όμως για την υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων του, θα πρέπει να πείσει την τρόικα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ώστε να χαλαρώσουν τους όρους του χρέους της χώρας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή δεν θα είναι μια εύκολη αποστολή, καθώς θα υπάρξουν αντιρρήσεις. Όπως για παράδειγμα αυτές που εξέφρασε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schäuble, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι μετά τις ελληνικές εκλογές «δεν θα αλλάξει τίποτα» στις συμφωνίες Ελλάδας- τρόικα.

Κατά τους NYT, ο κ. Schäuble αποτελεί τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της λιτότητας στην Ευρώπη και «η απολυταρχική του στάση» ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια «ώστε να αποτρέψει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Όμως, συνεχίζει το άρθρο, «ο συνεχής βομβαρδισμός κατά της Ελλάδας, δεν έχει βοηθήσει τη χώρα να υλοποιήσει ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις».

Αντ΄ αυτού, η εφημερίδα προτείνει στην τρόικα μια πιο «πραγματιστική προσέγγιση, όπως για παράδειγμα την αναβολή της αποπληρωμής του χρέους, που λήγει το επόμενο έτος».

Εστιάζοντας στις πολιτικές λιτότητας – μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων- τις οποίες η τρόικα εισήγαγε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης υπό την μορφή βοήθειας, οι NYT θεωρούν ότι «επιμήκυναν και βάθυναν την οικονομική ύφεση.

Ένα ακόμα μεγάλο λάθος της προσέγγισης τρόικα, ήταν το ότι άφησε την Ελλάδα με πολύ μεγαλύτερο χρέος από αυτό που θα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει η χώρα», συνεχίζουν οι αρθρογράφοι- κάτι το οποίο γνώριζε το ΔΝΤ από το προηγούμενο έτος.

Τέλος η εφημερίδα αναφέρει την μεταστροφή του εκλογικού σώματος σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, από τα παραδοσιακά κόμματα- ένα γεγονός που το θεωρεί ως αποτέλεσμα του «πόνου» που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές της λιτότητας.

«Ασχέτως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι νοιώθουν εξαναγκασμό από τις Ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές και φωνάζουν για αλλαγή».

Πηγή

NYT: Αναβολή αποπληρωμής των δόσεων του ελληνικού χρέους

 
 

Πηγή:www.capital.gr