Η επιμονή στην λιτότητα μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία γράφει το αμερικανικό περιοδικό

«Η Γερμανία δεν πρέπει να λοιδορεί την Ελλάδα» Με αυτό τον τίτλο, δημοσίευμα του αμερικανικού Forbes, επισημαίνει ότι η «Γερμανία παίζει σκληρό παιχνίδι με την Ελλάδα, επιμένοντας στη λιτότητα και την αυστηρότητα, η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει το δράμα της χώρας της Νότιας Ευρώπης σε τραγωδία και να οδηγήσει στο "Grexit"». Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, MarcelMichelson, «θα ήταν σοφό οι Γερμανοί ηγέτες να αξιολογήσουν τις πιθανές συνέπειες από τηνθυσία μιας χώρας – με την οποία η Γερμανία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς μέσω της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού και του τουρισμού – στο βωμό της λιτότητας, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, περαιτέρω άνοδο του εξτρεμισμού και αποδυνάμωση του μπλοκ».

Κάνοντας μια αναδρομή στην είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, εξαιτίας των λανθασμένων στοιχείων, -χωρίς κανέναν στην Ελλάδα, στις Βρυξέλλες ή στην Φρανκφούρτη να το παραδεχτεί ή να έχει διωχθεί, ο αρθρογράφος θεωρεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να ανακαλέσουν την απόφαση να μπει η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ.

Το μυρμήγκι και η ακρίδα

Το Forbesεπικαλείται το μύθο του Αισώπου με το μυρμήγκι και την ακρίδα, με την Γερμανία να «καυχιέται ότι είναι το μυρμήγκι –εργατική, κρατάει αποθέματα για τις δύσκολες στιγμές, ενώ η Ελλάδα και άλλες χώρες, προσανατολισμένες στις δαπάνες είναι οι ακρίδες που πρέπει να σωθούν από την καταδικασμένη μοίρα τους». Όπως εκτιμά ο συντάκτης του άρθρου μπορεί «η γερμανική λιτότητα να αποτελεί το κλειδί για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών της Ευρώπης και την ενίσχυση του ευρώ, αποτελεί επίσης τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη σε μια περίοδο μηδενικού ή αρνητικού πληθωρισμού». Η πιο μεγάλη εσωτερική απειλή  για την Ευρώπη, όπως κρίνει το αμερικανικό δημοσίευμα είναι η άνοδος του  εξτρεμισμού που τροφοδοτείται από την υψηλή ανεργία, την ανισότητα στα εισοδήματα και την  έλλειψη εμπιστοσύνης στο μέλλον.

«Είναι καιρός η κα Μέρκελ και οι σύμμαχοί της να συνειδητοποιήσουν ότι οι οικονομικές συνταγές τους αποτελούν το λίπασμα για τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό» τονίζει ο MarcelMichelson, ενώ επικαλούμενος την αριστοτελική κάθαρση επισημαίνει ότι «υπάρχει μια δραματική κατάσταση στην Ελλάδα, με την Γερμανία και την Ευρώπη να είναι καθοδόν προς μια τραγωδία, εκτός και αν οι ψηφοφόροι και οι πολιτικοί είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν τα πάθη και τα συναισθήματα τους και να κοιτάξουν την κατάσταση με τρόπο ορθολογικό. Μόνο τότε μπορεί η Γερμανία να κρατήσει την ηγετική της θέση, βοηθώντας την ευρωζώνη να έχει ξανά οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία. Μόνο τότε μπορεί η Ελλάδα να εφαρμόσει μια οικονομική αναδιάρθρωση για να διασφαλίσει το μέλλον του λαού της. Μόνο τότε μπορούν οι ηγέτες της Ευρώπης να προσπαθήσουν να ανακόψουν την άνοδο του εξτρεμισμού και να κυνηγήσουν τις σκιές της πιο σκοτεινής περιόδου στην ιστορία της Ευρώπης.